obnova fasada

Rade i vikendom: Labin i Pazin u nedjelju nosili dokumente u Zagreb

0
Obnova fasada: Rok za prijavu produljen do 31. siječnja
Obnova fasada: Rok za prijavu produljen do 31. siječnja

Iako je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja objavilo da se zbog velikog interesa poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada produžava do 31.siječnja Fond  za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost radit će i vikendima na provjeri pristigle dokumentacije. Naime, Fondov Sektor za energetsku učinkovitost upraviteljima zgrada i predstavnicima stanara, kao tehnička pomoć, pomaže u pripremi i kasnijoj provedbi odobrenih projekata. Stiglo je 624 projektna prijedloga, njih 170 već ima kompletnu dokumentaciju te su dobili Izjave o spremnosti projektnog prijedloga.

Labin prijavio 32, Pazin četiri projekta

Svoje su zahtjeve za sufinanciranje 15. siječnja, odnosno u nedjelju, Fondu donijela i dva istarska upravitelja  -   Labin stan je predao dokumentaciju za obnovu 32 zgrade, a  Pazin  d.o.o. četiri zgrade. Fondov tim im je završno još jednom pregledao sve projekte te im pomogao oko uvezivanja i pakiranja kako se ne bi dogodio neki propust administrativne prirode. „Svu pristiglu dokumentaciju pregledavamo po nekoliko puta, prijaviteljima dajemo upute što da dopune ili eventualno izmjene u projektu kako bi on bio prihvatljiv za sufinanciranje. Želimo mogućnost pogrešaka svesti na minimum te pomoći upraviteljima i predstavnicima stanara da  u što većoj mjeri iskoriste sredstva koja prema Operativnom programu „Konkurentnost i kohezija“ do 2020. godine imamo na raspolaganju.“, izjavio je Mladen Ilijević, voditelj Fondovog tima za energetsku obnovu zgrada. Najavio je da će Fond do konca poziva raditi vikendom, a 31. siječnja će radno vrijeme produžiti do 23:59 sati, odnosno do samog službenog zatvaranja poziva. 

Pozitivna iskustva u sufinanciranju energetske obnove već imaju u tvrtki Labin stan, oni su i prije uspješno koristili nacionalna sredstva Fonda te su do sada obnovili  30 labinskih zgrada. Njihove stanare, prema riječima direktorice Dolores Sorić, ne treba puno nagovarati jer su dosadašnja pozitivna iskustva u energetskoj obnovi najbolja reklama za nastavak tog programa. Kaže da je natječaj, s obzirom na EU procedure, bio nešto zahtjevniji, no uz stručnu pomoć Fonda, uspjeli su pripremiti 32 projekta te se nada da će u konačnici svima biti odobreno sufinanciranje.

Uskoro slijedeći krug

„Većina ovih zgrada nalazi se u Labinu, no prijavili smo i pet zgrada koje su nalaze u Općine Raša. Interes Labinjana je veliki i mi već za sljedeći krug natječaj imamo u pripremi 15 novih projekata. Također se nadamo da će se i u Raši intenzivnije krenuti s obnovom, pogotovo ako se kandidirani projekti uspješno realiziraju“, rekla je Dolores Sorić. Šezdesepostotnom sufinanciranju za svoje prijavljene zgrade nada se i Neda Bucaj iz Pazina. Oni su jučer u Fondu na službenu prijavu donijeli  projekte za 4 zgrade kojima upravljaju. Bucaj je pohvalila suradnju koju imaju s Fondom te savjetima koji su dobili tijekom pripreme projekata. Iz Fondovog sektora za energetsku učinkovitost apeliraju na sve zainteresirane prijavitelje da ne čekaju zadnji tren nego da što prije kompletiranu dokumentaciju donesu na finalni pregled kako bi dobili Izjavu o spremnosti projektnog prijedloga te iste mogli i službeno predati Posredničkom tijelu razine 2 na daljnju evaluaciju radi odobrenja sredstava.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa