godina pijetla

Kineski akrobati i Ana Rucner na besplatnom spektaklu u Poreču

0
Žongliranje na odskočnoj dasci
Žongliranje na odskočnoj dasci

Poseban kineski akrobatski, operni i plesno-scenski nastup u izvedbi akrobatske skupine Dalian, umjetničke skupine Ningbo iz Kine, te nastup poznate hrvatske violončelistice Ane Rucner održat će se 25. siječnja u dvorani „Žatika“ u Poreču s početkom u 19 sati. Predstava nosi naziv „2017. Sretna kineska Nova godina“ i održava se u povodu proslave kineske Nove godine – Blagdana proljeća, najvažnijeg kineskog praznika, koji ove godine počinje 28. siječnja kada se po kineskom horoskopu ulazi u godinu Pijetla. Predstava je za sve posjetitelje besplatna.

I ove godine predstava renomiranih kineskih akrobatskih i umjetničkih skupina u Hrvatsku dolazi u organizaciji Ministarstva kulture Narodne Republike kine, Veleposlanstva Narodne Republike Kine u Hrvatskoj i  Grada Poreča, uz podršku suorganizatora, kineskog Grada Ningba te kineske Federacije za književne i umjetničke krugove.

Veleposlanstvo NR Kine i veleposlanica Deng Ying ovim su putem željeli pozvati sve građane Hrvatske na novogodišnju predstavu, kako bi hrvatski prijatelji imali prilike osjetiti atmosferu kineske Nove godine i upoznati se s dijelom kineske tradicije, ali i kako bi se proslavila 25. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa između Narodne Republike Kine i Republike Hrvatske. Proslava Kineske nove godine održat će se u koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu 23. siječnja, a Poreč je zadnja i najvažnija etapa njihova gostovanja, nakon čega se vraćaju u Kinu.

Uz predstavu i nagradna igra - glavne nagrade avionske karte za Kinu

Poreč će i ove godine imati najveću predstavu, najavljuju iz organizacije,a bit će posebna i po tome što će se i ove godine posjetiteljima u Poreču dijeliti brojne vrijedne nagrade. Naime, Hrvatsko-kinesko kulturološko društvo, dobrotvorna udruga sa sjedištem u Zagrebu, na predstavi u Poreču organizira nagradnu igru gdje su glavne nagrade dvije povratne avionske karte za Kinu, u terminima koje odaberu dobitnici.

Svaka ulaznica za predstavu je besplatna, a na ulazu u dvoranu kuponi sa ulaznica idu u bubanj iz kojeg će se na kraju programa izvlačiti dva dobitnika glavnih nagrada. Ulaznice će se od ponedjeljka 22. siječnja moći nabaviti  na porti gradske uprave Grada Poreča na adresi Obala maršala Tita 5, u uredovno radno vrijeme i na ulazu u dvoranu „Žatika“ dva sata prije početka predstave. Predstavi će, uz predstavnike Grada Poreča i Istarske županije nazočiti i veleposlanica NR Kine Deng Ying i bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić, te drugi uzvanici. Veleposlanica i bivši predsjednik istog će dana u dopodnevnim satima posjetiti Dom za starije i nemoćne Poreč gdje će u povodu kineske Nove godine podijeliti prigodne darove korisnicima.

Akrobatska skupina Dalian osnovana je 1951. u kineskom gradu Dalianu i jedna je od najboljih akrobatskih skupina iz Kine koja uživa međunarodni ugled. Sudjelovali su u više od 60 zemalja svijeta i osvojili preko dvjesto domaćih i međunarodnih nagrada, među kojima se posebno ističe zlatna medalja, prvo mjesto na Svjetskom natjecanju u Montecarlu. Skupina je članica Kineskog akrobatskog udruženja, a uz njih će u porečkoj dvorani nastupiti i jedna od najpoznatijih umjetničkih skupina Kine – Ningbo Theater, koja je poznata po svojim glazbenim i plesnim dramama.

Uz goste iz Kine, porečku će publiku zabavljati i Ana Rucner, poznata hrvatska čelistica koja svoje atraktivne nastupe nerijetko održava i u Kini. Za Poreč je pripremila nekoliko izvedbi u svojem stilu, stoga će ovaj spektakularan program, koji se sastoji od žongliranja, plesa, akrobacija, pjevanja i sviranja i namijenjen je svim uzrastima, kao i prije dvije godine, zasigurno oduševiti sve prisutne.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa