jasna žmak

Pulska dramatičarka: Rehabilitacija riječi pička je prijeko potrebna

0
Jasna Žmak (foto: mvinfo)
Jasna Žmak (foto: mvinfo)

Nakon iscrpnog pregleda zamjenske terminologije koju žene upotrebljavaju za govorenje o vlastitom menstrualnom ciklusu kao jedini logični korak nadala se istovjetna jezična analiza vokabulara koji se u našim jezicima koristi prilikom obraćanja ženskom spolnom organu, piše Jasna Žmak, pulska dramatičarka sa zagrebačkom adresom na feminističkom portalu Muf.

Naravno, Muf se prethodno bavio i ovom temom pa tako tekst Vedrane Lovrinčić o ženskim genitalijama kao tamnom kontinentu predstavlja vrlo temeljit i koristan ishodišni orijentir te, osim toga, potiče na prijeko potrebnu rehabilitaciju riječi pička za koju se i ja na ovom mjestu zalažem pridružujući joj i pizdu, kontra općepoznatoj rečenici iz Markovićeve Variole vere prema kojoj je jedno ženski spolni organ, a drugo tek karakterna osobina.

Kako piše Vedrana, nevolje sa ženskom terminologijom započinju na mjestu na kojem se susreću lingvistika i anatomija. Naime, za razliku od muškog spolnog organa (posežem za njim samo zbog njegove evolucijske bliskosti, nipošto zato što ga držim nužnim referentnim mjestom za govor o ženskoj seksualnosti!), ženski spolni organ nešto je kompleksniji te je tako sastavljen od vanjskih i unutarnjih dijelova pa je pitanje koje se postavlja prilikom korištenja tzv. službene terminologije – koji točno termin koristiti? pita se autorica teksta Jasna Žmak na portalu Muf. Cijeli članak, objavljen 18. siječnja, pročitajte ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa