Flego s mještanima Ćićarije: Ne može se privatno nacionalizirati

0
Sastanak istarskog župana s mještanima Ćićarije
Sastanak istarskog župana s mještanima Ćićarije

Predstavnici sela Ćićarije upoznali su 27. siječnja na sastanku u sjedištu Istarske županije u Pazinu, istarskog župana Valtera Flega s činjenicom da su pokrenuli niz sudskih postupaka u cilju zaštite i očuvanja seoskih zajednica. Kako su objasnili, trenutno se vode postupci kod Vrhovnog i Ustavnog suda i u namjeri zaštite seoskih zajednica spremni su pokrenuti postupak i kod suda u Strasbourgu.

Naime, spomenute su zajednice preko 180 godina očuvale svoj status kao specifični oblik privatnog vlasništva o čemu postoje dokazi, kao i o činjenici da su seljani zajedno za svoje seoske zajednice kupovali imovinu za ispašu. Također, naveli su kako su o navedenoj problematici izvijestili predsjednicu Republike Hrvatske i premijera Republike Hrvatske, uz zamolbu da pomognu u rješavanju navedenog problema.

Župan Flego, tom je prilikom naglasio, kako se privatno vlasništvo ne može nacionalizirati, a osobito ne 2017. godine. Župan je pružio punu podršku predstavnicima seoske zajednice Ćićarije u njihovim nastojanjima rješavanja ove dugogodišnje problematike.

„Predlažem da se, uz pokrenute sudske postupke, uputi zahtjev i zakonodavnoj vlasti, odnosno predsjedniku Hrvatskog Sabora kako bi se ovo pitanje brže razriješilo donošenjem posebnog zakona o zaštiti imovine seoskih zajednica. Zbog dugotrajnosti sudskih postupaka blokirane su sve aktivnosti što doprinosi daljnjoj depopulaciji područja koje je i tako na demografskom minimumu“, istaknuo je župan Flego. Na kraju sastanka usuglašeni su sljedeći zaključci:

1. Predstavnici seoskih zajednica i Istarska županija smatraju da su seoske zajednice privatna imovina građana koji žive na tom području i da se u 2017. godini ne smije dešavati nacionalizacija privatne imovine.

2. Predlaže se donošenje posebnog zakona kojim bi se zaštitilo status seoskih zajednica, te se traži potpora zakonodavne vlasti kako bi se skratio put u rješavanju ovog problema.

Zaključci će biti upućeni predsjedniku Hrvatskog Sabora, poručili su iz Istarske županije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa