Nepravomoćna presuda: Policija povrijedila dostojanstvo Laušinu

0
Sjedište PU istarske
Sjedište PU istarske

Općinski sud u Puli koncem siječnja donio je nepravomoćnu presudu u korist bivšeg načelnika OKC-a Policijske uprave istarske Josipa Laušina iz Fažane, a prema kojoj Ministarstvo unutarnjih poslova mora Laušinu platiti 10 tisuća kuna zbog toga što mu je povrijeđeno dostojanstvo, ugled i čast. Tužitelj je po ocjeni suda bio diskriminiran time što mu u razdoblju od četiri mjeseca nisu nalagani radni zadaci, a obzirom mu nije osiguran niti adekvatan prostor u kojem bi boravio izložen je i ponižavanju. 

"Kao što je već navedeno sud iskaz tužitelja cijeni vjerodostojnim a ovome je sudu životno i uvjerljivo da se tužitelj obzirom na sve naprijed iznijeto osjećao poniženo pa kada se uzme u obzir da je do spornog razdoblja bio načelnik OKC-a, da je predstavljao autoritet, da je veći dio svog radnog vijeka bio na rukovodećim funkcijama unutar Ministarstva unutarnjih poslova, tada je prema motrištu suda tužitelju na opisane načine nedvojbeno povrijeđeno dostojanstvo, ugled i čast, a za što postoji odgovornost tužene - Republike Hrvatske (za Ministarstvo unutarnjih poslova) koja je u konkretnom slučaju bila i poslodavac tužitelju", navodi se u nepravomoćnoj presudi.

"Tužena se u odgovoru na tužbu protivi tužbi i tužbenom zahtjevu osporavajući navode iz tužbe, pravnu osnovanost i visinu tužbenog zahtjeva. Smatra da u postupanju tužene nije došlo do povrede moralnog integriteta i dostojanstva tužitelja niti postupanja tužene protivno Zakonu o suzbijanju diskriminacije", piše u nepravomoćnoj presudi. Tužena je također navodila da koristio ured radnog mjesta voditelja OKC a nakon primopredaje ureda da je imao slobodan pristup uredu i računalu u uredu i da je iste koristio.

Podsjetimo da je krajem 2015. donesena i pravomoćna presuda Županijskog suda u Puli, kojom je tužena RH proglašena krivom uz naknadu štete zbog diskriminacijskog postupanja načelnika PU Istarske Dragutina Cestara prema policijskom službeniku Goranu Terkoviću iz Kršana, bivšem načelniku Policijske postaje Poreč. Pravomoćnom se presudom državi, odnosno MUP-u bilo naložilo da Goranu Terkoviću „zbog povrede dostojanstva, ugleda i časti do kojeg je došlo nezakonitim postupanjem“ isplati odšteta od 7.500 kuna s pripadajućim kamatama i troškovima sudskog postupka.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa