Višnjan: Međusobne optužbe dvojice bivših načelnika

0
Milan Dobrilović i Angelo Mattich
Milan Dobrilović i Angelo Mattich

Nakon što je raspušteno vijeće Višnjana, a vodstvo Općine preuzeo povjerenik, dva se bivša načelnika, Angelo Mattich i Milan Dobrilović, međusobno optužuju za nerad i propuste. Mattich, nositelj nezavisne liste i načelnik u radoblju od 2009. do 2013. godine, održao je konferenciju za novinare 26. siječnja na kojoj je oštro kritizirao Dobrilovića, člana IDS-a. Nedvojbeno je to učinio ohrabren njegovim razrješenjem s dužnosti načelnika nakon što u prosincu Općinsko vijeće nije izglasalo proračun za ovu godinu.

Proračun nije prošao zato što su četiri člana Matticheve liste digla ruku protiv, ali i zato jer su četiri člana s liste IDS-a ostala suzdržana. Jedna vijećnica s liste IDS-a bila je odsutna, a ruku za proračun digli su IDS-ovac Branko Kovačić i SDP-ovac Ljubomir Sirotić. Dobrilović se 1. veljače oglasio priopćenjem u kojemu demantira sve što mu Mattich stavlja na teret nazivajući njegove navode iznošenjem neistina i sustavnim obmanjivanjem javnosti.

Sporni radovi na kanalizaciji

Mattichevo prozivanje da Općina nije uvrstila golf igralište u nedavno izmjenjeni Prostorni plan Istarske županije Dobrilović smatra skandaloznim budući da za vrijeme osam godina njegovog mandata nisu plaćene parcele za navodno golf igralište, niti je postojala dokumentacija za njega. Mattich tvrdi da je za projekt kanalizacije Kadore u Višnjanu  od Hrvatskih voda bio osiguran materijal i pola milijuna kuna zaizvođenje radova, a Dobrilović na to odgovara:

„Radovi su prije mog mandata, za vrijeme Angela Matticha, preneseni na Uslugu Poreč,kojoj je tada direktor bio Rodoljub Kosić. Radovi su prije mog mandata izvođeni mimo važeće dokumentacije, a zbog nepotpune dokumentacije i nepostojanja snimke izvedenog stanja Hrvatske vode nisu nastavile financirati projekt, što Mattich jako dobro zna. Osim njega, odgovornost za nepotpunu dokumentaciju i radove izvedene mimo dokumentacije snosi i nadzorni inženjer Marijan Filipović.“

Nadalje, Dobrilović ističe da je izostanak realizacije pročistača u Poslovnoj zoni, što mu Mattich također stavlja na dušu, predmet istraživanja Uskoka koji se tiče pojedinih zaposlenika Općine u Mattichevom mandatu te o tome ne smije iznositi informacije.

„Početkom mog mandata postvaili smo privremeni pročistač u Poslovnu zonu, koji je omogućio rad S.I.C. tvornici ribe, tvornici peći na palete i svima ostalima koji su kupili parcele ili ih otkupljuju“, kaže on. Općina nije uprihodila 6,3 milijuna kuna od prodaje zemljišta za izgradnju hotel Kolonbera vrijednog 80 milijuna kuna, tvrdi Mattich, a Dobrilović odgovara: „Riješili smo imovinsko pravne probleme i tematiku  smještajnih jedinica i time omogućili investitoru daljnje radnje, ali nakon toga se on više nije odazivao na naše pozive i više ništa nije poduze u cilju realizacije tog projekta. Ne mogu ne napomenuti da je Vladimir Rajko, sadašnji predsjednik SDP-a Višnjan, imovinski vezan za dio predmetnog zemljišta u Kolomberi.“

Mattich ga tereti za neprivođenje svrsi zgrade bivše škole u Vranićima, stopiranje izgradnje zaobilaznice Višnjana što uzrokuje pojačani promet kroz mjesto i neizgradnju Vatrogasnog doma. „Sudski spor oko bivše škole u Vranićima naslijedili smo iz Mattichevog mandata, mi smo propadanje zgrade zaustavili sanacijom krovišta i ostalim potrebnim radovima. Izgradnja zaobilaznice nije stopirana nego je proces u tijeku. Za pojačani promet središtem Višnjana odgovoran je upravo Mattich, koji je zatvorio Ulicu Jože Šurana i napravio trg ispred svoje kuće, a ostaje pitanje je li za to ishodovao građevinsku dozvolu. Mattich također jako dobro zna da Vatrogasni dom ne može biti izgrađen bez projektne dokumentacije s važećom građevinskom dozvolom te da je izbor građevinske čestice i odvajanje potrebnih sredstava u  nadležnosti Općinskog vijeća“, ističe Dobrilović.

Pomoć Gunji i nogometni klub

Krajnje bezobraznom smatra izjavom da se nije pomoglo poplavljenoj općini Gunja jer su financijska sredstva donirana u dogovoru s načelnikom te općine.

Adriano Štifanić se na konferenciji za novinare požalio na financiranje Nogometnog kluba Višnjan, koji je, kaže, tri godine bio ugašen, a do danas nije obnovio kategorije podmlatka premda postiji stručni kadar. Dobrilović ističe da je klub administrativno prestao postojati 2012. godine dok je njime predsjedao Ivan Fabac, a Općinu vodio Mattich.

„Osnovali smo novi NK Višnjan, koji uredno funkcionira, a gospodin Štifanić trebao bi mu se veseliti i donirati mu određena financijske sredstva i tako pomoći njegovom daljnjem funkcioniranju“, poručuje Dobrilović. Mattich se obrušio na projekt turističkog naselja Stacion Markovac tvrdeći da se iza toga krije pogodovanje investitoru Branku Kovačiću kako bi zaradio prodajom zemljišta, a Dobrilović ga podsjeća da projekt 2012. godine podržao zajedno sa svojim vijećnicima.

„Krajnje je zlonamjerno proces usklađena Prostornog plana Općine sa županijskim prostornim planom na temu turizma i rekreacije stavljati u isti koš sa stambenim zbrinjavanjem i urbaniziranjem parcela. Ti su dva sasvim različita procesa koja se međusobno ne isključuju. Međutim, to Matticha ne spriječava da mještanima krivo prikazuje“, kaže Dobrilović.

Smatra da Mattich ima sklonost takvom pristupu, za što kao primjere ističe projekt elektrane i pročistača za područje Rapavel – Anžići. Elektrana je trebala raditi na kominu (otpatke od prerađenih maslina), što je ekološki pohvalno, ali je Mattich, tvrdi Dobrilović, mještanima to predstavio kao spalionicu guma i sličnog otpada, nakon čega je investitor odustao. Na jednoj od sjednica Općinskog vijeća pokušao je spriječti izgradnju pročistača, ali nije uspio.

IDS-ovac o autogolu IDS-a

Dobrilović poziva Matticha da navede jednu jednu stvar koja je u osam godina njegovog mandata u potpunosti ostvarena, ima građevinsku dozvolu, plaćena je u potpunosti i za koju nema potrebe ispravljati dokumenatciju ili popravljati radove. S druge strane, u korist uspješnosti svog rada navodi niz činjenica.

„Općina Višnjan s poduzećima ne stagnira, nego uredno vraća naslijeđene financijske obveze iz njegovog mandara, kao što smo , primjerice, uplatili više od 800 tisuća kuna poduzeću Cesta samo u prethodnoj godini za asfaltiranja u vrijeme njegovog mandata. Dug je i dalje velik, a do mog preuzimanja Općine nije im bila plaćena ni lipa od ukupno više do sedam milijuna kuna. Ovo je samo jedna od naslijeđenih financijskih obveza“, kaže Dobrilović i poručuje da je žalosno kada netko poput Matticha na platformi obmana i niza neistina gradi svoju prediznornu kampanju i hrani svoju neizmjernu želju za vlašću. 

Osvrnuo se i na krah u izglasavanju proračuna, što je za posljedicu imalo njegovo razrješenje. Mišljenja je da je četvero suzdržanih s liste IDS-a time zabilo autogol stranci u godini redovnih izbora, a odgovornost bi trebao snositi predsjedništvo Podružnice IDS-a Višnjana na čelu s Brunom Radošem.

„Koliko je tome pridonijala činenica da je Angelo Mattich bio, a možda još uvijek jest, u poslovnoj vezi s Autokampom Lanterna, čiji je direktor Bruno Radoš, možemo samo nagađati. Ovako lošim predizbornim manevrom predsjedništvom IDS-a Višnjana izravno je pomoglo vraćanju politike blaćenja i sustavnog iznošenja neistina kakvu prekticira Angelo Mattich“, zaključuje Milan Dobrilović. (Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa