U Poreču predstavljen Interreg MED projekt CASTWATER

0
Na konferenciji za miedije Interreg MED projekt CASTWATER
Na konferenciji za miedije Interreg MED projekt CASTWATER

U Institutu za poljoprivredu i turizam Poreč 31. siječnja održana je medijska prezentaciju novog EU projekta Instituta za poljoprivredu i turizam „Održivo upravljanje vodom u turizmu na priobalnom području Sredozemlja (Coastal areas sustainable tourism water management in the Mediterranean) - CASTWATER“

Navedeni projekt odobren je za financiranje u sklopu Interreg MEDITERRANEAN 2014 – 2020 programa (Prioritetna os 3: Zaštita i promicanje mediteranskih prirodnih i kulturnih resursa,specifičan cilj 3.1: Promicanje razvoja održivog i odgovornog obalnog i priobalnog turizma u MED području) te predstavlja prvi MED projekt koji podupire politiku i prakticiranje održivog turizma u kontekstu postizanja efikasnosti u upravljanju vodom u priobalnim područjima.

Konferenciju za medije pozdravnim je govorom otvorio ravnatelj Instituta za poljoprivredu i turizam dr. sc. Dean Ban. U istom je govoru istaknuo značaj novoga projekta CASTWATER, kako za Institut kao hrvatskog partnera na projektu, tako i za širu lokalnu i regionalnu zajednicu.

„Tema projekta CASTWATER, kojeg ćemo ovdje predstaviti, obuhvaća problematiku održivog upravljanja vodama u turizmu na priobalnom području Sredozemlja. Vidljivo je kako je to jedna iznimno značajna tema, imajući u vidu vitalnu ulogu koju turizam ima za gospodarstvo Istre kao i cjelokupno hrvatsko gospodarstvo“ kazao je Bana i nastvio:“ Budući je projekt CASTWATER usmjeren na problematiku jedne specifične komponente održivosti u turizmu tj. upravljanja vodama u turizmu, on time nadilazi uvriježenu percepciju turizma kao gospodarske aktivnosti kojom se bave isključivo izravni nositelji turističke ponude i ostali subjekti u turizmu. Iznimni značaj projekta ogleda se upravo u tome što se skreće pozornost, lokalne, nacionalne i europske javnosti, na okolišni aspekt turizma koji mora voditi računa o očuvanju održivosti svoje resursne baze, u konkretnom slučaju voda koje se koriste obavljanjem turističkih aktivnosti.

Uvjeren sam da će dionici u lokalnoj i regionalnoj zajednici koji su izravno povezani s problematikom održivog upravljanja vodama u turizmu na priobalnom području prepoznati značaj ovog projekta u osiguravanju održivosti turizma, te da će svojim aktivnim sudjelovanjem u planiranim aktivnostima tijekom provedbe projekta (stručne radionice, panel rasprave, prikupljanje podataka, diseminacija i transfer znanja itd.) omogućiti postizanje zadanih ciljeva projekta. Današnja nazočnost predstavnika dijela navedenih dionika na ovom događaju pruža nam veliko ohrabrenje da će na taj način predstavljeni projekt uspješno postići zacrtane ciljeve, na obostranu korist i zadovoljstvo kako samih projektnih partnera tako i povezanih dionika u lokalnoj i regionalnoj te široj zajednici.

Zaključno želim istaknuti kako Institut za poljoprivredu i turizam sudjelovanjem u ovom projektu nastavlja svoj proces profiliranja u znanstvenu instituciju koja je prepoznata po svojem aktivnom doprinosu razvoju lokalne i regionalne zajednice, a koja je prethodno započeta provedbom niza projekata sufinanciranih iz EU fondova u proteklih 5 godina, u svojstvu vodećih partnera ili projektnih partnera. Čvrsto vjerujem kako će se Institut svojim djelovanjem i doprinosom široj zajednici nametnuti kao nezaobilazni i pouzdan partner u postizanju razvojnih iskoraka, posebice u području poljoprivrede, ruralnog razvoja, ekologije i turizma.“

Koordinatorica projekta unutar Instituta dr. sc. Ana Težak Damijanić predstavila je suradnike na projektu s Instituta: dr. sc. Darko Saftić, dr. sc. Barbara Sladonja, dr. sc. Zdravko Šergo, mr. sc. Ninoslav Luk i Adriano Fabreti, ing. el., te je potom iznijela glavne značajke projekta CASTWATER.

„Izazov projekta se očituje u smanjenju utjecaja turističkih aktivnosti na okolišnu baštinu i u poboljšanju upravljanja vodom u sedam država Mediterana. Glavni naglaska projekta je stavljen na potrošnju vode u turističke svrhe na aktivnosti kao što su zalijevanje zelenih površina, bazeni, hotelsko domaćinstvo, kuhanje, tuširanje i sl. Projekt primjenjuje transnacionalni pristup te uključuje tijela javne vlasti, turistička poduzeća, relevantne agencije i druge dionike tijekom cijelog trajanja projekta.
Glavni cilj projekta je podupiranje održivog upravljanja vodom u MED priobalnim područjima poboljšanjem nadzora i procjene performansi održivosti korištenja vode u turističkom sektoru“, kazala je Težak Damijanić.

Navela  je ciljeve projekta, a to su identificirani nedostaci u podacima proučavanjem relevantnih potreba, potencijalnih učinaka i generalnih politika i praksa MED područja, Razvijeni zajednički alati i akcije s ciljem nadzora i procjene održivog upravljanja vodom u turizmu na MED području i testirani alati koji će osigurati integraciju rezultata projekta. Glavni učinci projekta su promocija šire prihvaćenih indikatora održivosti korištenja vode i kriterija evaluacije s ciljem mjerenja performanse efikasnosti turističkog sektora u kontekstu vodnih resursa, razvoj, validacija, pilot testiranje i evaluacija on-line alata za mala i srednja poduzeća i tijela javne uprave. Malim i srednjim poduzećima će alat omogućiti kontrolu, usporedbu i samoprocjenu statusa i korištenja efikasnosti vode, dok će tijelima javne uprave omogućiti identifikaciju problema i procjenu sveobuhvatne situacije na njihovom teritoriju, zatim prijenos znanja kroz radionice o održivom upravljanju vodom u turizmu namijenjene tijelima javne uprave te prijenos i akcijski planovi s ciljem stvaranja potpore politici integracije održivog upravljanja vodnim resursima u turizmu, koja će tijelima javne uprave omogućiti integraciju koncepta održivog upravljanja vodom u turizmu, a poduzećima integraciju dobrih praktičnih iskustava u njihovo svakodnevno poslovanje.

Ukupni budžet cjelokupnog projekta CASTWATER, u predviđenom trajanju od tri godine, iznosi 2.39  milijuna eura, a proračun Instituta za poljoprivredu i turizam kao projektnog partnera za Hrvatsku iznosi 192 tisuće eura.

Partnerstvo na projektu CASTWATER sastoji se od ukupno 11 partnera iz sedam mediteranskih država, pri čemu je vodeći partner projekta Općina Rethymno (Grčka), a ostali su partneri na projektu sljedeći: Regija Emilia Romagna (Italija), Regija Veneto (Italija), Water Board of Lemesos (Cipar), University of Patras (Grčka), Euromediterranean Water Institute Foundation (Španjolska), Institut za poljoprivredu i turizam (Hrvatska), InnDEA (Španjolska), Departmental Council of Herault (Francuska), Malta Regional Development and Dialogue Foundation (Malta), Energy and Water Agency (Malta). Projekt je službeno započeo 1. studenoga prošle godine, a trajanje je predviđeno do 31. listopada 2019. godine.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa