Vodnjan: Sastali se sudionici Youinherit projekta

0
Sa sastanka u vodnjanskoj Zajednici Talijana
Sa sastanka u vodnjanskoj Zajednici Talijana

U Zajednici Talijana u Vodnjanu 7. veljače održan je prvi od šest predviđenih sastanka grupe regionalnih dionika u sklopu EU projekta 'Youinherit' pod programom Interreg Central Europe. Naime Grad Vodnjan zajedno s udrugom poljoprivrednika 'Agroturist' sudjeluje u navedenom projektu u partnerstvu kojeg ukupno čine 12 institucija iz 5 zemalja. Trajanje projekta je 36 mjeseci, ukupna vrijednost istoga je 2,505,903.35 eura a Gradu Vodnjanu zajedno s Udrugom 'Agroturist' na raspolaganju je cca 306.000 eura (85% tog iznosa je bespovratan i sufinancira se iz projekta, a dodatnih 7,5% sufinancira se od nacionalnog Fonda pa u konačnici Grad sufinancira samo 7,5% navedenog iznosa).

Glavni cilj projekta je oživiti lokalnu tradiciju i stare zanate pomoću mladih, odnosno novih generacija. Lokalnu tradiciju za područje Vodnjana predstavlja  maslinarstvo te u tom sektoru moramo aktivno uključiti što više mladih kako bi se isti zadržali na našem području. Na sastanku 7. veljače su sudjelovale razne institucije i organizacije poput Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, Upravnog odjela za turizam Istarske Županije, LAG-a Južne Istre i susjedne općine koje će preporukama i primjedbama doprinijeti realizaciji projektnih aktivnosti.

Trenutno su definirani obrisi najbitnije aktivnosti koju predstavlja pilotna aktivnost koja će u jedan proizvod objediniti mlađu populaciju, lokalnu tradiciju i turizam. Obnoviti će se jedan objekt kulturne baštine (stara vaga) koji će biti centar za osposobljavanje mladih maslinara, a pošto se isti nalazi na prometnoj lokaciji imati će i funkciju prezentacije vodnjanskog maslinovog ulja i usmjeravanja turista prema lokalnim kušaonama.

Nakon uvodne prezentacije projekta koju je podnio Andrea Manzin iz Upravnog odjela za gospodarstvo i EU projekte Grada Vodnjana, slijedila je prezentacija Bernardine Hlevnjak Pastrovicchio, voditeljice stručne službe Udruge Agroturist o ekonomskim i turističkim aspektima u proizvodnji maslinovog ulja i maslinarstvu koja je potakla prisutne mlade proizvođače maslinovog ulja na raspravu iznoseći vlastite probleme i izazove u plasiranju vlastitih proizvoda.

Slijedeći sastanak grupe regionalnih dionika biti će održan u svibnju kada će se analizirati mogućnosti stavljanja kulturne baštine u funkciju maslinarstva. U tijeku je anketiranje formularima koje će otkriti pravo stanje na terenu, a koje će biti uvršteno u regionalnu status quo analizu u kojoj će se usporediti prisutno stanje na terenu sa stanjem kakvo bi mladi željeli da bude. Ovaj dokument bit će uvršten u zajedničku strategiju djelovanja koja će u konačnici pokazati detalje pilotne aktivnosti koja će se provest u Vodnjanu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa