U rovinjskoj bolnici testiraju se inovativna rješenja

0

Prijemni ured i prostori Poliklinike Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju „prim. dr. Martin Horvat“ u Rovinju temeljito su obnovljeni. U cjelokupnu obnovu utrošeno je oko 264 tisuća kuna, što uključuje soboslikarske radove, sanaciju oluka, instalaciju internetske linije i uvođenje video nadzora. Kupljena je oprema za kontrolu zračenja rendgena, kontejneri za sterilizaciju te namještaj i oprema za urede i čekaonicu.

„Prijemni ured je prva kontakt točka naših pacijenata i bitno je da bude lijepo i funkcionalno uređeno kako bi odmah ostavili dojam ozbiljnosti u našem poslu. Kupili smo novi namještaj i računala za djelatnike kako bi u čistom i elegantnom prostoru mogli što bolje raditi i dočekati naše pacijente. Također, našim gostima želimo čekanje na preglede učiniti što ugodnijim pa su za čekaonicu kupljene nove sjedalice i kauči te su instalirani klima, LCD televizor i slobodni internet preko Wi-Fi mrežee“, napominje ravnatelj dr. sc. Marinko Rade.

No, to nije sve! U Bolnici za ortopediju i rehabilitaciju „Prim. dr. Martin Horvat“ upravo se testira novi sustav inovativne LED rasvjete.

Naime, tijekom obnove prizemlja glavne bolničke zgrade ugrađen je inovativni sustav 'pametne' LED rasvjete, kojim se štedi i do 67 posto električne energije u odnosu na fluorescentnu rasvjetu.

Kao elementi rasvjete koriste se efikasne LED diode, koje su inteligentno kontrolirane tako da osvjetljavaju prostor točno koliko u tom trenutku treba.

„Sustav koji smo ugradili predstavlja sam vrh rasvjete glede energetske učinkovitosti. Osim toga, nova rasvjeta ima iznimno dug vijek trajanja, čime se troškovi održavanja svode na minimum“, kaže ravnatelj Bolnice dr. sc. Marinko Rade.

Zapravo, rasvjetom upravlja složeni sustav senzora koji putem elektroničke obrade automatski, bez ljudskog upravljanja,  optimalno dozira svjetlo prema količini vanjskog prirodnog svjetla i prisutnosti osoba u prostoru u bilo kojem dijelu dana.

„Entuzijasti smo i volimo testirati nove tehnologije, to je sasvim automatiziran sustav koji predstavlja budućnost“, napominje ravnatelj dr. sc. Rade.  Pojašnjava da se rasvjeta sama podešava u odnosu na vanjsku razinu svjetlosti, što znači da je ne treba ni paliti ni gasiti. Nema nepotrebnog trošenja energije jer rasvjeta sama mijenja intenzitet kako sunce zalazi. Automatski se isključuje kad su hodnici prazni i uključuje senzorima u trenutku kad netko prolazi.

Iskažu li se predviđene uštede električne energije,  slični bi se inovativni sustavi pametne rasvjete poslije mogli uvesti i u drugim bolnicama.

Paralelno se obnavljaju i bolnički odjeli, bolesničke sobe s 85 kreveta na oba kata u glavnoj zgradi, gdje radovi traju od studenog prošle godine. Tu će se investirati oko 800 tisuća kuna. Uz kompletnu sanaciju i ličenje zidova i stropova, mijenja se vanjska stolarija, postavlja novi sustav signalizacije za pacijente, također inovativan, te uvodi internetska veza koju će putem Wi-Fi mreže moći koristiti i pacijenti. Opremit će se i ambulante za odjelne liječnike i medicinske sestre.

U ovo ljeto bolnica će ući sa značajno obnovljenim odjelima i poliklinikom, ali i suvremenom medicinsko-terapeutskom plažom, čija izgradnja i opremanje koštaju oko 2 milijuna kuna, a što je zajednička investicija Ministarstva turizma (sredstva su iz Fonda za razvoj turizma) i Istarske županije.  

Bitno je naglasiti da i da će i ove godine Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju „prim. dr. Martin Horvat“ u Rovinju opet zatvoriti godinu u velikom financijskom dobitku, te da je obnova ove perspektivne ustanove konačno započela.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa