Grad Pula nastavlja obnovu pročelja i krovova zgrada kroz projekt Dolcevita

0
Obnovljena zgrada u Ulici Sergijevaca
Obnovljena zgrada u Ulici Sergijevaca

Projekt Dolcevita nastavlja se i u 2017. godini, a korisnici kroz njega mogu ostvariti pravo na sufinanciranje u iznosu do 50 posto opravdanih troškova ulaganja, ne više od 100.000,00 kuna po pojedinoj građevini, ukoliko je građevina smještena u Zoni prioriteta, te do 75.000,00 kuna ukoliko je građevina smještena izvan Zone prioriteta, a unutar  područja zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Pule.

Kao Zona prioriteta utvrđen je obuhvat od Trga Portarata, Ulice Sergijevaca, Clerisseauove ulice, Danteovog trga, Foruma, Trga Stare tržnice, Prolaza sv. Nikole, Flaciusove ulice, Kapitolinskog trga, Kandlerove ulice, Carrarine i Amfiteatarske ulice, trga Ozad Arene, Istarske, Scalierove i Flavijevske ulice, Giardina te Flanatičke i Fontičke ulice.

„Od 2012. godine do danas, Grad Pula je kroz projekt Dolcevita sufinancirao obnovu ukupno 47 zgrada. U ovogodišnjem smo Proračunu osigurali iznos od 1,5 milijuna kuna, što planiramo povećati u narednim proračunskim razdobljima ovisno o pristiglim zahtjevima, kako bismo uredili i uljepšali pročelja na području zaštićene kulturno – povijesne cjeline našega tri tisuće godina staroga grada“, istaknuo je  pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Predmet novog Javnog poziva je javno prikupljanje prijava za sufinanciranje radova obnove pročelja i krovova građevina stambene i stambeno-poslovne namjene na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Pule. Korisnik može ostvariti pravo na sufinanciranje radova obnove građevine koja je predmet Javnog poziva, prema jednom od propisanih modela ili kombinacijom istih, a odnosi se na obnovu pročelja i krova građevine, obnovu ili zamjenu vanjske stolarije/bravarije i energetsku obnovu pročelja i krova građevine.

Prijavu za sufinanciranje radova obnove građevina može podnijeti upravitelj zgrade, a u slučaju da zgrada nema upravitelja zgrade, opunomoćenik suvlasnika. Opravdani troškovi ulaganja odnose se na troškove izrade projektne dokumentacije, troškove nabave opreme i troškove izvođenja radova obnove pročelja i krova građevine, sa ili bez energetske obnove, te troškove provedbe energetskog pregleda i izrade energetskog certifikata građevine za potrebe energetske obnove.

„Novom dopunom Odluke postojećeg projekta Dolcevita nastavlja se kontinuirana briga Grada Pule o uređenju starogradske jezgre. Kroz dosadašnje pozive, Castrum Pula 97 u samom centru Pule obnovio je zgrade na adresama Giardini 14, Sergijevaca 39, Forum 11, Kapitolinski trg 1 i mnoge druge izvan obuhvata centra. Već sada mogu reći kako za novi javni poziv vlada određeni interes zgrada kojima upravljamo. Smatram da je riječ o jedinstvenoj prilici za sve pulske upravitelje nekretnina, da u svim situacijama gdje je u odnosu na konzervatorske uvjete prihvatljivo rješenje, kombiniraju sufinanciranje obnove zgrade putem budućih natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kako bi sama obnova za naše sugrađane u konačnici bila što povoljnija i jeftinija. Obnova starogradske jezgre dugoročan je proces koji zahtijeva veliku suradnju upravitelja nekretnina, gradskih službi, konzervatorskog odijela i samih suvlasnika“, naglasio je pročelnik Ureda Grada i direktor Castrum Pula 97, Matić.

Dodatno sufinanciranje u iznosu od 100 posto opravdanih troškova ulaganja, ali ne više od ukupno 50.000,00 kuna korisnik može ostvariti prema posebnim uvjetima nadležnog Konzervatorskog odjela u Puli za konzervatorsko-restauratorska istraživanja slojevitosti gradnje i izvornog oblikovanja.

Također, korisnik može ostvariti i pravo na sufinanciranje za izradu projektne dokumentacije, u iznosu do 50 posto opravdanih troškova ulaganja, ali ne više od 4.000,00 kuna, te za  provedbu energetskog pregleda i izradu energetskog certifikata građevine, u iznosu do 50 posto opravdanih troškova ulaganja, ali ne više od 4.000,00 kuna

Javni poziv objavljen je na oglasnoj ploči Grada Pule, Forum 2/I te na službenoj internetskoj stranici Grada (www.pula.hr).

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa