Sindikat o odustanku Talijana: Možda i bolje da nisu preuzeli Cimos

0
Tvornica Cimosovog PPC-a u Labinu (foto: Kristian Stepčić Reisman)
Tvornica Cimosovog PPC-a u Labinu (foto: Kristian Stepčić Reisman)

S obzirom da do danas nije riješen spor Hrvatske i Slovenije oko Cimosa, Talijani, odnosno fond Palladio Finanziaria odustao je od kupnje te tvrtke. Objavila je to 20. veljače poslijepodne tvrtka Alta, koja je talijanskom fondu Palladio Finanziarija, odnosno njenoj tvrtki TCH Cogeme bila konzultant prilikom kupnje Cimosa. U priopćenju se navodi da je dogovor trebao biti postignut do 31. prosinca, te da je još jednom rok produžen do 31. siječnja, a kako do danas nije postignut dogovor, TCH Cogeme odstupa od transakcije, poručili su iz Alte.

Konzorcij prodavatelja slovenski DUTB i SDH održao je večeras sastanak sa slovenskim ministrom gospodarstva Zdravkom Počivalšekom i tamošnjim ministarstvom financija, nakon čega je Počivalšek izjavio da odustanak Talijana još nije služben i da će učiniti sve da ne dođe do stečaja Cimosa. Portal Finance navodi da je odustanak Talijana konačan, te da hrvatska vlada trenutno ne daje komentare, budući da nisu službeno obaviješteni o odustanku.

Đino Šverko iz Sindikata metalaca Hrvatske izjavio je, kako prenosi slovenska televizija, da ako je razlog odustajanja socijalna klauzula o privremenom neotpuštanju onda u potpunosti podržavaju ministra Gorana Marića koji ju je predložio. "Možda je i bolje da takvi nisu preuzeli poduzeće, ako su ga namjeravali prodati, a ne razvijati", rekao je Šverko. Na pitanje kakva će biti sudbina Cimosovih pogona u Hrvatskoj, rekao je da se radi o kompliciranoj vlasničkoj strukturi te da je pitanje može li Hrvatska nešto više učiniti.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa