Početak bogate biciklističke sezone uz Trofej Umag i Istarsko proljeće 

0
S prijašnjih izdanja Istarskog proljeća
S prijašnjih izdanja Istarskog proljeća

Sjeverozapadna Istra se proteklih godina istakla kao jedna od najpopularnijih destinacija za profesionalne bicikliste, prvenstveno zbog privlačnosti destinacije, brojnosti i raznovrsnosti biciklističkih staza te kvalitetne infrastrukture usluge i smještajnih kapaciteta po mjeri biciklista. Tome svjedoči i dugogodišnja tradicija održavanja dvaju međunarodnih utrka iz kalendara Svjetske biciklističke organizacije (UCI) na području Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja.

Već 1. ožujka vozi se peti „Trofej Umag“, jednodnevna utrka rangirana kao 1.2 u sustavu UCI-ja, otvorena za bicikliste u kategorijama muški elite i U-23 odnosno za UCI kontinental ekipe, nacionalne ekipe, regionalne ekipe i klubove u organizaciji biciklističkog kluba Meridiana Kamen Team iz Pazina. Trofej Umag vozi se na stazi dugoj 161 kilometara kroz gradove i mjesta sjeverozapadne Istre, kao i kroz središnju i duž istočnog dijela, a očekuje se sudjelovanje 33 biciklističkih ekipa iz niza europskih zemalja i nekoliko izvaneuropskih.

Već tjedan dana kasnije, od 9. do 12. ožujka vozi se 14. Međunarodna etapna utrka „Istarsko proljeće“, koja se također nalazi u kalendaru Svjetske biciklističke organizacije i boduje se za Svjetski kup. Veći dio ekipe bit će smješten u Istraturistovom hotelu Sol Garden Istra u Umagu te u hotelu Plave lagune Molindrio u Poreču. 

Utrke su na konferenciji za medije dana 23. veljače u vijećnici Grada Umaga predstavili pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Umaga Slaviša Šmalc, zamjenik direktora utrka Ivan Vojsković, sportski direktor Biciklističkog kluba Meridian Kamen Team Vinko Polončić, Nenad Stojkovski iz IRTA-e te vozač Biciklističkog kluba Meridian Kamen Team Bruno Maltar.

Pročelnik Šmalc zaželio je dobrodošlicu svim natjecateljima i članovima ekipa koji su ovih dana stigli u Umag i koji će tek stići.  „Organizacija ovakvih biciklističkih evenata bitno utječe na ostvarivanje sve boljih turističkih rezultata u pred i posezoni u našem gradu. Ujedno, ugošćavanjem kvalitetnih biciklističkih timova, kao i vrhunskih biciklista iz cijelog svijeta, Umag iz godine u godinu potvrđuje status grada sporta te destinacije stvorene „po mjeri“ svakog sportaša.“, dodao je Šmalc.

Umag idealan za biciklističke utrke

Održavanje dviju zahtjevnih međunarodnih utrka u tjedan dana potvrđuje da su gradovi i općine cjelokupne Istre postali pravi magnet za bicikliste iz cijele Europe, pa i šire. Klaster je već puno uložio u razvoj biciklističkih staza i ostale infrastrukture, no za jačanje cikloturizma potrebna su stalna ulaganja u sadržaje, uslugu i ponudu u skladu sa potrebama biciklista, uz zajednički rad svih dionika turizma destinacije. Ulaganja već donose prve rezultate.

„Velik broj domaćih i inozemnih klubova velik napor ulažu u pripreme za glavnu natjecateljsku sezonu, upravo iz tog razloga je Trofej Umag savršena prilika za testiranje njihove forme s natjecateljima iz mnogobrojnih zemalja. Istarsko proljeće već je odavno tradicionalna utrka, prepoznatljiva po brojnosti i kvaliteti natjecatelja, a u svom će četrnaestom izdanju prolaziti kroz gradove i mjesta klastera Sjeverozapadne Istre te Srednje i Istočne Istre, i to od: Poreča, Pazina, Vrsara, do Labina, Motovuna i Umaga te tako potvrditi status Istre kao prepoznatljive i kvalitetne destinacije za cestovni biciklizam“, ističe zamjenik direktora utrka Ivan Vojsković.

Sportski direktor Biciklističkog kluba Meridian Kamen Team Vinko Polončić te Nenad Stojkovski iz IRTA-e govorili su o Umagu kao destinaciji idealnoj za organizaciju biciklističkih utrka visokog ranga kao što su Trofej Umag i Istarsko proljeće, kao i o broju noćenja ostvarenih u okviru utrka. Vozač Biciklističkog kluba Meridian Kamen Team Bruno Maltar se na kraju osvrnuo na dobru organizaciju utrka te prednosti istih u ovom dijelu sezone.

Sjeverozapadna Istra trenutno ima 19 staza ukupne duljine veće od 550 kilometara, trinaest bike hotela koji imaju svu potrebnu infrastrukturu i usluge za bicikliste, a tijekom godine organizira se više od 15 rekreativnih biciklijada, uz nekoliko profesionalnih utrka. Samo u travnju se u sjeverozapadnoj Istri odvijaju čak četiri rekreativne biciklijade, a 23. travnja Istra će biti domaćin pete etape svjetske profesionalne biciklističke utrke Tour of Croatia, koju će prenositi Eurosport uz još 23 svjetska broadcastera.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa