Izložba vina u Gračišću: Ovogodišnja vina kvalitetnija od lanjskih

0
Aleana Mijadrušić, Laura Širol, Ivan Mijandrušić, Nensi Fonović Rade, Romina Radeka i Natali Aničić
Aleana Mijadrušić, Laura Širol, Ivan Mijandrušić, Nensi Fonović Rade, Romina Radeka i Natali Aničić

„Ovogodišnja, 24. Izložba vina u Gračišću, koja će se održati na uskršnji ponedjeljak, 17. travnja, nadmašit će lanjsku po kvaliteti vina“, najavio je načelnik Gračišća Ivan Mijandrušić na konferenciji za novinare koju je 2.ožujka održao s članicama Izvršnog odbora manifestacije: Aleanom Mijandrušić, Laurom Širol, Nensi Fonović Rade, Rominom Radeka i Natali Aničić.

Novost ovogodišnje izložbe je posebna, prodajna izložba vina, koja će se održati u podrumu Špitala, ispod općinske vijećnice i za koju će se naplaćivati posebna ulaznica. Mjesta ima za deset vinara, a organizator će sudjelovanje ponuditi onima koji su do sada sudjelovali na najvećem broju Izložbi vina u Gračišću. Svrha je vinarima pružiti priliku da svoja vina prezantiraju sami, na način koji smatraju najboljim.

Za standardnu, vođenu izložbu vina prikupljeno je 235 uzoraka od 82 vinara. Od toga je 135 bijelih, 89 crnih i 11 rose vina. Dominira malvazija, koja je prijavljena u 170 uzoraka, zatim slijedi teran s 35 uzoraka i cabernet sauvignon s 12 uzoraka. Vina će se degustirati u 15 konoba.

Kao i prošlih godina posjetitelji će moći kušati i vina gostujućih izlagača: vinari iz slovenskog Mokronoga Trebevno izložit će cviček, modru frankovku i črnu peninu, vinari iz Sv. Ivana Zeline dolaze s kraljevinom, graševinom te crnim i bijelim pinotom, a Slavoniju će, pretežno s graševinom, zastupati vinari iz Požeško-slavonske i Osječko–baranjske županije.

Također, vinsku će ponudu pratiti bogata gastronomska ponuda, prvenstveno pršuta i sira te glazbeno zabavni program narodnih svirača.

Degustacija će početi u 11 sati i trajat će do 19 sati, a najsvečaniji trenutak, dodjela odličja nagrađenim vinima, zakazan je za 16 sati. Nakon zatvaranja konoba slijedi večernji koncert za kojega gost još nije definiran, ali načelnik jamči da će to biti zvučno ime s hrvatske estrade koje će u Gračišću zadržati veliki broj posjetitelja. (Tekst i foto: Robi Selan)

Prodajna izložba vina održat će se u podrumu Špitala
Posebna, prodajna izložba vina održat će se u podrumu Špitala

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa