Na Pazinštini žene vlasnice trećine obrta i tvrtki

0

Tribinom „Poticanje i osnaživanje ženskog poduzetništva“ u Pazinu je 8. ožujka obilježen Međunarodni dan žena u Pazinu. Tribinu je organiziralo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Pazina s ciljem poticanja i osnaživanja žena u namjeri da samostalno pokrenu svoj obrt ili tvrtku.

Na tribini je aktivno sudjelovalo 11 žena poduzetnica te žena na upravljačkim funkcijama u tijelima javne uprave i gospodarstvu s područja Istarske županije (Mirjana Galant, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Pazina i zamjenica gradonačelnika Pazina, Jasna Jaklin Majetić, predsjednica HGK Županijske komore Pula, Cinzia Zubin, voditeljica pulskog područnog ureda HBOR-a, Tamara Kiršić – stručna savjetnica u IDA d.o.o Pula, Maja Stranić Grah – pročelnica UO za gospodarstvo, financije i proračun Grada Pazina, Davorka Kotiga Flego – vlasnica Hotela Lovac Pazin, Alida Vadanjel, vlasnica slastičarskog obrta za torte i kolače „Antica“ Pazin i predsjednica Ceha proizvođača Udruženja obrtnika Pazin, Elida Tončinić, vlasnica frizerskog salona „Elida“ Lupoglav, predsjednica Ceha frizera i kozmetičara Udruženja obrtnika Pazin, Irenka Brajković, vlasnica obrta „Tomažin“ zajedničkog peradarskog obrta Pazin, članica Upravnog odbora Udruženja obrtnika Pazin, Karmen Gašparini, vlasnica knjigovodstvenog obrta „Numer“ Pazin, predsjednica ceha intelektualnih usluga Udruženja obrtnika Pazin i Radojka Smoković, vlasnica trgovačkog obrta „Radojka“ Gračišće, predsjednica ceha trgovaca Udruženja obrtnika Pazin).

Pozdravnu riječ na tribini i podršku Povjerenstvu za ravnopravnost spolova Grada Pazina u organizaciji ove tribine u nastojanju da se žene osnaže da pokrenu svoj obrt ili tvrtku dao je gradonačelnik Pazina Renato Krulčić. Istaknuo je da Grad Pazin podržava žensko poduzetništvo, kao i da potiče poduzetništvo općenito kroz Program mjera poticanja poduzetništva u Gradu Pazinu. Naveo je da Grad Pazin  osigurava dostupnost raznih usluga koje pružaju mogućnost zbrinjavanja djece u radno vrijeme (vrtić, produženi boravak i dr.), a samim tim da se žene na svojim radnim mjestima mogu nesmetano posvetiti poslu. Ujedno je svim ženama čestitao Međunarodni dan žena.

Predsjednica Povjerenstva, a ujedno i zamjenica gradonačelnika, Mirjana Galant navela je da su na Pazinštini žene vlasnice trećine obrta i tvrtki koje se bave trgovinom, uslužnim i proizvodnim djelatnostima. Od 273 obrta, 93 obrta su u vlasništvu žena, a 152 u vlasništvu muškaraca, te da treba težiti da veći broj žena pokreće poslovne projekate, da se intenziviraju poduzetničke aktivnosti žena i da se podigne razinu ukupnog poduzetništva kroz razvoj ženskog poduzetništva.

O raznim mjerama poticanja ženskog poduzetništva i poduzetništva općenito govorile su predstavnice: HGK Županijske komore Pula, IDA d.o.o. i HBOR-a i pozvale su sve zainteresirane da iskoriste ponuđene mjere kao i razne besplatne edukacije i savjete koje se kod njih može dobiti.

Sudionice tribine podijelile su iskustva iz svojih poduzetničkih aktivnosti svaka iz svog područja i načine na koje prevladavaju probleme s kojima se svakodnevno susreću. Većina njih su i žene i majke posvećene obitelji, a isto tako i svom poslu kojeg odgovorno i stručno rade. Sve su redom navele da se pošten rad, trud i upornost isplati. Da su ih padovi najviše naučili, a da ih uspjesi tjeraju da idu dalje. Treba imati svoj cilj u životu pa tako i u poslu, koji će te voditi, a uz dobru organizaciju i podršku članova obitelji cilj u poslu je itekako ostvariv. 

Moderatorica tribine bila je Helga Može Glavan.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa