Buić: Ćer materina epohalni projekt za Premanturu

0
Sa završnice projekta Ćer materina
Sa završnice projekta Ćer materina

Velika završnica projekta „Ćer materina“ Građanske inicijative Žene Premanture održana je 8. ožujka u 17 sati u Premanturi, u prepunoj sali Javne ustanove Kamenjak. Tom prigodom održana je svečana i vrlo emotivna promocija foto-monografije „Ćer materina“, a u pulskoj Galeriji Makina u 20 sati također svečano otvorena je izložba fotografija istoga naziva, na koju su mještani Premanture stigli organiziranim autobusnim prijevozom, stoga se istoga dana navečer na pulskom Forumu simpatično tepalo kako je "selo došlo u grad".

Program u Premanturi vodila je radijska voditeljica Jadranka Nišević, emotivno i osobno vezana za projekt kojeg je uz goste govornike predstavila i kao Premanturka koja se uz svoju majku, prijateljice i sumještanke, našla s druge strane objektiva fotoaparata kojim je dokumentirana ženska strana današnje Premanture u projektu „Ćer materina“.

Tijekom predstavljanja knjige, govorili su gosti i uzvanici, a vrlo inspirativno o projektu, knjizi i svojim sumještankama govorio je akademski slikar Robert Pauletta kao i autor fotografija Hassan Abdelghani. U programu su sudjelovali i mladi glumac, također Premanturac Mattias Stojanović sa svojom majkom Barbarom Stojanović. Uz ostale govornike kao gost te u ime Općine Medulin  kao financijskog pokrovitelja projekta, ujedno izdavača foto-monografije, prisutnima se obratio i načelnik Goran Buić koji je nakon promocije rekao kako je ovo bio jedan veličanstven i povijestan trenutak za Premanturu.

- Ovo je jedna fenomenalna, a opet u suštini jednostavna ideja, okupiti žene koje vole svoje mjesto i koje su voljne reći na koji način vole to svoje mjesto i kako su ga doživjele. Moram reći kako me osobno zaista osupnula tolika količina energije, snage i ljubavi prema obitelji i prema mjestu u kojemu su te žene rođene ili žive, a kojoj smo svjedočili na večerašnjoj promociji knjige. Vjerujem da su upravo i zbog te ljepote samog mjesta i odlučile ostati živjeti u našoj Premanturi. Moram također pohvaliti djevojke koje su organizirale ovu ideju, a nedavno su došle u Općinu sramežljivo tražeći potporu, što smo zaista odmah prihvatili jer smo prepoznali da je riječ o epohalnom projektu za Premanturu. Uvjeren sam kako će i za sto godina kćeri i njihove unuke listati ovu prekrasnu knjigu, sjećajući se svojih nona, pa i sebe samih kroz fotografije u knjizi. Na koncu, jako mi je drago što se evo i u Puli večeras otvara izložba fotografija koje krase ovu knjigu, zaključio je načelnik Buić. 

Posljednja se okupljenjima u ime Građanske inicijative Žene Premanture, obratila vidno uzbuđena i emotivna Sanja Rakić Frančula, izražavajući u finalu ovog posebnog, zaista jedinstvenog projekta, svoju zahvalnost svima koji su svojim radom, entuziazmom te financijski pomogli u realizaciji projekta, svojoj i obiteljima ostalih članica Građanske inicijative na bezuvjetnoj podršci, pomoći i strpljenju tijekom više od godinu dana trajanja projekta, a posebno svim ženama Premanture koje su projekt podržale i u njega se uključile, bez kojih, kako je istaknula, projekta ne bi ni bilo. Nakon promocije uslijedilo je kratko druženje uz zakusku, a sve su žene Premanture, koje su fotografirane u sklopu projekta, na dar i za trajnu uspomenu dobile po primjerak foto-monografije „Ćer materina“.

U Premanturi se tako odigrala završnica iznimnog projekta Građanske inicijative Žene Premanture, iza koje skromno, ali i gordo stoje sve redom mlade žene, koje žive i čine Premanturu danas, a to su Ivana Turk, Lenka Milivojević Ivanovski, Nina Skoko, Sandra Šafar i Sanja Rakić Frančula. Od ranije aktivne u neformalnom okupljanju Premanturki, posebice tijekom zimskih mjeseci, članice Građanske inicijative organizirale su te realizirale razne zajedničke aktivnosti, kreativne radionice, izložbe i druženja. Upravo za jednog takvog druženja tijekom 2015. godine došle su na ideju da sve današnje stanovnice najjužnijeg sela Istre, od najmlađih do najstarijih, uključe u zajednički projekt posvećen svima njima, kao i svim ženama koje su prije njih živjele u Premanturi te u njoj ostvarile svoje životne uloge majki, baka, ali i kćeri, sestara te supruga muškaraca koji su često bivali zabilježeni u povijesti, dok su te iste žene, Premanturke, gotovo uvijek ostajale u sjeni.

U realizaciju ideje Žene Premanture krenule su u suradnji s priznatim fotografom Hassanom Abdelghanijem, koji je tijekom proteklih 14 mjeseci portretirao 184 žene na različitim lokacijama u Premanturi te na taj način dočarao ljepotu žene viđenu okom umjetnika. Uključene žene s oduševljenjem su prihvatile poziv, te su među ostalima fotografirane djevojčica od niti godinu dana, kao i gospođa rođena 1924. godine kao najstarija među sudionicama. Svaka od žena dala je crticu svog doživljaja, sjećanja ili anegdotu iz života u Premanturi, a te su izjave uz umjetničke fotografije objedinjene u foto-monografiji „Ćer materina“.

Podršku projektu, kao autori tekstova uvrštenih u foto-monografiju, dali su dokumentaristica Nuša Hauser, novinar, esejist i pisac Albino Crnobori, profesor Miroslav Mišković, povjesničar Andrej Bader, svi redom povezani s Premanturom te Miha Colner kustos i publicist iz Slovenije. Realizaciju projekta bez zadrške je osobno podržao načelnik Općine Medulin Goran Buić, što je i izrazio svojom riječi podrške u foto-monografiji. Općina Medulin je najvećim dijelom financirala projekt „Ćer materina“, kako izdavanje foto-monografije koja je otisnuta u 600 primjeraka, tako i izradu ukupno 184 fotografska portreta premanturskih žena, koje su izložbom predstavljene javnosti u pulskoj Galeriji Makina. Izložba se potom seli u Medulin i Premanturu. Projekt su također financijski podržali Javna ustanova Kamenjak te Turistička zajednica općine Medulin. (Tekst i foto: Mario Rosanda)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa