Projekt Muškarci za žene: Za Sigurnu kuću prikupljeno 16.500 kuna

0
Ivana Demarin i Goran Buić
Ivana Demarin i Goran Buić

U organizaciji Udruge MedulinArt 9. je ožujka navečer u prostoru medulinskog Multimedijalnog centra Općine Medulin održano finale projekta «Muškarci za Žene». Iznimno dobro posjećen događaj, završnica je tromjesečnog projekta koji je pak nastavak prošlogodišnjeg humanitarnog projekta udruge MedulinArt «Žene za Žene». I ovoga puta, događaj je priređen na Međunarodni dan žena, a usmjeren prikupljanju financijskih sredstava za rad Sigurne kuće Istra koja se bavi pružanjem pomoći ženama – žrtvama obiteljskog nasilja te njihovoj djeci.

Voditeljica večeri bila je Martina Rojnić, idejna začentica projekta, uz Maju Čerljenko, obje članice medulinske udruge. Uz Martinu, ulogu voditelja u svojoj je prepoznatljivoj, humrnoj maniri preuzeo Zoran Todorović – Todor, koji je u projektu i sam sudjelovao kao jedan od uključenih ukupno 30-ak muškaraca. Jer nakon istaknutih žena koje su 2016. podržale i sudjelovale u projektu, ove godine na scenu su stupili muškarci. U organiziranim pojedinačnim fotografiranjima, fotografsku palicu preuzela je Ana Lorencin Buljan, a za uključene istaknute muškarce s područja općine, i šire s područja juga Istre, Maja Čerljenko izradila je unikatne narukvice kao simbol snage.

U pratnji članica MedulinArta 9. su ožujka pred mnogobrojnom okupljenom publikom prostorom 3mc-a redom prošetali: načelnik Općine Medulin Goran Buić, zamjenik načelnika Damir Demarin, direktor Albaneža Edo Krajcar, direktor Med Eko servisa Enco Crnobori, maslinar Silvano Tanger, vatrogasac Vlado Privrat, sportaš – kajter Mario Bužleta, radijski voditelj Ivo Čipčić, vinar Bruno Trapan, direktor Buže Aleksander Vojak, ribar Siniša Pavlović, čokolatijer Vili Radonić, chef David Skoko, predsjednik udruge Naš san njihov osmijeh Igor Loparić, pisac Vladimiro Gagliardi, član grupe Nola Marijan Jelenić, Nenad Marjanović i Diego Bosusco – svestrani Fric i Ptica, ugostitelj Simon Cukon, član Night Express banda Norman Brunjak, članovi grupe Sakramenski Kristijan Siladić i Nenad Radošević te ugostitelj Marko Ukotić. Posljednje su „imaginarnom pistom 3mc-a prošetale uz veliki pljesak svih prisutnih, ruku pod ruku, autorica svih fotografskih portreta „Muškaraca za žene“, Ana Lorencin Buljan i autorica narukvica te jedna od idejnih začetnica projekta, članica udruge Maja Čerljenko.

Iako u jučerašnjem događaju nisu mogli sudjelovati, tijekom projekta fotografirani su i svoju su podršku pružili također: Dražen Turina, Igor Fabris, Fabris Radin, Dejan Damijanić, Zoran Vujić, Vibor Juhas te Nenad Hervatin. Unatoč tomu što su se mnogi od njih vjerojatno prvi puta u životu našli u ulozi manekena koji hodaju po „imaginarnoj“ pisti, svi su se naši muškarci, izvrsno u toj ulozi snašli te zaslužili pljesak prisutne publike, kao i zahvalnice za sudjelovanje i podršku projektu koje im je na kraju njihova defilea uručila presjednica MedulinArta, Ivana Demarin.

Koordinatorice Sigurne kuće Istra nisu mogle osobno biti prisutne na organiziranom događaju, no u svoje i u ime Jadranke Černjul, prisutnima se pripremljenom videoporukom obratila Branka Žužić. Uz zahvalu udruzi MedulinArt na organizaciji ovogodišnjeg humanitarnog događaja, Žužić je zahvalila i na prošlogodišnjem projektu „Žene za žene“, u čijoj je završnoj manifestaciji, također na Dan žena prikupljeno i Sigurnoj kući Istra donirano 15.000 kuna.

Istaknula je ulogu Sigurne kuće Istra, koja je tijekom deset godina postojanja i rada, sa svoja dva ureda i dva skloništa te prostorom za hitne intervencije zbrinula 240 žena s djecom, te za njih gotovo 700 osigurala adekvatne oblike psihosocijalne pomoći. Iznijela je najnovije statističke podatke koji na razini Hrvatske ukazuju na dramatičnost i sveprisutnost obiteljskog nasilja, kao oblika nasilja nad ženama, posebno naglasivši da je u proteklih deset godina u Hrvatskoj uslijed obiteljskog nasilja ubijeno 240 žena.

Iz tog razloga, dodala je Žužić, Sigurna kuća Istra mnogo radi i na prevenciji, informiranjem i edukacijom posebice i prvenstveno mladih, u suradnji s partnerskim organizacijama i institucijama. Akcije poput ove organizirane od MedulinArta, kojima se prikupljaju financijska sredstva, ali kojima se i osvješćuje zajednicu i uključene pojedince o problemu obiteljskog nasilja, od iznimnog su značaja za nastavak i kvalitetu rada Sigurne kuće Istra.

U nastavku programa uslijedio glabeni broj grupe Sakramenski, te neformalni dio u kojemu su svi prisutni velikodušno dali svoj doprinos kupovinom ponuđenih kreativnih radova i drugih za ovu priliku doniranih predmeta, te druženje uz zakusku koju je za ovu prigodu pripremio organizator. Projektom „Muškarci za žene“ i njegovom završnicom, udruga MedulinArt prikupila je za Sigurnu kuću Istra ukupno 16.500 kuna. (Foto: Mario Rosanda)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa