GLADIJATOR DAMIRA STRUGARA

Bambi Molestersi, pulska džamija i Robin Hood

0
Damir Strugar
Damir Strugar

Čak i najveći politički  protivnici gradonačelnika Pule Borisa Miletića ne mogu a ne priznati da ovih dana Borisu Miletiću građevinski poslovi po Puli idu od ruke i kao po loju! Stalno se uređuju nekakve ceste, ulice, nogostupi, parkovi, a evo sad i novo asfaltirano parkiralište i Palladiova ulica na Verudi.

Kružni tok u Šijani također se gradi svojom dinamikom, a i prve lopate i krampovi na produžetku pulske zaobilaznice prema Medulinskoj ulici očekuju se vrlo brzo.

Sve to, naravno, nije slučajno, a dokaz tome su uredni obilasci navedenih gradilišta koje hiperaktivni Miletić hodočasti uvijek u društvu svojih suradnika, koji se znakovito žele naslikavati baš na tim lokacijama. Kao da valjda samodopadno misle da će time dati na značaju obavljenom poslu, svojoj funkciji ili užoj obitelji koja slaže obiteljske albume s njihovim sličicama uz popularnog gradonačelnika na gradilištu?

No, znate kako je, bliže se lokalni izbori, pa je svaka prigoda i svaka slika objavljena u medijima tek djelić budućeg mozaika u strategiji političke pobjede i ostanka na vlasti.

Mada zaista ne znam šta će Borisu Miletiću ti bezlični „Bambi Molestersi“ u njegovoj gradonačelničkoj personaliziranoj izbornoj kampanji? I kao da će zbog okruženosti tim patuljcima političke misli i hobitima obavljenog djela, građani Pule gradonačelniku Miletiću i po treći puta za puni mandat dati svoj glas?!

Oporba džamijom protiv IDS-a?  

„Udarit ćemo na vladajuće onim oružjem na koji oni nemaju odgovor!“, kaže mi kolega zadužen za PR i politički marketing iz Zagreba. A kojeg su očito združene oporbene snage u Puli angažirale da im na neki način pripomogne u nastupajućoj izbornoj utakmici, koja će se sredinom svibnja odigrati u ovom političkom „kvalifikacijskom ciklusu“.

„Kakvim oružjem? Pojasni mi malo tu vašu strategiju?“, cimam kolegu očekujući da mi kaže barem jedan sočan detalj s kojim se misle upustiti u bitku.

„Pa jedan od glavnih naših elemenata biti će naš eksplicitni stav da smo protiv izgradnje džamije, odnosno islamskog centra u Puli!“, kaže mi moderator političke strategije oporbe u Puli.

„Žitelji naselja Valmade, a potom i Velog Vrha eksplicitno su rekli što misle o tome, a sasvim sigurno tako misle i u cijelom gradu Puli. Pa neka IDS objasni Puljanima zašto se toliko zauzeo za izgradnju džamije, tko je tu uzeo novce i dao obećanje da će se to izgraditi i kako će na to gledati svekoliki istarski puk!“, tajanstveno mi govori moj kolega nekadašnji novinar, a sada stručnjak za odnose s javnošću i politički marketing.

Eto, mislim u sebi, bit će tu dosta posla za Dubrovčana Krešu Macana, političkog dizajnera IDS-a i njegovu svemoguću PR političku agenciju „Manjguru“. Nedavno se, kakve li simbolike, film „Robin Hood“ snimao u Dubrovniku i Istri, pa će očito i naš promućurni Dubrovčan Macan znati odgovoriti na ovu politički bačenu rukavicu. Dakle, pravi se politički dvoboj na bojnom polju tek očekuje...

Danijel Ferić

„Naša Istra je najljepša regija na svijetu jer u njoj stanuje kultura dugačkog dijaloga i monologa, jer je convivenza, multikulturalnost i multietičnost stil života, jer u Istri nema cenzure i autocenzure, jer je u Istri bunika jeftina, jer je to regija jednakih šansi za sve, a ne samo za neke i jer se ovdje najbolje i najljepše živi, a s golfom na Muzilu će Puležani imati jos više lokacija za razonoditi se. A nakon partije golfa s društvom, nema ništa bolje od osvježenja u najboljem malom bazenu u solarnom sistemu, s pogledom na jedan sakralni objekat koji gradski čelnici sele s Valmada na Veli Vrh...“, napisao je nedavno na Facebooku predsjednik pulskog SDP-a i ražalovani i odlazeći direktor „Hrvatske Lutrije“ Danijel Ferić. Inače, direktor - profesionalac, na privremenom radu u Zagrebu, koji se svojim istupima na sjednicama pulskog Gradskog vijeća gadno zamjerio IDS-ovoj vrhuški u gradskoj vlasti, pa za njega nema više posla u atraktivnim gradskim foteljama i sinekurama.

„Bez veze nas je napadao, šta mu je to trebalo? Znao je da će dolaskom HDZ-a na vlast biti smijenjen sa mjesta direktora „Hrvatske Lutrije“ u Zagrebu i da će se morati vratiti u Pulu!“, kaže mi jedan ugledni IDS-ovac, kojega zanimljivo, drčni Danijel Ferić nikada javno nije napadao. Pa bi novinar poput mene mogao pomisliti da među njima dvojicom političkih suparnika vlada međusobno poštovanje, dogovor ili respekt.

„Promjene radi promjena same po sebi ništa ne znače ukoliko ne predstavljaju iskustveno šire planiranje i primjenu kakvo traže ubrzani tijekovi razvoja društva, od onih gospodarskih, socijalnih, pa sve do školstva, kulture, posebno zdravstva, prometa, ali i načina reformiranja uprave gdje ima prostora za veću efikasnost i odlučnije djelovanje na zajednički boljitak!“, ispalio je nedavno veleumnu mudrost jedan politički aspirant na vlast, dokazujući rječito da više ne znaš kakva je razlika u ispraznim istupima vladajućih ili oporbenih.

Blago nama sa svima njima skupa... Budućnost nam je zaista svjetla!  

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa