IDS Umag

Bassanese preko noći utvrdio da vrtići mogu biti – besplatni

0

Na današnjoj konferenciji za medije Daglas Koraca, kandidat za gradonačelnika Umaga i predsjednik Gradske Podružnice IDS-a grada Umaga iznio je brojke vezane uz najavljene promjene u naplati vrtića.

- Gradonačelnik Bassanese je 2010. godine, unatoč protivljenju IDS-a i uz burnu raspravu na gradskom vijeću, nepotrebno i neopravdano povećao cijenu vrtića i time roditeljima u proteklih nekoliko godina iz džepa izbio više od 5,8 milijuna kuna, navodi Koraca.

Podsjeća kako je Bassanese tada inzistirao da je cijena vrtića u Umagu nerealno niska te da je treba dignuti. 'Osim radikalnog poskupljenja od čak 140 kuna Bassanese je i narednih godina inzistirao da vrtić plaćaju i djeca koja zbog bolesti ne dolaze u vrtić, odnosno smanjivao je uvjete u danima, što je presedan gotovo u cijelog Hrvatskoj!', upozorio je Koraca.

Nakon takve arogantne politike nerealno skupih vrtića, Bassanese preko noći radi zaokret prema potpuno besplatnim vrtićima. Koraca je uvjeren da se radi o izmišljenoj mjeri koja će trajati koliko traje izborna kampanja.

- Bassanese se pričom o besplatnom vrtiću doslovno nasmijao u lice našim roditeljima koji godinama plaćaju jednu od najskupljih cijena vrtića u Hrvatskoj. Ako može sada uvesti besplatan vrtić, zašto ga nije uveo 2010. nego je digao cijenu i do danas roditeljima uzeo ukupno 25 milijuna kuna koje nije morao naplatiti? Roditeljima i djeci uzeo je novac, nije imao razumijevanja niti za izostanke bolesne djece, a sada pred izbore govori da vrtić ustvari može biti besplatan! Odnosno, ako je Bassanese građanima godinama nepotrebno naplaćivao skup vrtić koji sada, kako vidimo može biti besplatan, postavlja se pitanje gdje je tih 25 milijuna kuna koje su platili roditelji? Ono što sigurno znamo je da nisu uloženi u razvoj grada - srednju školu i dalje nemamo, što je nevjerojatno, nema kapitalnih projekata u gospodarstvu, nema poslovne zone, nema izgrađene luke Umag, nema novih radnih mjesta. Ono što imamo su afere, skriveno trošenje gradskog novaca i obećanja bez pokrića“ - izjavio je Daglasa Koraca. 

Koraca je dodao i da je ovim obećanjem Bassanese ponovno prekoračio ovlasti jer je za to potrebna odluka Gradskog vijeća, te da očekuje da se prema proračunu i proračunskim korisnicima svi sudionici političkog života bez obzira na izbore, ponašaju odgovorno, te da ukoliko se nekome usluga daje bez naplate, onda treba jasno reći odakle će se taj novac namaknuti. Prihodi gradova su se zbog posljednje nove porezne reforme smanjili, novih prihoda nema a potrebni novci za provođenje najavljene mjere nisu predviđeni u postojećem proračunu – što dovoljno govori o ozbiljnosti aktualnog gradonačelnika. Grad nema bankomat da štampa novac a ovdje je riječ o 4,3 milijuna kuna godišnje, što je puno za Grad Umag. Mi jesmo za besplatne vrtiće ali to treba platiti novcima a ne obećanjima.

- Pozivam aktualnog gradonačelnika da bude odgovoran i da jasno kaže zašto je građanima godinama uzimao novac za vrtić ako nije morao, odnosno, da objasni kome će sada uzeti 4,3 milijuna kuna kojim planira financirati 'besplatne' vrtiće - sportu, kulturi, udrugama, umirovljenicima, manjinama ili namjerava povećati prirez ili uvesti neki novi porez građanima? -  zaključio je Koraca.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa