vijeće općine gračišće

Pri kraju obnova stare škole u Milotskom Brijegu

0
Općinska vijećnica, popularni Špital u Gračišću (foto: Robi Selan)
Općinska vijećnica, popularni Špital u Gračišću (foto: Robi Selan)

Sjednica Općinskog vijeća Općine Gračišće održana je 15. ožujka u općinskoj vijećnici u Špitalu. Prva točka Dnevnog reda odnosila se na prihvaćanje Izvješća o stanju sustava civilne zaštite Općine Gračišće za 2016. godinu. Navedeno izvješće vijećnicima je pojasnio Boris Rogić, stručni suradnik Službe civilne zaštite VZIŽ. Vijećnici su jednoglasno prihvatili i Izvješće o stanju sigurnosti na području Općine Gračišće koje im je prezentirao načelnik policijske postaje Pazin Valter Opašić. Uz navedena izvješća također su prihvaćeni i Izvješće o izvršenju Plana gospodarenja otpadom te  Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama.

Na sjednici, vijećnici Općine Gračišće jednoglasno su prihvatili i Sporazum o preuzimanju dijela kreditne obveze za izgradnju i opremanje nove Opće bolnice Pula u iznosu od 291.089,08 kuna. Vijećnicima je ovu točku detaljnije pojasnio Valerio Drandić ispred Istarske županije. Prihvaćena je i Odluka o Izmjeni i dopuni prostornog plana uređenja Općine Gračišće koja se izglasala radi usklađenja sa člankom 201. stavak 1. Zakona o prostornom uređenju.

Općina Gračišće je pri kraju sa rekonstrukcijom stare škole u Milotskom Brijegu te je slijedom toga donesena Odluka o korištenju namjenskih sredstava Fonda za razvoj brdsko-planinskih područja za financiranje provedbe kapitalnog projekta od interesa za razvoj Općine Gračišće kojom se ovlašćuje načelnik da s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije sklopi ugovor za korištenje sredstava osiguranih iz ustupljenog dijela poreza na dohodak u iznosu od 124.300 kuna.

Vijećnici su prihvatili i Odluku o prijenosu poslovnog udjela u trgovačkom društvu Vodoopskrbni sustav Istre-Vodovod Butoniga. Vijećnici Općine Gračišće na jučerašnjoj sjednici usvojili su i Izvještaj o izvršenju proračuna Općine Gračišće za 2016. godinu. U izvještajnom razdoblju ostvareni su prihodi i primici od 5.953.359,48 kune, te realizirani rashodi i izdaci od 5.459.904,97 kuna, te je rezultat izvještajnog razdoblju pozitivan u iznosu od 493.454,51 kuna.

Vijećnici Općine Gračišće su na jučerašnjem vijeću donijeli i Odluku o izdavanju suglasnosti za provedbu ulaganja izgradnje i opremanja dječjeg vrtića u naselju Gračišće, na području Općine Gračišće, a u skladu s glavnim projektom pod nazivom "Izgradnja dječjeg vrtića na k.č. 1270/4 k.o. Gračišće". Kao zadnju točku Dnevnog reda, vijećnici su prihvatili godišnji izvještaj Načelnika Općine Gračišće. U navedenom izvješću Načelnik je posebno istaknuo:

MANIFESTACIJE

Križeva u Batlugu
23. Izložba vina Gračišće
Festival istarskih maneštri
Vidova
Organići

NATJEČAJI

U okviru Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a u cilju provedbe programa "Održivi razvoj lokalne zajednice", u 2016. godini su prijavljena dva projekta:
Rekonstrukcija kolno pješačkih površina starogradske jezgre Gračišća – dio starogradske jezgre u ukupnoj vrijednosti od 1.743.322,09 kuna;
Rekonstrukcija zgrade bivše škole u Milotskom Brijegu, u ukupnoj vrijednosti od 1.035.944,98 kuna.

MRRFEU odobrio je projekt Rekonstrukcije zgrade bivše škole u Milotskom Brijegu, te je s MRRFEU potpisan ugovor o sufinanciranju u iznosu od 285.000,00 kuna. Ukupan iznos radova izvedenih na zgradi bivše škole u Milotskom Brijegu iznosi 656.606,60 kuna s PDV-om.

Iz sredstava Ministarstva kulture i njegovog programa zaštite kulturnog dobra za konzervatorsko-restauratorske radove na lijevom i desnom brodu, te pjevalištu crkve Svetog Vida financiran je iznos u ukupnoj vrijednosti od 246.000,00 kuna u 2016. godini (cjelokupna vrijednost radova iznosila je 286.000 kuna, te su u njoj također sudjelovale i Porečko-pulska biskupija sa iznosom od 40.000 kuna i Općina Gračišće sa iznosom od 6.000,00 kuna).

Općina Gračišće se prijavila i u 2016. godini u Program zaštite i očuvanja nepokretnih i pokretnih kulturnih dobara, gdje su prijavljeni sljedeći radovi: radovi na pročelju crkve Sv. Vida, u ukupnoj vrijednosti od 742.500,00 kuna, obnova orgulja u župnoj crkvi Sv. Vida, u ukupnoj vrijednosti od 620.925,00 kuna, izrada projektne dokumentacije za Kašću, u ukupnoj vrijednosti od 202.250 kuna te je izrađen projekt za dječji vrtić i jaslice u Gračišću, pribavljeni su posebni uvjeti i građevinska dozvola, te je otvoren natječaj iz mjere 7.4.1. na koji će se prijaviti navedeni projekt (prijave su moguće u razdoblju od 18.04. do 18.05.2017. godine).

U listopadu 2016. godine na natječaj iz fondova EU prijavljen je sljedeći projekt: Asfaltiranje nerazvrstane ceste Lovrići – Bažoni – Brežani – Poldrugovci – Matkovići – ŽC5046.

Na natječaj Ministarstva turizma RH  su se u rujnu  prošle godine prijavila sljedećim projektom u okviru programa "Program razvoja javne turističke infrastrukture": 

Centar za posjetitelje Katinina kuća – ukupna vrijednost za rekonstrukciju i uređenje Katinine kuće kao centra za posjetitelje iznosi 869.000 kuna. Projekt je odobren, te je sklopljen Ugovor s Ministarstvom turizma za sufinanciranje istog u iznosu od 343.000,00 kuna.

Crkva Svete Marije na placu – završeni su svi radovi, te su povučena sredstva iz Regione Veneto.

U svibnju prošle godine na natječaj MGIPU prijavljen je projekt Asfaltiranja nerazvrstanih cesta "Bazgalji – Luckići" i "Balarini – Čuleti", te je isti projekt odobren, a za kojeg su osigurana sredstva u iznosu od 200.000 kuna. Navedeni projekt je realiziran krajem prosinca 2016. godine. u 2017. godini također je pri istom Ministarstvu bio otvoren natječaj, na kojeg  se prijavilo projekt Asfaltiranja nerazvrstanih cesta "Lovrinići - Funčići", "Sv. Juraj – Vlahovići" i "Milotski Brijeg – Batlug", te projekt "Popločenja starogradske jezgre Gračišća".

Načelnik je u izvješću govorio i o sjednicama općinskog vijeća i odbora za gospodarstvo. U prošloj godini održano je ukupno šest sjednica općinskog vijeća (pet redovnih i jedna izvanredna sjednica), kao i šest sjednica odbora za gospodarstvo. 25. veljače 2017. godine sudjelovalo se na manifestaciji "Ah, te orglice" koje organizira općina Mokronog – Trebelno u susjednoj Sloveniji, a koja se poistovjećuje sa manifestcijom "Zasopimo na organić".

U studenom 2016. godine objavljen je Javni poziv za dostavu prijava za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u JUO Općine Gračišće, te je u prosincu, nakon provedenog postupka, na stručno osposobljavanje primljena Romina Rudela iz Bazgalji. Kroz prošlu godinu redovito i uredno je održavana javna rasvjeta, nerazvrstane ceste, zelene površine i groblje, istaknuo je načelnik Ivan Mijandrušić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa