Istra Gourmet Tour

Restoranu Hotela Peteani najviša ocjena do sada (video)

0
Istra Gourmet Tour u restoranu Hotela Peteani
Istra Gourmet Tour u restoranu Hotela Peteani

Treća večera ovosezonskog „Istra Gourmet Toura“ održana 16. ožujka u restoranu Hotela Peteani Labin dobila je najvišu ocjenu do sada: 13,30 od maksimalnih 15 bodova. Stručni žiri činili su zamjenik predsjednika Istarske obrtničke komore Enrico Cernecca, predsjednik Ceha ugostitelja Dušan Černjul, predsjednik Udruge ugostitelja Labin Leone Višković te dvije gošće, Irena Poldrugo i Nilda Marinac. Po izboru gostiju najukusnije jelo bile su marinirane sipe i gamberi s medvjeđim lukom, koje su poslužene u prvom slijedu ribljeg menija.

U drugom slijedu ribljeg menija gostima je poslužena šufigana hobotnica s pasuticama, glavno jelo bio je trenč od romba na aromatiziranom krumpiru, a za desert su stigli flambirani labinski krafi sa suhim smokvama i reduciranim muškatnim vinom. Mesni meni činili su slana torta od pancete i skute, fino rezani srneći žgvacet s crostinima od palente i bijelog kruha, teleća koljenica ili ossobuco s tofanim „krumpirom“ od batata  i merlina, a za desert su, kao i kod ribljeg menija, servirani  flambirani labinski krafi sa suhim smokvama i reduciranim muškatnim vinom. Uz predjela pila se malvazija iz 2016. godine, uz toplo riblje predjelo chardonnay iz 2015 godine, a uz toplo mesno merlot iz 2015. godine. Chardonnay je ostao na stolu uz glavno riblje jelo, a glavno mesno jelo pratio je cabernet  sauvignon. Uz desert je poslužen muškat. Gosti su mogli jela dodatno začiniti maslinovim uljem Negri.

Obraćajući se gostima, vlasnik hotela Serđo Peteani istaknuo je da ga veliki broj okupljenih ljudi u hotelu i restoranu čini sretnim.

„Istra Gourmet Tour za mene je ozbiljan projekt u promociji turizma i ugostiteljstva Istre i zato mi je drago što sam dobio mogućnost biti njegov dio. Priredili smo meni koji se sastoji od domaćih jela i domaćih namirnica obogaćenih novom notom ili, rekao bih, dodatom dušom“, kazao je domaćin Petani.

Glavni kuhar Elvis Banišić ističe da je devedeset posto upotrebljenih namirnica podrijetlom iz istarskog podneblja.

„Nastojimo pratiti kuharske trendove, a u isto vrijeme ne zanemariti domaće namirnice i pri tome težimo samome vrhu. Bilo je jako uzbudljivo izvesti ove menije i nadam se da su gosti prepoznali naš trud“, kaže Banišić i ističe da je za sve zaslužan timski rad.

Kuharski tim su uz njega činili Piero Jenkel, Lea Vidić, Rina Petrić, Vedran Kokot, Marino Baćac, Antonio Brajković i Dubravka Cuculić.  Za uspješnu večeru zaslužna je i konobarska ekipa u sastavu Đanantonio Bošnjak, Deni Sinković, Emanuel Poldrugovac, Denis Peteani i Alfio Vozila.   

Među gostima se nalazio i istarski župan Valter Flego sa suprugom. Na nagovor domaćina obratio se okupljenima.

„Kad sam u Zagrebu ili u Europi često me pitaju u čemu je tajna uspjeha Istre? Samo u ljudima koji žele učiti nove stvari i koji žele izmeđ sebe dizati ljestvicu ponude, proizvoda i usluge! Turisti ne dolaze u Istru radi sobe, nego radi destinacije, a motiv za dolazak u neku destinaciju je i gastronomija. Zato hvala svima koji se trude u tom smjeru rade na tome da nam svima bude bolje“, kazao je župan i dodao da se ne smijemo umoriti od ulaganja u znanje i kreativnost jer ako stalno ne napredujemo zapravo  nazadujemo.

Sponzori večere bili su Vinogradi San Martino Miljenka Vretenara i maslinar William Negri. Predstavivši svoju tvrtku koja uzgaja lozu pet sorti: malvazije, chardonnaya, merlota, caberneta sauvignona i muškata žutog, Vretenar je naglasio karakteristike malvazije ovog dijela istarskog poluotoka.

„U usporedbi s malvazijom iz drugih istarskih vinogoirja malvazija istočne Istre je svježija, punog bukea i skladno aromatičnih mirisa. To vrijedi i za ostala naša vina, pogotovo iz berbe 2016. godine“, kazao je on.

Negri je podsjetio na to da je Istra nedavno po drugi put proglašena najmaslinarskijm regijom u svijetu.

„To je trud svih nas zajedno snašim obiteljima, ugostiteljima i svih onih koji se trude oko izvrsnosti svih naših proizvoda. Ovdje na stolu imate ulje Negri koje je uravnoteženi brend, mješavina sorti buža, bjelica, lečino i pendolino“, kazao je Negri.

U pratnji roditelja na večeri je sudjelovao Rafael Sanataleza, pjevačka nada iz Rapca, koji je predasima između slijedova još jednom pokazao raskoš i snagu svog glasa.

Program večeri vodila je Alis Šaina, tajnica Udruženja obrtnika Labin. (Tekst, foto i video: Robi Selan

 

Najnovije vijesti