GLADIJATOR DAMIRA STRUGARA

Istarski politički obračun kod OK Corala

0
Damir Strugar
Damir Strugar

Pratim i čitam ovih dana prepucavanja aktivista vlasti i simpatizera opozicije na istarskim društvenim mrežama i forumima tzv. zavisnih i nezavisnih istarskih medija. Paljba je uvijek ista: jedni pucaju po drugima i optužuju ih da su trolovi i navijači suprotne stranke. Naravno, niti jedni ni drugi ne predstavljaju se svojim imenima i prezimenima, niti svojim osobnim fotografijama. Te u svojoj anonimnosti vrijeđaju i napadaju suprotnu stranu svim sredstvima.

Kakve od svega toga imaju koristi jedni ili drugi, znaju valjda oni sami. Građani te budalaštine sigurno ne prate, niti će ih bilo kakav komentar na društvenim mrežama razuvjeriti u vlastite stavove i mišljenje, te ih natjerati da glasaju za drugu stranu. No, živimo u doba kada je internet preuzeo ulogu javne kanalizacije, pa se fekalije svakodnevno izlijevaju u virtualnom svijetu, na radost tih anonimnih kompjuterskih pantigana.

I dok se anonimni obožavaoci vlasti i opozicije prepucavaju svojim komentarima iz toplih fotelja svojih ureda i dnevnih boravaka, javno su se dokačili javni uglednici. Odnosno, glavom, kosom i brčićima predsjednici SDP-a i IDS-a Pule. Predizborna je kampanja krenula, pa je red da kažu „urbi et orbi“ što jedan o drugome misle. Pale su i teške riječi tih dojučerašnjih Zagrepčana i koalicijskih suradnika. A kojima, ako ćemo baš iskreno, zapravo, ni jednom ni drugom ne cvjetaju ruže.

Valter Boljunčić i Danijel Ferić

Dakako, u boljoj je poziciji profesor Valter Boljunčić, nominalni pulski predsjednik IDS-a. Za njega mi pojedinci iz vrha stranke kažu da ga je počasni doživotni predsjednik IDS-a iz Bruxellesa potiho marginalizirao, jer ga je iz zagrebačkih saborskih klupa vratio za pulsku profesorsku katedru. A sve do jučer, nezvanično se govorilo o njemu kao o budućem gradonačelniku Pule. 

S druge strane prvi rukovodilac SDP-a Pule Danijel Ferić, vratio se iz Zagreba s pristojnom otpremninom u džepu, nakon što je „Lutriju Hrvatsku“ poharačenu HDZ-ovskim rukovodstvom i isisavanjem financijskih sredstava, osovio na noge i preveo iz gubitaša u dobitaše. No, sada je u Puli politički od strane vladajućih, zbog svojih stavova protiv njih, eutanaziran i kako saznajem traži posao u privatnom bussinesu.

Vili Basanese i Kirk Daglas Koraca

Ništa manje nježniji u međusobnom obračunu  kod umaškog „OK Corala“, nisu bili Vili Bassanese, gradonačelnik Umaga iz redova SDP-a i umaški naočiti momak „Kirk“ Daglas Koraca. Prvi je poput Wyatta Earpa obznanio da će umaški vrtić biti besplatan, a drugi ga je poput Doca Hollydaya upitao a gdje će maznuti, tj.uzeti novce, tih pišljivih četiri milijuna i tristo tisuća kuna, nota bene, koliko vrtić košta, da bi on bio zaista besplatan?

U istragu oko ove čudne polemike se navodno ovih dana potajno uključila i pravobraniteljica za djecu, jer je dobila obavijest putem medija da političari u kampanju upliću djecu, odnosno dječiji vrtić.

Sve to naravno, ruku na srce, žitelje Pule, Umaga i Istre relativno i apsolutno ne zanima! Jer znaju da su to samo pusta predizborna obećanja, a ne stvarni životni problemi. Naime, građane  muče svakodnevni problemi preživljavanja, u kojima političari sudjeluju tek kao pasivni  promatrači pred izbore i koji se tada začudo dosjete da im je potreban građanski glas. A za svoj vitak stas će se očito, kao i uvijek, građani glasači morati pobrinuti sami!

Mada se kao novinar sjećam da su Rumunji pod vladavinom Nicolae Ceaucescua , a prema njegovim riječima, bili najzdraviji narod u Europi, jer su odrasli jeli samo dva puta dnevno i zimi spavali u sobama s grijanjem do maksimalno 15 celzijevaca. Ali zato, zbog takvog zdravog života, rekoše tada ekonomisti, Rumunjska nije nikome u svijetu bila dužna niti jedan dolar!

Dean Kocijančić

No, kod nas u Puli, recimo, taj je problem „temperiranja“ i zdravog građanstva, za sva vremena riješio direktor „Plinare“ Dean Kocijančić! A koji je svojim trudom i zalaganjem Pulu i polovicu Istre plinoficirao i doveo nam u sustave grijanja prirodni plin! Usput je asfaltirao desetine kilometara cesta, te omogućio građanima u prosjeku čak 30 posto manje iznose na uplatnicama rata za plaćanje plina.

Ali, o tome se javno ne govori, jer samozatajni Kocijančić naivno misli „da je šutnja zlato“ i plinofikaciju smatra samo svojim profesionalno i korektno obavljenim poslom. Dok se meni čini da će kajmak od svega toga pokupiti političari na predstojećim lokalnim izborima, hvaleći se da su baš oni plinoficirali Pulu i Istru.

U svakom slučaju bi će veselo i neizvjesno! No, bar smo što se sigurnosti tiče posve mirni! Jer Pula je dobila nagradu! Naime, projekt „Pula Pet Plus“ kojega Grad Pula provodi od ožujka 2016. godine proglašen je najboljim projektom preventive i sigurnosti u lokalnoj zajednici od strane Hrvatskog foruma za urbanu sigurnost. O čemu se tu radi pojma nemam niti razumijem, ali sam u obrazloženju pročitao da se Pula najviše i najbolje skrbi o svojim kućnim ljubimcima. Pa sad neka mi samo netko kaže da u Puli živi kao pas...

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa