Konferencija sindikata

Bulić: Ne slažemo se s otpuštanjem tisuću radnika u Cimosu

0
Bruno Bulić i Rade Kosanović
Bruno Bulić i Rade Kosanović

„Za nas sanacija Cimosa nije bila uspješna, već neuspješna i nezakonita, a predsjednik Radničkog vijeća PPC-a nije smio potpisati memorandum kojim se navodno dozvoljava otpuštanje oko tisuću radnika, bez da je prethodno sazvao Radničko vijeće“, rekao je 20. ožujka predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić na konferenciji za novinare u Labinu. Dodao je da je prije potpisivanja trebalo sazvati Radničko vijeće PPC-a, koje broji devet članova, te da je nakon toga trebao biti sazvan skup zaposlenika na kojem je uprava trebala izložiti svoje planove, a nakon toga su radnici trebali zauzeti stav.

„Jedini organ koji po zakonu predstavlja radnike u Hrvatskoj je Radničko vijeće. To što su ova dvojica potpisala nije obvezujuće“, rekao je Bulić pojasnivši da misli na Predsjednika Radničkog vijeća PPC-a Buzet Vita Ossiata i Josipa Matkovića iz Sindikata metalaca u Cimosu. U slučaju Cimosa, rekao je Bulić, ako ostane sve kako jest primjenjivat će se zakonske klauzule o otpremnini, odnosno zakonska odredba o jednoj trećini plaće pomnoženoj s godinama staža, i to bi došlo oko 40 tisuća kuna. „A znamo što za radnike realnog sektora od kojeg u Hrvatskoj nije ostalo skoro ništa, znači otpuštanje radnika s otpremninom od 40 tisuća“, rekao je Bulić te naglasio da se SIKD sigurno ne slaže s otpuštanjem čak 1.000 radnika.

„Zašto sadašnjoj upravi nije višak tisuću radnika, a onoj budućoj će biti? Planira li novi vlasnik mijenjati proizvodnju? Tražili smo podatke što zapravo novi vlasnik planira proizvoditi, ali ih nismo dobili. Ne možemo dobiti ni memorandum potpisan u Kopru i zapravo ne znamo što su potpisali, ali to se nikako ne može tumačiti kao suglasnost za otpuštanje tisuću radnika, jer je u Hrvatskoj to stvar Radničkog vijeća. Čak ne znamo ni gdje će se otpuštati, a za  pretpostaviti je da je će vlasnik, ako mu je sjedište u Sloveniji štititi prvenstveno svoje radnike“, rekao je Bulić.

O svemu će obavijestiti Vladu RH i podsjetiti da je Cimos dužan 20 milijuna kuna. Njegov  je dojam da je riječ o „muljaži gdje će netko zgrnuti nekretnine, netko novac, a radnik će, kao i uvijek u Hrvatskoj ostati s gaćama na štapu“. Sindikalni povjerenik i član Radničkog vijeća u PPC-u Buzet Rade Kosanović rekao je da su radnici u tvornici u Labinu o svemu saznali iz medija, te pojasnio da su 64 osobe u labinskom pogonu PPC-a u SIKD-u, dok ih je 315 u Buzetu u Sindikatu metalaca. Ukupno za PPC u Hrvatskoj radi 946 radnika, i to u Labinu i Buzetu, dok su u ljevaonici Roč radnici iz Makedonije i Slovenije. (Tekst i foto: Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa