Zajednički nastup nezavisnih listi dobar je za Labin

0
Darko Martinović, Silvano Vlačić i Mladen Bastijanić potpisuju izjavu o zajedničkom izlasku na izbore
Darko Martinović, Silvano Vlačić i Mladen Bastijanić potpisuju izjavu o zajedničkom izlasku na izbore

Ne tako davno, istarski su gradovi i općine imali poglavarstva, izvršna tijela sastavljena od barem nekoliko visoko pozicioniranih izbornih pobjednika, koji bi ulaskom u to tijelo svoje mjesto u vijeću prepustili zamjenicima. Kad je prije nekoliko godina uveden sistem izravnog biranja (grado)načelnika, iz političkog su sistema u Istri ispala poglavarstva, a sličnu je ulogu de facto preuzeo gradonačelnikov kolegij sastavljen od pročelnika odjela i zamjenika gradonačelnika.

Naime, u prijašnjem sistemu poglavarstava, čije su sjednice bile javne i na kojima su gotovo redovito sjedili novinari, moglo se relativno lako pratiti rad izvršne vlasti. Konkretne odluke "s imenom i prezimenom" donosile su se glasovanjem članova poglavarstva pred novinarima. Osobno sam sjedio na najmanje sto takvih sjednica i neke su mi rasprave još uvijek u sjećanju. Danas je međutim, težište odlučivanja na gradonačelniku, koji o bitnim stvarima govori na svom kolegiju, zatvorenom za javnost.

Tek naknadno akti se objavljuju na internetskim stranicama ili obrazlažu priopćenjima. U takvim uvjetima, za svaku pohvalu je udruživanje labinskih nezavisnih listi na slijedećim izborima. Kako je 15. veljače prilikom potpisivanja izjave o zajedničkom izlasku na izbore kazao nositelj liste Silvano Vlačić, težište programa Nezavisni zajedno! usmjereno je na davanju Gradskom vijeću uloge kakvu mu je Zakon namijenio, odnosno da Gradsko vijeće napokon postane mjesto odlučivanja i donašanja odluka svih vijećnika, a ne pukog preglasavanja većine po napucima gradonačelnika.

„Nezavisni Zajedno! smatraju da za Labin nije dobro što su do sada godinama, i gradonačelnik i većina u Gradskom vijeću, dolazili iz iste stranke. Stoga je cilj liste Nezavisni Zajedno! da u budućem sazivu Gradskog vijeća osvoje dovoljno mandata tako da budući gradonačelnik, iz bilo koje opcije bio, nema većinu. Time se u upravljanje gradom uvodi kultura dijaloga i dogovaranja, te uzimanja u obzir stavova i mišljenja druge strane, što do sada nije bio slučaj“, kazao je Vlačić.

Nije ni labinska oporba bez putra na glavi, ali s Vlačićem se lako složiti da bi u takvim uvjetima bilo puno teže donositi odluke bez šire potpore javnosti. Vjerojatno se ne bi tako lako dogodile situacije poput one s projektom Prtlog 2, kada je većina u vijeću glasovala suprotno očitom snažnom i argumentiranom protivljenju većeg broja građana. Lekcija koja se stalno podučava je da sukob istisnut iz institucija neće nestati, nego će se rješavati negdje drugdje. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa