Daglas Koraca:

Srednja škola je prioritet, za godinu i pol bit će spremna za gradnju

0
Valter Flego i Daglas Koraca
Valter Flego i Daglas Koraca

Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost, stoga je izgradnja nove srednje škole jedan od mojih prioriteta koji će osigurati napredak našeg grada. O tome se već 15 godina govori, čuli smo puno obećanja u posljednjih 8 godina, vidjeli čak i neke skice srednje škole, ali nije napravljeno ništa - škole nema”, kazao je kandidat za gradonačelnika Umaga i predsjednik umaškog IDS-a Daglas Koraca na današnjoj konferenciji za medije u Umagu, na temu razvoja školstva u Umagu.

- Posljedice toga najviše osjećaju roditelji čija djeca svaki dan putuju u Buje i Poreč. Stvar je prioriteta, je li vam to prioritet ili nije. Ta je škola moj prioritet i mogu sa sigurnošću reći da ćemo za godinu i pol dana od danas riješiti sve kako bi škola imala sve papire potrebne za gradnju, te kako bi se mogla kandidirati za fondove EU i krenula s gradnjom, istaknuo je Koraca te nastavio:

- Gradit ćemo srednju školu na parceli u vlasništvu grada i to na lokaciji u blizini autobusnog kolodvora, Doma zdravlja, postojeće osnovne škole i starog centralnog vrtića. Odmah nakon izbora krenut ćemo s hitnim i ciljanim izmjenama prostornog plana koje ćemo dovršiti u roku od 6 mjeseci kako bi se to zemljište namijenilo za školu. Paralelno s tim, krenut ćemo odmah s izradom projekata kako bi se, čim prođu izmjene prostornog plana, moglo krenuti s ishodovanjem dozvola. U roku od godine i 6 mjeseci, početkom 2018., imat ćemo riješen prostorni plan, gotovu projektnu dokumentaciju i ishodovane dozvole za novu školu i sve će biti spremno za gradnju. Imamo jasan plan i znamo kako ćemo to napraviti, naglasio je Koraca.

Prednosti koje nova lokacija donosi su jasne, kazao je Koraca, osim vlasništva tu je blizina Doma zdravlja, za djecu koja putuju autobusom u školu kolodvor je blizu, a blizina osnovne škole omogućava bolju suradnju tih dvaju obrazovnih ustanova. Izgradnjom srednje škole u Umagu rasteretit ćemo dijelom i gradski proračun jer se iz njega sufinancira prijevoz za 500 učenika u obližnje gradove, što će se smanjiti.

- Osim izgradnje škole, ulaganje u obrazovanje podrazumijeva i implementaciju suvremenih tehnologija kao preduvjet postizanja boljih rezultata u učenju. To mora postati standard u svim umaškim školama i mi ćemo to osigurati, naveo je Koraca nabrojivši tako “nastavu na tabletima I pametnim pločama, e-nastavu, interaktivno rješavanje zadataka i suradnju s kolegama iz drugih dijelova svijeta putem video konferencija kao nešto što našoj djeci treba biti dostupno”.

- Gradit ćemo učionice budućnosti i takvim načinom učenja djecu uvoditi u budućnost. Danas postoje gotovi sustavi koje samo treba implementirati. Isto tako, treba istaknuti i važnost učitelja i profesora, kojima ćemo osigurati posebnu stavku u proračunu za edukaciju, seminare, radionice i slično. A u suradnji s poduzetnicima u regiji, obrazovne programe ćemo prilagoditi stvarnim potrebama na tržištu rada, te ukoliko bude potrebno, angažirat ćemo učitelje za dodatne programe, zaključio je predsjednik Gradske podružnice IDS-a Daglas Koraca.

Potpredsjednik IDS-a i župan Valter Flego na današnjoj je konferenciji za medije dao maksimalnu podršku izgradnji srednje škole te naglasio da je “Istarska Županija s Gradom Umagom potpisala pismo namjere u ožujku 2014. godine o izgradnji srednje škole, ali je nažalost sve stalo na obvezama koje je Grad trebao ispuniti iz pisma namjere, a koje su preduvjet da bi se zajedno sa Županijom mogao kandidirati i dobiti bespovratna sredstva Europske unije za izgradnju škole”.

- Također, podržavam izgradnju učionica sa suvremenom tehnologijom, edukaciju obrazovnog kadra kao i suradnju s poduzetnicima kako bi se obrazovni programi koncipirali prema potrebama na tržištu rada, kazao je Flego te zaključio:

- Obrazovanje je prioritet svakog modernog društva i Umag zaslužuje najbolje uvjete za srednjoškolce, a mi ćemo to ostvariti. Vrijeme je da se pokrenemo i da se napokon počnemo baviti Umagom i projektima koji muče naše građane. Umag neće biti grad bez srednje škole! Problem postoji i treba ga riješiti a mi znamo kako!

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa