Istarske nekretnine problem u spašavanju Cimosa?

0
Cimosov PPC u Labinu
Cimosov PPC u Labinu

Slovenski i hrvatski sindikalisti su tijekom dvodnevnih pregovora s talijanskim fondom postigli dogovor da će se prava zaposlenih poštovati. Pregovori fonda Palladio Finanziaria sa slovenskom "lošom bankom" koja upravlja državnim portfeljom u koparskom Cimosu odvijaju se uspješno, pa je vrlo vjerojatno da će talijanski investitor ipak kupiti slovenskog proizvođača automobilskih dijelova koji ima i tri pogona u hrvatskoj Istri, premda se prošli mjesec bio povukao iz pregovora, pišu slovenski mediji, donosi Poslovni dnevnik.

Slovenska "loša banka" i druge državne institucije ne komentiraju odvijanje pregovora, no ljubljanski dnevni list "Dnevnik" pozivajući se na neslužbene izvore tvrdi kako je njihova ocjena da je 90-postotna mogućnost da će do preuzimanja doći i da se sada usklađuju neki zadnji detalji. No, poteškoće bi se mogle pojaviti, navodi list, u vezi s pravom upisa nekretnina u kojima u hrvatskoj Istri radi Cimos u zemljišnu knjigu, ali se i za to traže rješenja.

Ljubljanski list tvrdi da se talijanski investitor sa zaposlenim radnicima u hrvatskom dijelu Cimosa dogovorio o "dinamici otpuštanja i zapošljavanja", što u hrvatskom sindikatu metalne industrije negiraju. "Nikakvog dogovora o otpuštanjima nije bilo. Nije poznato hoće li novi vlasnik uopće otpuštati te gdje bi i koliko ljudi ostalo bez posla", kazao je za Slovensku tiskovnu agenciju STA regionalni predstavnik sindikata metalaca za Istru Đino Šverko.

Slovenski i hrvatski sindikalisti su tijekom dvodnevnih pregovora s talijanskim fondom postigli dogovor da će se prava zaposlenih poštovati, kazao je za STA Šverko. Prema njegovim riječima, ako bi do otpuštanja došlo, radnicima bi morale biti isplaćene otpremnine 15 posto više od iznosa koje predviđaju slovenski ili hrvatski zakoni, pojasnio je Šverko, prenosi Poslovni dnevnik.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa