ANKETA NOVE TV

IDS u Istri i dalje bez prave konkurencije

0

Rezultati istraživanje Dnevnika Nove TV Crobarometar pokazuju tko su najveći pobjednici, a tko gubitnici na trenutnoj političkoj sceni, ususret lokalnim izborima do kojih je ostalo manje od dva mjeseca.

Istraživanje provodi Ipsos između 1. i 18. u mjesecu. Podaci se prikupljaju na uzorku od 975 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja u okviru omnibus istraživanja agencije. Uzorak je stratificiran prema regiji i veličini naselja te spolu i dobi.)

Tako su dvije najveće nacionalne stranke zamijenile uloge u odnosu na posljednjih nekoliko mjeseci. HDZ, iako i dalje najjača politička stranka, nakon sedam mjeseci prvi put bilježi pad potpore građana – 33,3 posto birača svoj bi glas danas dali HDZ-u i Plenkoviću. U samo mjesec dana potpora HDZ-u pala je za 1,9 posto. S druge strane, nakon pet mjeseci pada, SDP konačno bilježi rast potpore pa tako sad ima 23 posto, a samo mjesec dana ranije potpora je bila 21,9 posto.

MOST se nalazi na trećem mjestu s 8,6 posto birača i na četvrto je mjesto gurnuo Živi zid koji trenutačno može računati na potporu 7,3 posto birača, što je ogroman pad u odnosu na 9 posto birača prije mjesec dana.

Kad su u pitanju manje stranke, Bandić Milan 365 ima potporu 3,2 posto birača, a apsolutni pobjednik ovog istraživanja je IDS koji na nacionalnoj razini uživa potporu od 3,1 posto. IDS je tako iza sebe ostavio - HNS koji ima potporu 2,8 posto, HSS 2,3 posto, Pametno 2,1 posto. HDSSB ima 1,1 posto, a Promijenimo Hrvatsku 1,1 posto. Ostale stranke ne prelaze jedan posto, a neodlučnih je birača 6,5 posto.

Ako uzmemo u obzir da je ovih 3,1 posto na razni cijele Hrvatske IDS zapravo dobio samo među anketiranima u našoj županiji, Istra je očito i dalje obojana zelenom bojom! Unatoč velikom angažmanu političkih protivnika, ovi rezultati pokazuju da IDS u Istri još uvijek nema prave konkurencije i da bi, da su lokalni izbori sutra, velika većina građana Istre svoj bi glas dala IDS-u. (N.Č.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa