Medulinske preporuke za više greenfield investicija u Hrvatskoj

0

Drugi dan konferencije „Greenfield investicije-kako snovi postaju stvarnost“, održan 25. ožujka u medulinskom hotelu Park Plaza Belvedere okupio je stotinjak predstavnika državne i lokalne razine, akademske zajednice i gospodarstvenike, među kojima su, sukladno podtemi dana - investicijama u turizmu, brojni bili i dionici koji su direktno ili indirektno povezani sa turizmom.

Program je započeo predavanjem Mladena Vedriša s Pravnog fakulteta iz Zagreba koji je predstavio Lider invest 2017., projekt koji za cilj ima promicanje i nagrađivanje najboljih proizvodnih investicija. Prilikom izbora najboljih proizvodnih investicija u Hrvatskoj, za čiju je nominaciju natječaj otvoren 15. ožujka i traje do 15. srpnja, ističe kako će se voditi kriterijima koji se odnose na udio izvoza, broj novootvorenih radnih mjesta te suvremenost tehnologije. Također, najavio je i predstavljanje samog projekta lokalnim zajednicama u četiri grada, Bjelovaru (4. travnja), Slavonskom Brodu (9. svibnja), Puli (25. svibnja) i Zadru (30. svibnja).

Slijedilo je predavanje domaćina konferencije, načelnika Općine Medulin Gorana Buića, koji se osvrnuo na ulogu jedinica lokalne samouprave u privlačenju i realizaciji greenfield projekata i investicija. Ističe kako je neophodno povezati državnu i lokalnu razinu, akademsku zajednicu i gospodarstvenike, odnosno potencijalne investitore kako bi proces greenfield ulaganja bio što brži ii efikasniji. Iz pozicije jedinice lokalne samouprave, kojoj je uloga u procesu investicija osigurati javni interes lokalne zajednice, naglašava probleme s kojima se do sada suočavao. Također, naglašava kako nisu sve investicije društveno korisne te kako su jedinice lokalne samouprave dužne izraditi strateški plan razvoja putem kojega će se definirati sve što je potrebno kako bi se realno moglo procijeniti da li je određena investicija doista prikladna i potrebna za tu lokalnu zajednicu.

O investicijama u hrvatskom turizmu govorio je Siniša Topalović iz konzultantske tvrtke Horwath HTL, te ističe kako Hrvatskoj nedostaje osnovne turističke infrastrukture: hotela i resorta, golf terena, zdravstvenih lječilišnih destinacija, suvremenih muzeja, tematskih parkova, kongresnih centara, interpretacijskih centara i nautičkih marina. Osvrnuvši se na turističke investicije u svijetu, ističe kako potencijala u Hrvatskoj imamo, ali je turizam i turističku ponudu potrebno restrukturirati kroz diverzifikaciju turističkih proizvoda koji će biti u mogućnosti smanjiti sezonalnost i stvoriti dodanu vrijednost.

Odgovore na pitanje kako potaknuti greenfield ulaganja u hrvatski turizam tražili su sudionici prve panel diskusije dana, pomoćnik ministra turizma Robert Pende, državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Tomislav Boban, saborski zastupnik Anton Kliman, predsjednik Udruženja hotelijera pri HGK i direktor Istraturista Umag Ronald Korotaj, izvršna direktorica Arenaturista Milena Perković i moderator Siniša Topalović iz konzultantske tvrtke Horwath HTL. 

Ističu kako se  najozbiljnije investicije događaju u turizmu te da bi Hrvatska bila u stanju privući veliki broj investitora upravo u području turizma kada ne bi postojali brojni problemi problem koji usporavaju i koče investicije, misleći pritom na neriješene imovinsko pravne odnose, nesređenu prostorno plansku dokumentaciju i sporu administraciju. U diskusiju se uključio i općinski načelnik Buić, pohvalivši rad i dosadašnju suradnju sa prisutnim predstavnicima ministarstava, te predlažući da se krene sa decentralizacijom u smislu davanja operativne ovlasti lokalnoj razini u procesu rješavanja sporova oko državne imovine i investicija, dok bi državna razina provodila nadzor i usmjeravala procese. Osim što bi predloženo uvelike ubrzalo dosad izrazito spore procedure, svakako bi uvelike olakšalo odnos i suradnju jedinica lokalne samouprave sa potencijalnim investitorima.

Slijedilo je predavanje načelnika Općine Hum na Sutli Zvonka Jutriša, koji je predstavio projekte novih investicija koje se temelje na industrijskoj tradiciji svoje općine.

U drugoj panel diskusiji na temu kako pojednostaviti i ubrzati investicijski ciklus sudjelovali su: načelnik Općine Medulin Goran Buić, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban, načelnik Općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša, direktorica tvrtke Agrodet Blaženka Mičević, zamjenik dubrovačko-neretvanskog župana Davorko Obuljen te moderator Mladen Vedriš sa Pravnog fakulteta iz Zagreba.

Slažu se oko činjenice da u Hrvatskoj postoji niz neusklađenosti i kompliciranih administrativnih procesa koji svakako odbijaju investitore u njihovoj namjeri investiranja, te kako je to područje na kojemu se treba poraditi i uvesti promjene.

Goran Buić

Konferenciju je zatvorio glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović, ističući zadovoljstvo velikim brojem sudionika oba dana konferencije čiji je cilj održavanja bio upravo definirati Medulinke preporuke, niz mjera i prijedloga kako poboljšati uvjete za povećanje broja i kvalitete greenfield investicija u Hrvatskoj. 

Navodi kako je u ova dva dana izneseno toliko dobrih prijedloga da ih je u kratkom periodu bilo nemoguće sistematizirati i ugraditi u Medulinske preporuke, te kako će se u roku od mjesec dana prirediti i objaviti konačni zaključci, dajući u međuvremenu mogućnost svima onima koji imaju želju da pošalju svoje dodatne prijedloge.

Međutim, neke od preliminarnih preporuka, sažimajući sve rečeno u ova dva dana, jesu:
- Formiranje novog ekonomskog modela čiji će cilj biti stvaranje izvozno orijentiranog gospodarstva,
- Poticanje greenfield i brownfield investicija koje će za posljedicu imati značajno povećanje plasmana roba i usluga na svjetsko tržište
- Osnovni kriteriji po kojima se trebaju odabirati investicije trebaju biti: udio izvoza, udio domaćih sirovina, repromaterijala i usluga u finalnom proizvodu/usluzi, broj novih radnih mjesta, stupanj suvremenosti tehnologije, visina ostvarene dodane vrijednosti i ekološka prihvatljivost,
- Nužno je napraviti akcijski plan poticanja i privlačenja poželjnih investicija, odrediti mjerljive ciljeve, odgovorne institucije i rokove realizacije,
- Država mora stvoriti proaktivan pristup u privlačenju poželjnih ulaganja, potrebno je značajno povećanje sredstava za aktivno privlačenje ulaganja, te objedinjavanje u jednu prepoznatljivu instituciju,
- Poticajno investicijsko okruženje nije moguće bez prilagodbe porezne politike koja mora biti konkurentna susjednim zemljama po poreznim stopama i olakšicama,
- Promjena zakonodavnog okvira nužna je za uklanjanje administrativnih prepreka,
- Investicijska politika treba uvažavati regionalne i lokalne specifičnosti, unificiranim pristupom nije moguće kvalitetno iskoristiti prave kapacitete ni prednosti za ciljane ulagače,
- Jedinice lokalne samouprave treba osposobiti za kvalitetnije poticanje ulaganja na svom području, te
- Država treba uvesti i razviti tehnike tzv. “after care” usluge ulagačima, koja će uz ostale aktivnosti dovesti do poboljšanja trenutno lošeg imidža Hrvatske kao mjesta za investiranje u proizvodnju i izvoz namijenjenu svjetskom tržištu.

Konferencija „Greenfield investicije - kako snovi postaju stvarnost“ u ova je dva dana, kroz mnoga predavanja i nekoliko panel diskusija okupila najvišu političku razinu i ugledne predstavnike gospodarstva, stvarajući tako kritičnu masu koja je dala svoj doprinos u procesu donošenja Medulinskih preporuke- jasnih uputa kako omogućiti djelotvorniju provedbu greenfield investicija i u krajnjem cilju, pokretanja hrvatskog gospodarstva. (Foto: Mario Rosanda)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa