Koraca: Izgradnja poduzetničke zone i inkubatora su prioritet

0
S konferencije IDS-a Umaga: Slaven Paić, Sunita Prodan Benolić i Daglas Koraca
S konferencije IDS-a Umaga: Slaven Paić, Sunita Prodan Benolić i Daglas Koraca

“Jedan od preduvjeta za odluku o pokretanju ili širenju poslovanja definitivno je postojanje sigurnog i stabilnog poslovnog okruženja kojeg u Umagu danas nema. Naša vizija gospodarskog razvoja grada proizlazi iz primjera najboljih praksi funkcioniranja ekonomije u Europi te imam četiri konkretne mjere kojima ćemo pridonijeti razvoju gospodarstva u Umagu”, kazao je predsjednik Gradske podružnice IDS-a Umag Daglas Koraca na konferenciji za medije 27. ožujka na temu nove forze za gospodarstvo u Umagu.

Konferenciji na Trgu Slobode u Umagu prisustvovali su i članovi predsjedništva IDS-a Umag Sunita Prodan Benolić i Slaven Paić. Koraca je istaknuo da “kao prvo, da bi investitori mogli ulagati te na taj način pokrenuti gospodarstvo u Umagu, potrebno je imati spremne zone u kojima će se investirati. Poslovna zona Ungarija istok sa svojih 17 parcela na 20 hektara površine veliki je kapital koji stoji neiskorišten, ali nedostaje joj infrastruktura da bi investitori mogli doći i uložiti sredstva, otvoriti pogone i zaposliti ljude, a upravo to je naš prioritet i mi ćemo ga ostvariti”, kazao je Koraca te dodao: - U infrastrukturu treba uložiti 16 milijuna kuna, izgradit ćemo je i omogućiti sve potrebno za dolazak ulagača. Interes investitora postoji, što dokazuje kontinuitet ulaganja u poslovnim zonama okolnih gradova kao što su Novigrad i Poreč, ali i u čitavoj regiji.

Također, predsjednik IDS-a Umag smatra da “zona Ungarija istok nudi određene velike prednosti, a to su blizina europskog tržišta, luke Koper i priključka na autocestu, mogućnost povezivanja u klastere, a ovim projektom otvorit će se oko 500 novih radnih mjesta u kojima će naši građani naći posao i šansu za sigurnu i bolju budućnost, što nam je najvažnije”. Nadalje, Koraca je istaknuo da će u poslovnoj zoni izgraditi poduzetnički inkubator koji ima čitav niz prednosti. Njegovom izgradnjom promovirat će poduzetništvo i pomoći u razvoju novih poduzeća, smanjiti stopu nezaposlenosti i zadržati kvalificiranu radnu snagu te uvesti niz drugih mjera koje će omogućiti poduzetnicima uspješnije razvijenje na tržištu.

U sklopu inkubatora održavat će se i programi edukacija koji kroz savjetovanje, radionice i podršku mladim poduzetnicima koji nastoje unaprijediti poslovne vještine, ali ih i pripremiti kako bi što bolje nastavili rad i vodili svoje tvrtke. Inkubator na dvije etaže ukupne površine od 1.000 m2, obuhvaćat će jedan veći uredski prostor za zajedničko korištenje (co-working space), 6 samostalnih uredskih prostora, veću i manju konferencijsku salu, dvije fleksibilne proizvodne hale te vanjski sajamski prostor i parkiralište, a konačne brojke ovisit će o istraživanju interesa tržišta, pojasnio je Koraca. Gradnja i opremanje inkubatora iznosit će oko 10 milijuna kuna što će, kako je pojasnio Koraca, financirati bespovratnim sredstvima Europske unije.

- Inkubator je temelj razvitka i održive ekonomije u svakom modernom društvu i želimo da naši građani imaju priliku razvijati svoja znanja i vještine kao i građani mnogih drugih hrvatskih gradova koji već godinama imaju priliku koristiti ovakve usluge, naveo je predsjednik Gradske podružnice IDS-a Umag Daglas Koraca. Kao treće, iz umaškog IDS-a posebnu pažnju stavit će na ulaganja u turističku infrastrukturu, prvenstveno na uređenje gradskih plaža u koje planiraju svake godine uložiti minimalno 1,5 milijuna kuna, ali i ulaganja u dodatnu ponudu kao što su biciklističke staze i sportski sadržaji.

Koraca je istaknuo da će najam javnih gradskih površina svest u realne gabarite, čija će se naplata ponovno vršiti od 01.05. do 30.09. te tako olakšati trgovcima i ugostiteljima, a posebno će vrednovati one obrtnike koji posluju tijekom čitave godine. - U prilog turističkom razvoju ide i investicija uređenja gradske luke o kojoj smo već govorili, a s kojom ćemo napokon omogućiti jedriličarima i jahtašima dolazak u gradsku luku, odnosno u sam grad, što će također pridonijeti turizmu u cijelosti, kazao je Koraca.

Kao mjeru pokretanja razvoja gospodarstva Koraca je naveo i poticanje zapošljavanja i samozapošljavanja u vidu bespovratnih potpora i subvencija za novoosnovana poduzeća i obrte, pripremu i kandidiranje europskih projekata, ulaganje u standarde kvalitete, polaganja stručnih i majstorskih ispita te prekvalifikacije i doškolovanja nezaposlenih osoba. - U tu svrhu ćemo svake godine predvidjeti stavku od 300 tisuća kuna. Javna ulaganja grada ćemo usmjeriti u investicije koje će otvoriti nova radna mjesta, ali i bolje plaćena radna mjesta u proizvodnji, istaknuo je Koraca zaključivši:

- Grad Umag više neće biti grad bez poslovne zone i grad nepovoljan za gospodarska ulaganja. Napravit ćemo poslovnu zonu i inkubator, ojačati turističku infrastrukturu i pokrenuti gospodarski oporavak Umaga te smanjiti nezaposlenot. Želimo stvoriti pozitivno, sigurno i stabilno poslovno okruženje, a znamo i kako ćemo to postići.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa