Istarska razvojna agencija u glavnim institucijama EU u Bruxellesu

0
Boris Sabatti i Ivan Jakovčić sa suradnicima
Boris Sabatti i Ivan Jakovčić sa suradnicima

U sklopu projekta Tehničke  pomoći Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., koji se financira iz ESI fondova, direktor Istarske razvojne agencije dr.sc. Boris Sabatti zajedno sa suradnicima, boravio je u službenoj posjeti Bruxellesu te prisustvovao nizu radnih sastanaka u glavnim institucijama Europske unije, od 27. ožujka do 30. ožujka 2017. godine.

Značajna je bila posjeta Europskom parlamentu te susret sa zastupnikom Ivanom Jakovčićem, a osim što su se predstavnici IDA-e pobliže upoznali s radom te važne europske institucije, eurozastupnik Jakovčić ukazao je na važnost koordinacije među zemljama Jadransko – jonske makroregije i razvojnim strateškim prioritetima. Od strateškog interesa za Istarsku županiju bila je i prezentacija maslinovog ulja istarskih proizvođača pod nazivom „Istra - najbolja svjetska maslinarska regija“, koja je u organizaciji zastupnika Jakovčića upriličena u  Europskom parlamentu.

Uz navedeno predstavnici IDA-e sudjelovali su na sastanku u Europskoj komisiji, gdje su se pri Upravi za regionalni razvoj susreli s ključnim dionicima u praćenju provedbe  operativnih programa te strateškom planiranju za ESI fondove; gospođom Vittoriom Alliata Floyd te gospodinom Auréliom Ceciliom. Na navedenom se sastanku u Europskoj komisiji razgovaralo o mogućnostima financiranja strateških projekata Istarske županije iz Europskog fonda za strateška ulaganja.

Na radnom sastanku s voditeljicom Friuli Venezia Giulia ureda u Bruxellesu, gospođom Raffaellom Viviani, direktor Istarske razvojne agencije dr.sc. Boris Sabatti razgovarao je o potencijalnoj suradnji s ciljem što veće apsorpcije EU sredstava za područje Istarske županije te je predstavio rad IDA-e u kontekstu međunarodne suradnje. Predstavnici IDA-e sudjelovali su i na poljoprivrednom forumu pod nazivom „The Forum for the Future of Agriculture“ (Forum za budućnost poljoprivrede), a pokrivao je područja smanjenja emisije stakleničkih plinova te sigurnosti hrane i energije. Svrha ovoga foruma bila je stimulirati otvorene rasprave o budućnosti europske i svjetske poljoprivrede s naglaskom na postignuća u budućnosti. Naposljetku, u uredu Istarske županije u Bruxellesu pulski su profesori i učenici Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu uspješno predstavili uskršnje običaje i delicije Istre te ih time približili zainteresiranoj široj javnosti.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa