ELEKTROISTRA

Srednjenaponska mreža Labina prelazi na dvostruko veći napon

0

Djelatnici labinskog pogona Elektroistre posljednjih su mjeseci intenzivno radili na pripremi srednje naponske mreže Grada Labina za prelazak s naponskog nivoa 10kV na 20 kV naponski nivo, doznajemo od voditelja Valtera Glavičića. Naime, zbog naglog povećanja gospodarskih aktivnosti na području Grada Labina višestruko je porasla i potreba za električnom energijom. To se posebno odnosi, doznajemo od Glavičića, na priobalno područje naselja Rabac, ali i na ostatak labinske obale te obale općine Raša, sve do naselja Ravni.

"Tehnički gledano, dvostrukim povećanjem nazivnog napona kapacitet mreže povećava se četverostruko. Iz tog se razloga na području Rapca i priobalnog pojasa pristupilo zamjeni opreme na ukupno 58 trafostanica te izolacijske opreme na ukupno pet dalekovoda, ukupne dužine cirka 50 kilometara", pojasnio je prvi čovjek labinske Elektroistre.

Na navedenim se dionicama, dodao je, zamijenilo ukupno preko 35 transformatora i ugradilo preko 70 kilometara novih srednjenaponskih kabela. Procjena je da je ukupna vrijednost investicije ulaganjem u mrežu protekle četiri godine prešla osam milijuna kuna. Radove na mreži izvode samostalno djelatnici labinskog pogona Elektroistre Pula, u suradnji s kolegama iz sjedišta u Puli.

"Ukoliko vremenske prilike budu dozvolile, radovi bi se priveli kraju u drugoj polovici travnja 2017. godine. Na  taj bi način preko 60 posto srednjenaponske mreže kompletne Labinštine prešlo na 20 kV napon. Nastavak prelaska s 20 kV užeg centra grada Labina te industrijske zone Dubrova i Vinež planiran je za iduću 2018. godinu. Na taj bi način kompletno područje Labinštine bilo pokriveno s 20 kV naponom, čime bi složen i zahtjevan projekt bio priveden kraju. Paralelno s Labinom, radovi se odvijaju u Rovinju, a preostali dio Istre koji je još uvijek na 10 kV naponu prešao bi na 20 kV u idućih pet godina", rekao je voditelj pogona Elektroistre u Labinu Valter Glavičić. (Kristian Stepčić Reisman

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa