Jakovčić pitao Komisiju o spašavanju sistemskih tvrtki u Europi

0
Sjedište Agrokora
Sjedište Agrokora

Zastupnik Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) uputio je 12. travnja pitanje Europskoj komisiji vezano uz ulogu države u rješavanju ozbiljnih problema u poslovanju koncerna Agrokor, odnosno uz donošenje Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu. Jakovčić pita Europsku komisiju smatra li oportunim da se na europskoj razini pripreme mjere za ujednačeno reguliranje problema u poslovanju tzv. sistemskih tvrtki u svim zemljama članicama EU. Pitanje upućeno Europskoj komisiji pod nazivom "Reguliranje problema tzv. sistemskih tvrtki na razini EU" prenosimo u cijelosti:

Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu, koji je donesen 06.travnja 2017. u Hrvatskom saboru, izazvao je različite reakcije javnosti. Zakon je primijenjen na Trgovačko društvo Agrokor koje zapošljava desetke tisuća zaposlenih. S jedne strane postoji zabrinutost za tisuće radnih mjesta, stotine tvrtki koje se, s propašću te tvrtke, mogu naći u problemima te negativni utjecaj na hrvatski BDP. S druge strane, kritičari Zakona tvrde da se time hrvatski poduzetnici stavljaju u nejednaki položaj. Postoje i mišljenja o neusklađenosti takvog zakona s pravom EU-a ili ustavom Republike Hrvatske. Donošenje takvog zakona uporište ima u zakonu koji se primijenio u Italiji u slučaju Parmalata odnosno poglavlju 11. stečajnog zakona SAD koji omogućava reorganizaciju tvrtki i restrukturiranje njihovog duga.

Temeljem navedenog postavljam pitanje Komisiji: 1. Bi li bilo oportuno na europskoj razini, za europsko tržište, pripremiti mjere koje bi omogućavale ujednačeno reguliranje problema u kojima se nađu takve „sistemske“ tvrtke, na način da se zaštite radna mjesta, gospodarski interesi ali i da se zajamči ravnopravni položaj poduzetnika?

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa