Pazin: Punili mobitele na solarnom stablu

0
Građani kod solarnog stabla
Građani kod solarnog stabla

Dana 21. i 22. travnja održani su drugi po redu Energetski dani Grada Pazina u sklopu kojih je postavljeno i “solarno stablo” namijenjeno svim posjetiteljima koji će na osam dostupnih USB priključaka moći puniti svoje mobitele. “Solarno stablo” predstavlja važnost korištenja obnovljivih izvora energije u svrhu postizanja energetske učinkovitosti  i očuvanja okoliša.

Službeno otvaranje Energetskih dana započelo je 21. travnja u Dvorani Istra Spomen doma gdje su gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić te župan Istarske županije Valter Flego uvodnim govorima pozdravili sve prisutne te naglasili važnost i svrhu podizanja svijesti građana u pogledu smanjenja emisija CO2 nakon čega je uslijedio blok stručnih predavanja vezanih za projekte korištenja obnovljivih izvora energije, nove sustave grijanja, korištenja biomase u Istri, …

U popodnevnim satima svi zainteresirani su mogli obići trenutno aktivna gradilišta u Pazinu gdje je u provedbi energetska obnova višestambenih zgrada uz nazočnost predstavnika Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Pazin d.o.o., nakon čega je odrađen još jedan blok predavanja s posebnim naglaskom na modele i metode financiranja projekata energetske učinkovitosti.

Kako su predavanja bila namijenjena i za predstavnike jedinica lokalne samouprave, u sklopu predavanja predstavljena  je i metodologija Procjene rizika i ranjivosti na klimatske promjene u sklopu Life SEC Adapt projekta koju je koordinirala Istarska razvojna agencija, a u Hrvatskoj ju izrađuju gradovi partneri: Buzet, Labin, Pazin, Poreč, Pula i Rovinj što je i dio obaveza Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju kojeg su gradonačelnici istih gradova i potpisali među prvima u Hrvatskoj.

Istovremeno, u holu Spomen doma izlagači su predstavili svoje proizvode, a zainteresirana javnost je imala priliku dobiti odgovore na pitanja vezana za postizanje energetske učinkovitosti i ušteda. Isto tako, izloženi su i spremnici za otpad s primjercima edukativnih letaka s informacijama o vrstama otpada i načinima odlaganja.

Tijekom 22. travnja održana su predavanja i izložba, a održavanje Energetskih dana su uveličali i zborovi koji su nastupali u sklopu  međunarodnog FAKS festivala. Gradonačelnik Renato Krulčić je ispred Spomen doma izvukao ime sretnog dobitnika, Dražena Štefana, koji je točno odgovorio na nagradno pitanje te mu je dodijeljena sponzorska nagrada tvrtke Eltor d.o.o. Na Energetskim danima sudjelovao je i Dječji vrtić “Olga Ban” iz Pazina čiji su likovni radovi i fotografije bili izloženi tijekom oba dva dana.

Službeni kraj drugih Energetskih dana, na Dan planeta Zemlje, simbolično je proslavljen uz pjesmu “Krasna zemljo” u izvedbi prisutnih zborova, a svi posjetitelji su nastavili druženje uz revijalni koncert zabavne zborske glazbe u koncertnoj dvorani Spomen doma u Pazinu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa