Ivan Mijandrušić:

Nekada me bilo sram reći da živim u Gračišću, a danas sam ponosan na to

0
Ivan Mijandrušić na ovogodišnjoj fešti vina u Gračišću
Ivan Mijandrušić na ovogodišnjoj fešti vina u Gračišću

Krajem ovog mjeseca počet će uređenje pročelja crkve Sv. Vida u Gračišću, a nešto kasnije i restauracija orgulja u crkvi te izrada projektne dokumentacije za obnovu palače Kašća u kojoj će biti uređen muzej vina. Ovo su rezultati odnosa Općine Gračišće i Ministarstva kulture s kojima je načelnik Ivan Mijandrušić  jako zadovoljan.

„U sva svoja četiri mandata, od 2001. godine do sada imao sam dobru suradnju s Ministarstvom kulture, osim u vrijeme Vlade gospodina Milanovića i njegove vlade, kada su odnosi bili najlošiji jer sluha za nas nisu imali ni u jednom ministarstvu, ali u Oreškovićevoj i sadašnjoj, Plenkovićevoj vladi nailazimo na puno veće  razumijevanje. Tako smo na ho-ruk obnovili unutrašnjost crkve Sv. Vida i dobili spomenuta sredstva.

* Hoće li ove godine početi i popločavanje preostalog dijela Gračišća?
- To ovisi o državi i europskim fondovima. Napravili smo projekt koji zadovoljava sve uvjete i prijavili ga Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja. Rezultati natječaja objavljeni su prije nekoliko dana i dobili smo, za naše potrebe, vrlo mizernih 80 tisuća kuna. To je nedostatno za nešto ozbiljnije,  ali i s tako malo sredstva znat ćemo učiniti nešto za starogradsku jezgru Gračišća. S obzirom na prazan hod zbog ustroja nove vlasti i provođenja javne nabave, realno je očekivati da bi radovi počeli na jesen.

Prvo bi na redu bilo popločenje ispred gradskih vrata. Projekt još obuhvaća popločenje Obrtničke ulice, od crkve Sv. Eufemije do Potoka. Od te ulice do zvonika te od crkve Sv. Eufemije do crkve Majke božje ide betoniranje. Ostalo ostaje kako jest  jer konzervatori ne dopuštaju da se pokriva ono što u prošlosti nije bilo pokriveno. Ukupna vrijednost investicije je 1,7 milijuna kuna.  Općina mora participirati u jednom dijelu. Do sada je to bilo dvadeset posto,  a sada će vjerojatno biti četrdeset posto.

Moram dodati da nam je Ministarstvo regionalnog razvoja i Europskih fondova odobrilo 350 tisuća kuna, ugovor o tome potpisao sam 10. travnja, za uređenje Katinine kuće na trgu u Centar za posjetitelje. Bit će to kušaonica vina i mjesto odakle će vodiči voditi posjetitelje u razgledavanje grada.

* Izgradnja  jaslica, vrtića i sportske dvorane također  su investicije od kojih puno očekujete. Koliko su daleko one odmakle?
- Za vrtić i jaslice projekt je gotov i prijavili smo ga 18. travnja. Imamo informacija da će biti više prijava nego sredstava,  a tada prednost imaju oni koji su se prvi prijavili i zato smo požurili prijaviti se među prvima. Projekt je vrijedan nešto više od devet milijuna kuna. Vrlo je zahtjevan i čuo sam od inženjera da ćemo, ako ga uspijemo realizirati, imati vrtić zbog kojega će nam mnogi zavidjeti. Izgradnja ne bi mogla početi prije 2018. godine.

Za sportsku dvoranu gotov je idejni projekt i sada predstoji izrada glavnog projekta. Općina može biti nositelj izgradnje, ali na natječaj se moraju prijaviti udruge. Kod nas su to Lovačko društvo „Kolinka“, Poljoprivredna udruga „Agrobramba“, Spelelološko društvo Gračišće, Sportsko društvo Batlug i Sportsko društvo Funčići. Sve bi one svoje prostore imale u sklopu dvorane.   

Stanovi za mlade obitelji

*Što se dogodilo s projektom  preuređenja školske zgrade u Milotskom bregu u Biciklistički centar?
- Dva puta smo bez uspjeha prijavljivali Biciklistički centar na natječaje Ministarstva turizma, pa smo ga sada prijavili Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije kao Centar za posjetitelje.  Mi smo svejedno zgradu zaštitili od propadanja: izgrađen su nove podna, međukatna i krovna ploča te novi krov, a prostorija za mjesni odbor je grubo ožbukana. Uložili smo 650 tisuća kuna, a za dovršetak je potrebno barem još toliko. Moja ideja je da se na katu naprave stanovi za mlade obitelji. To nam neće smetati da realiziramo ideju o četiri biciklističke staze koje će povezati Gračašćinu.

* Je li obavljeno lani najavljivano asfaltiranje preostale, najduže, nerazvrstane ceste Lovrići - Bažoni – Brežani - Matkovići – Poldrugovci?
- Nije, ali je prijavljeno na natječaj. To je oko tri kilometra ceste vrijedne nešto više od dva milijuna kuna.

* Ima li pomaka u stvaranju dviju poduzetničkih zona u općini i kakvo je stanja u gospodarstvu općenito?
- Ako počne izgradnja spoja Gračišća na Istarski ipsilon i izgradnja njegovog drugog kraka od Rogovića do tunela, možemo se nadati da će Cesta Pula aktivirati kamenolom i asfaltnu bazu Krasa. Uz njih smo planirali poduzetničku zonu, ali na zemljištu koju tek trebamo otkupiti. Ne čini se izglednim da će talijanski investitor izgraditi tvornicu žbuke u kamenolomu Križarovica, a četvrta je zona zamišljena je raskrižju ceste Gračišće - Baraban s cestom Most Pićan – Žminj, ali i ona na zemljištu koje treba otkupiti. Nevolja je što Općina u svom vlasništvi nema dovoljno velike površine za neku investiciju i što se nije pojavio neki ozbijan investitor, pa da krenemo u otkup zemljišta. Bilo je ideja za izgradnju krematorija i toplica, ali nismo mogli ispoštovati uvjete investitora pa se od tih projekata odustalo.

Život općine s ovakvim financiranjem, nakon gubitka statusa brdsko – planinskog područja, bit će jako težak. Ipak, ljudi se snalaze i rade, većina u uslužnim djelatnostima. Razvijamo i turizam i trenutačno imamo više od pedeset turističkih objekata. Nekada me bilo sram reći da živim u Gračišću, a danas sam ponosan na to jer je to poželjna destinacija.

* Jeste li spremni za još jednu izbornu utrku?
- Ja sam za izbore spreman već trideset godina, koliko se bavim politikom, počevši od Mjesne zajednice Gračišće! Podružnica IDS-a Gračišće predložila me za načelnika i kada dođe vrijeme, objavit ćemo listu. Mislim da sam do sada za općinu dao i više od svojih mogućnosti i siguran sam da će građani to prepoznati.  Još jedan mandat i gotovo! (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa