Bruno Poropat kandidat Istarskih demokrata za istarskog župana

0
Bruno Poropat
Bruno Poropat

Pod parolom „Kuraja za Istru!“ Istarski demokrati održali su 27. travnja konferenciju za novinare u Puli na kojoj su predstavili članove izborne liste za Skupštinu Istarske županije i svog kandidata za istarskog župana, predsjednika stranke Bruna Poropata.

Susret s novinarima održan je na parkiralištu ispred gradilišta nove bolnice. Zašto upravo ovdje, objasnio je Poropat.

„Zašto smo mi danas u Puli? Pogledajte što se dešava ovdje, iza naših leđa! Pitate se čiji je to projekt? Je li to projekt struke i znanja, projekt građana i projekt Istre? Ova bolnica nalazi se u centru Pule, a mi želimo imati istarsku bolnicu i zato je ona morala biti na mjestu na kojemu će svim građanima Istre biti podjednako pristpačna.

Građani ovakve projekte više ne mogu podnijeti zato što nakon toga vi morate opteretiti proračun svoje jedinice lokalne samouprave, pa ne možete graditi drugu infrastrukturu koja vam je nužno potrebna. Mi želimo graditi svu potrebnu infrastrukturu, a to znači od jaslica, vrtića i škola do bolnica i domova za umirovljenike. Nećemo zaboraviti nikoga, svi moraju biti zastupljeni, a građani ne smiju biti izostavljeni iz tih procesa, nego u njima trebaju participirati. Moramo prestati s političkim improvizacijama i tražiti stručna rješenja koja će nam dati dugoročni prosperitet.

Zato, kuraja! Kuraja, morate pristupiti politici jer je ona vaš prijatelj koji će dugopročno razmišljati o vašem prosperitetu“, poručio je Poropat.

Osvrnuo se i na projekt Kaštijun te na način upravljanja Pulom.

„Ne bih mogao održati ovaj govor, a da ne spomenem Kaštijun, jedan od od „profulanih“ projekata. To je projekt koji traži da se sav otpad Istre dovozi ljepotu istarskog juga, u prostor koji je namijenjen razvoju poljoprivrede i turizma, a mi dan – danas nemamo odgovor na pitanje kako će funkcionirati. Jedno je sigurno, a to da se trebao nalaziti na nekoj drugoj lokaciji na kojoj će biti pristipačan i ekonomičan za sve stanovnike Istre i da je u njemu trebala biti primijenjena suvremena tehnologija, a ne ova koja se sada nudi“, kazao je ID-ov kandidat za istarskog župana.

Govoreći o Puli istaknuo je da ju smatra i svojim gradom.      

„Ne mogu podnijeti da Muzil nije sastavni dio Pule i pulskog urbanizma. To je prostor koji je nama nužno potreban da bismo imali Pulu trećeg milenija. Ne možemo dozvoliti da se politika igra našim vrijednostima.

Da bismo danas došli ovamo morali smo proći sve one kružne tokove. To nije Pula koja ima dobra rješenja za dobro življenje. Mi moramo Pulu približiti građanima, slušati njihova mišljenja i uvažavati ih. Ja kao župan želim da građani budu u fokusu naših aktivnosti, da tom građaninu pružimo sve kako ne bi došao u položaj da razmišlja o iseljavanju, nego da budućnost za sebe i svoju obitelj vidi ovdje“, kazao je Porpat.

Napominjući da Istarski demokrati nude politku prijatelja građana, rekao je:“ Želim glasno reći da građani moraju imati kuraja i vjerovati u politiku. Mi zajedno s njima želim promijeniti ovu politiku koja nam u davdeset i pet godina vladavine nije donijela ono što mi zaslužujemo. I zato, opet, zovem građane da hrabro pristupe izborima. 21. svibnja. To je dan kada će reći žele li ostati na pravcu sadašnje politike ili će tražiti da ta politika bude zamijenjena novom, njihovom politikom. Kuraja, idemo na izbore!“

Kao predsjednik Istarskih demokrata Bruno Poropat je pred novinarima potpisao predizborni koalicijski sporazum s Danicom Sardelić, predsjednicom Demokratske stranke žena i Mirkom Bjelonićem, predsjednikom županijske organizacije Stranke umirovljenika.

Programska načela stranke iznio je glavni tajnik Branko Ružić. Među ostalim kazao je da su Istarski demokrati osnovali  Stožer za zaštitu ljudskih prava te da su 27. travnja pokrenuli potpisivanje peticije za autonomnu regiju Istru.

„Osnovali smo stožer u kojemu pomoć mogu zatražiti svi oni na koje se iz vladajuće oligarhije vrši pritisak da ne bi slučajno prostupili nekoj drugoj stranci ili digli glas za svoja prava. Peticiju smo pokrenuli jer želimo autonomnu i samostalnu Istru  kada je u pitanju fiskalna politika. Došlo je vrime da naši šoldi ostanu u našem takuinu“, poručuje Ružić. (Tekst i foto: Robi Selan

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa