hsls rovinja

Tomislav Sošić: Rovinj zaslužuje i mora dobiti novi Monvi

0
Tomislav Sošić
Tomislav Sošić

Tomislav Sošić, predsjednik rovinjskog HSLS-a, na prošlim lokalnim izborima izabran je za gradskog vijećnika Grada Rovinja. Poznat kao gotovo jedini vijećnik koji predstavlja i bori se za prava mladih u gradu. Na to je nebrojeno puta upozoravao putem govornice u vijeću, zatim putem medija i društvenih mreža.  Članom stranke postaje 2006., a dužnost predsjednika MHL-a Istre (mladi hrvatski liberali) obnaša od 2007. do 2011. kada postaje i članom središnjeg vijeća HSLS-a. O eventualnoj predizbornoj suradnji s drugim političkim strankama odlučit će naknadno. Neće se baviti ideološkim temama. Naglasak će biti isključivo na razvoju grada. Upravo su predstojeći lokalni izbori razlog našeg intervjua.

* Kako ocjenjujete Vaš rad u Gradskom vijeću i kako biste ga opisali u nekoliko rečenica?
- Izuzetno sam zadovoljan svojim radom u proteklom mandatu iz razloga što sam sve odluke donosio u interesu svih stanovnika grada Rovinja. Ponosan sam na nas interaktivni portal “Prijedlozi za Rovinj” putem kojega smo dobivali niz pitanja i primjedbi građana te sam zapravo u gradskom vijeću bio glas naroda. Nažalost na mnoge odluke nismo mogli utjecati, ali smo uvijek informirali javnost o odlukama koje nismo podržali i koje nisu u interesu grada i njegovih stanovnika. 

* Što bi vas, ako dođete u priliku, razlikovalo od aktualne vlasti. Koji su vaši prioriteti. Odakle bi krenuli?
- Smatram da svaka vlast mora biti u funkciji građana i prvo što bih učinio je to da bih približio gradske institucije građanima. Ne želim se baviti temama koje su u Rovinju aktualne već 20 godina i to baš u vrijeme izbora, dovoljno je pogledati obećanja prije svakih izbora i realizaciju nakon izbora i primjetit ćemo da velika obećanja nikada nisu ostvarena. Želim voditi politiku drugačiju od drugih političkih opcija i ponuditi nesto novo, a tu mislim na program za mlade koji smo izradili i koji ćemo uskoro predstaviti javnosti. Mladi mogu promjeniti ovaj grad pa na tome i temeljim naš program.

* Kako se Vi osjećate danas u Rovinju? Imaju li mladi perspektivu?
- Nažalost osim turizma u gradu nema drugih opcija i mladi su prisiljeni odlaziti u veće gradove u potrazi za cijelogodišnjim poslom te u većini slučajeva nikada se više ne vraćaju u Rovinj. Želimo grad u kojemu će se moći raditi i živjeti i izvan turističke sezone. Osnova našeg programa temelji se na omogućavanju mladim osobama za stalni i cijelogodišnji posao uz poticajnu stanogradnju kako bi mladima riješili stambeno pitanje. Danas je u gradu nemoguće pronaći stan koji bi mogli iznajmiti tijekom cijele godine, a kamoli imati stan u trajnom vlasništvo i to je prvo što želimo promjeniti.

Isto tako sadašnja razina uključenosti mladih u odlučivanje u Gradu ne omogućuje mladima da oblikuju niti dio svoje budućnosti, bliske ili dalje. Mladi su praktički isključeni, a o tome govore potpuno neefikasno i neozbiljno shvaćeno "savjetodavno tijelo" Gradskog vijeća, te neprepoznatljivost i potpuni izostanak javnog identiteta mladeži stranaka koje djeluju na području grada. Jasno je da to nisu poželjeli sami mladi, već da ih njihovi stariji kolege i kolegice većinom doživljavaju kao privjeske strankama zbog zadovoljavanja određene statističke potrebe. Praksa u kojoj se o pitanjima koja se tiču mladih, mladi niti ne pitaju, pravilo je u Gradu, umjesto da bude loš izuzetak

* Kao privatni poduzetnik upoznat ste sa situacijom i problemima poduzetnika, malih i velikih obrtnika. Što kanite učiniti po tom pitanju i koje je Vaše mišljenje o tome?
- Nezaposlenost je glavni problem mladih. A nepostojanje perspektive za određena zanimanja, te nezaposlenost visokoobrazovanih posebno je opasno za grad zbog opadanja samopoštovanja, apatije, frustracija, gubljenja povjerenja u važne institucije sustava, nemogućnosti normalnog zasnivanja obitelji i rješavanja stambenog pitanja, odlaska "trbuhom za kruhom" u veće sredine, mahom u Zagreb ili pak u inozemstvo. Zbog nedovoljne upućenosti mladi često odabiru zanimanja za koja se unaprijed može predvidjeti besperspektivnost zapošljavanja u našoj sredini, a vrlo je važna i činjenica koja doprinosi osjećaju besperspektivnosti, da nije zaživio sustav informiranja o mogućnostima samozapošljavanja i poticanja poduzetništva.

Također, mladi iz kolektivnog, ali i vlastitog iskustva crpe negativan osjećaj navodnih "namještanja" "rezerviranih" radnih mjesta,"namještenih" natječaja, "beskonačnog" rada na crno ili rodne neravnopravnosti. Rijetki su primjeri među gradskim poduzećima, a među gradskim ustanovama ih niti nema, da u vrijeme gotovo kolektivnih godišnjih odmora tijekom ljeta zapošljavaju na jednostavnijim poslovima mlade koji vape za nekakvim izvorom zarade. Tako i ustanove gube svoju funkcionalnost, posebno imajući u vidu da je ljeto vrijeme pojačanog dolaska i prolaska domaćih i stranih turista kroz naš kraj.

Za razgovore bez fige u džepu

* Dugo vremena bili ste aktivan sportaš. Sada ste rekreativac. Što biste napravili za sport i mlade, ima li prostora za napredak u Gradu Rovinju?
- Naravno da ima puno prostora za napredak ali uz preduvjet da se izjednače kriteriji za sve sportske udruge u gradu. Nezamislivo je da neki dobivaju jako puno sredstava iz Gradskog proračuna, a iz njih nema rezultata a što je još bitnije nema sustavnog ulaganja u mlade katogorije, što bi trebao biti jedan od najbitnijih čimbenika u dodijeli gradskog novca, dok s druge strane postoje udruge u gradu koje su postigle značajne rezultate s mladim kategorijama a nemaju novaca za osnovne potreba kao što je sportska oprema, hrana i putovanja. Naš cilj je omogučiti svima jednake uvjete te kasnije shodno ostvarenim rezultatima povećavati proračune najuspješnijim udrugama.

* Ne tajite činjenicu da Rovinj nema zabave i noćni život. Može li se i što učiniti u vezi toga? Kakvo je vaše rješenje?
- Sramotno je da Rovinj kao višestruki šampion turizma uopće nema namjeru učiniti nesto po tom pitanju. Nakon gašenja popularnog zabavnog centra Monvi apsolutno ništa se nije učinilo po tom pitanju. Na moju inicijativu u gradskom vijeću raspravljalo se o promjeni pravilnika, ali se rasprava neopravdano odgađala nekoliko puta, više puta sam upozoravao predsjednika gradskog vijeća da moramo uvrstiti ponovno u dnevni red točku o tom problemu, ali nažalost vladajući su na tu temu ostali potpuno neizainteresirani.

Udruženje obrtnika je također reagiralo na ovu temu s prijedlogom da se produlji radno vrijeme ugostiteljskim objektima tijekom turističke sezone, ali i o tom prijedlogu se nije odlučivalo i raspravljalo dvije godine iako sam gotovo na svakom vijeću tražio raspravu. Rovinj zaslužuje i mora dobiti novi “Monvi” te ću ja ponovno uložiti sve svoje napore kako bi napokon riješili jedno od gorućih pitanja ovoga grada te ovim putem pozivam sve mlade da mi se pridruže jer samo velik broj istomišljenika zajedno može nešto promijeniti u Rovinju.

* Što vi u ovom trenutku mislite – bi li bilo bolje ići sa zajedničkom listom ili odvojeno? Koja je vaša realna snaga?
- U proteklom mandadu HSLS je u Rovinju ojačao svoje redove i smatramo da imamo realnu snagu da nešto možemo promjeniti u gradu, priključio nam se veliki broj mladih ljudi željnih  promjena i s pravom vjerujemo da je naše vrijeme da nešto promjenimo upravo na predstojećim lokalnim izborima. Ne želimo biti manji partneri u bilo kakvim koalicijama nego želimo preuzeti odgovornost i bit ćemo stranka koja želi nešto mijenjati. Spremni smo za razgovore sa svim političkim opcijama u gradu Rovinju te ćemo sa svakim tko nam se želi pridružiti i napraviti promjene u gradu razgovarati otvoreno i bez fige u džepu. (Razgovarao: Ivan Ban)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa