U Kaštelima otvoren izložbeni salon pazinskog Kamena

0
Direktor Kamena Karmelo Krebel na otvaranju izložbenog salona
Direktor Kamena Karmelo Krebel na otvaranju izložbenog salona

Tvrtke Kamen d.d. iz Pazina i Gotovac iz Kaštel Sućurca 5. svibnja su u nazočnosti brojnih poslovnih partnera, suradnika i uzvanika iz Istre i Dalmacije  upriličili otvaranje izložbenog salona kamena - Kamen Pazin u Kaštel Sućurcu što nije propustilo ni tridesetak stručnjaka koji se bave arhitektonsko - građevinskom djelatnošću, a između ostalih i akademik Nikola Bašić, istaknuti hrvatski arhitekt, svjetske reputacije, autor instalacija Pozdrav suncu i Morskih orgulja u Zadru te Spomen križeva na Kornatima.

Izložbeni salon Kamen Pazin, cca 300 m2, izrasta na temeljima dugogodišnje  poslovne suradnje ove dvije tvrtke koje se već dugi niz godina bave kamenarskom djelatnošću odnosno eksploatacijom, preradom i primjenom kamena u arhitektonsko-građevinske svrhe što je potvrdio i Ivan Gotovac, vlasnik kamenoklesarske radionice Gotovac u čijem se prostoru ovaj izložbeni salon i otvorio.

„Vrlo sam zadovoljan što smo realizirali otvaranje  ovog izložbenog salona jer već dugi niz godina uspješno surađujem s tvrtkom Kamen d.d. iz Pazina. Otvaranje salona u Dalmaciji ima za cilj približili ponudu dalmatinskoj klijenteli jer sada smo u mogućnosti uz autohtoni bijeli kamen ponuditi  i asortiman istarskog bojanog kamena. Nadamo se da će nadopuna asortimana utjecati i na veću potrošnju domaćeg kamena nauštrb onog uvoznog, naročito kineskog“, kazao je Ivan Gotovac čije stavove je podržao i poznati arhitekt Nikola Bašić.

"Preferiram domaći kamen i radije ću "otpiliti" ruku nego u troškovnik ili projekt upisati ime stranog kamena, materijala kojeg ovdje imamo u izobilju . Pored tolikog bogatstva kamenog materijala ne treba nam ništa drugo. Kada sam vidio ovaj mozaični zid, fantastično složen, u svim tim valerima, predivnih varijacija, tekstura, boja, naših hrvatskih, autentičnih materijala pitam se tko pored toga ima tražiti nešto drugo. Sve što je izvan toga određuje jedan vulgarni komercijalni interes, a mi moramo imati svoj nacionalni ponos, moramo poštivati vlastite vrijednosti i vrijednost onog što posjedujemo i onoga što nam je Bog dao, ako to sami ne znamo prepoznati i poštovati kako će to drugi poštovati".

Zahvaljujući tvrtki Kamen d.d. Pazin koja već više od pola stoljeća uspješno eksploatira i plasira autohtoni kamen na tržište, domaći  arhitektonsko - građevinski stručnjaci imaju ponudu zdravog i raznovrsnog materijala. Čvrsta volja, znanje i ustrajnosti njegovih ljudi kroz generacije omogućili su  širenje  tvrtke u organizacijskom i financijskom smislu, čemu su uvelike pridonijeli i dobri poslovni potezi direktora Karmela Krebela koji sa svojih 430 zaposlenika i danas uspješno brodi u ovoj djelatnosti.  

„Naša tvrtka djeluje na tržištima diljem svijeta, a ovaj projekt u Dalmaciji ima za cilj povezati kamenarsku djelatnost Istre i Dalmacije, dodatno obogatiti tržište novim vrstama kamena, biti organizacijska i tehnološka podrška lokalnim  kamenoklesarima, a pogotovo arhitektima koji žele širiti zadane i ustaljene  okvire te svoje kreativno stvaralaštvo bazirati na novim, zdravim materijalima, dezenima i tehnologijama“, kazao je direktor Karmel Krebel u svom obraćanju. 

Svi akteri ovog događanja složni su da se večeras i fizički dogodio spoj kamenarske kulture i prirodnih bogatstava Istre i Dalmacije. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa