sopranistica Valnea Vretenar

Opera je moj život a Istra srcu draga

0
Valnea Vretenar
Valnea Vretenar

„Taj trenutak, kad sam shvatila da se želim baviti pjevanjem cijeli život, bilo je to dok sam prvi put uživo gledala operu Pagliacci, opernog skladatelja Ruggera Leoncavalla u Riječkom HNK Ivan pl. Zajc. Sjećam se kako su me oduševili kostimi pjevača, njihova gluma, scenografija, orkestar“, prisjeća se mlada operna pjevačica Valnea Vretenar, rodom iz Donjih Kralji kraj Pićna, dana koji je joj je obilježio karijeru, ali i mnogo više od toga. „Uglavnom, toliko sam bila oduševljena da sam sama sebi rekla: „Da, opera je moj život “. I doista, rezultati koje je Valnea postigla u glazbi to potvrđuju.

Studentica je četvrte godine solo pjevanja na Umjetničkoj akademiji u Splitu, u klasi redovne profesorice  Nelli Manuilenko, inače dugogodišnje prvakinje Opere HNK Split. Mlada Pićanka debitirala je 1. prosinca 2016. ulogom sluškinje Sunčice na praizvedbi opere ''Turie i Plamenko'' skladatelja Borne Ercega.

Trenutno se priprema za glavnu ulogu Mile iz operete ''Kraljica lopte'' Ive Tijardovića, koja će biti izvedena u Splitu krajem mjeseca lipnja. Sudjelovala je i na petom Međunarodnom pjevačkom natjecanju ''Lav Mirski'' u Osijeku početkom svibnja gdje je u kategoriji pjevačice i pjevača do 32 godine starosti, u konkurenciji više od sto natjecatelja iz Austrije, Mađarske, Češke, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske, osvojila 1. nagradu, odnosno 4. mjesto, a u kategoriji opernih dueta, nastupajući s triom, 1. nagradu. Od početaka do tih uspjeha put je bio dug i zahtjevan.

„Srećom, imala sam dobrog profesora koji me motivirao, išli smo na razna natjecanja i pokazao mi kako je zapravo solo pjevanje divan poziv, ali tu treba imati puno strpljenja i živaca jer je to jako težak put“, pojašnjava Valnea, koja je  srednjoškolsko glazbeno obrazovanje završila u glazbenoj školi ''Ivan Matetić Ronjgov '' u Puli, solo pjevanje u klasi prof. Cvetana Pelčića, a glasovir u klasi prof. Snježane Demarin.

„Koliko god da je to težak put, najljepše u svemu ovome je kazalište. U kazalištu imamo priliku raditi s dobrim režiserima, dirigentima, a tu su i predivni kostimi. Svaka nova uloga donosi nam nešto novo i  interesantno, te tako s vremenom naš glas sazrijeva i operni repertoar je sve zanimljiviji“, kaže naša sugovornica.

Na pitanje o odnosu prema rodnom kraju, koji ima bogatu glazbenu tradiciju, a poznat je i kao rodno mjesto Matka Brajše Rašana, reći će: „Prije dvije godine, na poziv Općine Pićan prisustvovala sam na Brajšinim danima i bilo je jako interesantno. Svake godine u mjesecu srpnju, u crkvi sv. Franje u Puli imam koncert s kolegom. Imam veliku želju napraviti samostalni koncert u Labinu, Pićnu i Rijeci iz jednostavnog razloga, a to je moja Istra koja mi je srcu draga i želja mi je da svoje umijeće podjelim sa svojim ljudima.“

Svaki glazbeni komad svojevrsni je izazov te ima svoje posebnosti. „Kad učim novu ulogu ili djelo, najprije se posvećujem izgovoru i prijevodu. Kada to dobro utemeljim, onda se bavim muzičkim i vokalno-tehničkim zahtjevima, a to mi je najdraži dio kolača. I na kraju, istražujem određenu operu koju učim i trudim se što više približiti tom liku“, rekla nam je Valnea.

U radu jako joj je važno mišljenje dirigenata, pa tako ističe da ju je dirigent Filip Pavišić nagradio s najviše bodova na natjecanju „Lav Mirski“. Na istom natjecanju, gdje je osvojila i nagradu s triom, nastupala je kao sopran, dok je Jelena Pletikosa pjevala mezzosopran, a Borna Erceg svirao glasovir. Mentor im je bio mr. sc. Marijo Krnić. Njene uspjehe prepoznala je i Općina Pićan, koja joj je dodijelila stipendiju, a načelniku Ivanu Frankoviću Valnea zahvaljuje na financijskoj potpori. (Razgovarao: Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa