izložba

Vrijeme za novu državu, tamo možeš biti sretan

0
Jumbo plakat Irwina
Jumbo plakat Irwina

Dana 20. svibnja u Galeriji KuC-a “Lamparna” u Labinu, otvorena je izložba pod nazivom „Vrijeme za novu državu. Neki kažu kažu da tamo možeš biti sretan“ legendarne, slovenske, umjetničke skupine IRWIN. Nakon izložbe „The NSK State-in-time Pavilion“ s kojom su se predstavili na ovogodišnjem venecijanskom Bijenalu, gdje je NSK-Država (Neue Slowenische Kunst, op.a.) 11. svibnja otvorila vlastiti paviljon u Palazzo Ca'Tron (ostaje otvoren do 15. srpnja), uz sudjelovanje čuvenog slovenskog filozofa Slavoja Žižeka, a kojeg su su 17. svibnja otvorili i u Beču (ARCC.art Open Space - do 11. lipnja), IRWIN su, kao nastavak tog projekta, u Labinu priredili izložbu i projekciju dokumentarnog filma „Time for a New State“ kao diskusijsku platformu koja se nadovezuje na temu njihova nastupa u Veneciji i Beču, baveći se ponovnim promišljanjem pitanja građanstva, zajedničkog nasljeđa te, općenito, smisla i razloga postojanja države kao civilizacijske tvorevine.

Na otvaranju izložbe, na kojoj je uz brojne publikacije IRWIN-a i NSK predstavljen i istoimeni dokumentarni film,  član IRWIN-a Dušan Mandič rekao je kako su se pozivu L.A.E.XXI odazvali ne samo iz razloga predstavljanja vlastitog umjetničkog projekta, nego i da daju potporu projektu svojih domaćina pri uspostavljanju grada-države „Underground City XXI“, na kojem L.A.E. XXI aktivno radi već preko 20 godina. Budući da su oba projekta, NSK države i Podzemnog grada XXI, nastala i razvijala se gotovo istovremeno, ovom se izložbom inauguriralo svojevrsno „bratimljenje“ tih dvaju, za sada, konceptualnih država. Pri tom, dok IRWIN naglašavaju da njihova NSK Država postoji u vremenu, ali da teritorijalno nije omeđena, dok Underground City XXI, osim što se razvija kroz vrijeme, posjeduje i konkretan teritorijalni potencijal za vlastitu obstojanje, upravo u prostorima bivšeg labinskog rudnika.

Kako i zašto osnovati vlastitu državu?

Nakon otvorenja, u drugoj je galeriji održana projekcija dokumentarnog filma IRWIN-a „Time for a New State“ o prvoj konferenciji građana NSK Države, održane u Berlinu 2013. godine o kojemu su nekoliko uvodnih riječi rekli Dušan Mandič i režiser Igor Zupe. Film zapravo dokumentira diskusiju 30 izabranih NSK državljana, vezanu uz sve moguće problematike osnivanja jedne umjetničke Države, od organizacije vlasti, policije, zdravstva, do sustava obrazovanja i kulturnih institucija, te suočava gledatelje sa svom složenošću uspostavljanja jedne nove koncepcije države koja bi trebala biti alternativa svim do sada poznatim i, evidentno, nezadovoljavajućim državotvornim sustavima.

Sadržaj i poruke ovog filma upravo su zametak njihova recentnog venecijanskog nastupa gdje se IRWIN specifično referiraju na aktualne „izbjegličke događaje“ koji evidentno pokazaju da su sve države svijeta promašile svoju funkciju u smislu poticanja i poštivanja nekih temeljnih etičkih ideja. Dakle, ono što su u vrijeme snimanja filma isticali kao represivno u svakom državnom aparatu, svoju je kulminaciju doživjelo upravo u kasnijem migracijskom egzodusu kojega su postavili u konceptualno središte svoga venecijanskog paviljona. IRWIN postavljaju ključnu tvrdnju da ljudsko biće danas ne postoji bez države, a liberalne vlasti na Zapadu narušile su granice i uništile države od Afganistana, Libije do Sirije... i svele njihove državljane na ništa.

Igor Zupe i Dušan Mandič u Lamparni

Nakon što su poništile te ljude kao građane, degradirali su ih i kao bića, čak i ako im sada pružaju zaklon. Za IRWIN je uspostavljanje Države u vremenu jedno etičko pitanje i stav spram otvaranja novih političkih perspektiva. Oni traže konkretna rješenja trenutačnoj krizi, radije nego da vode kulturalne ratove upućujući, kroz umjetnost, na efekte zločina. Socio-političke konotacije koje se daju izvesti sugeriraju da NSK Država ne pretendira konceptu mikro-nacije. Ona, dakle, nije jedan zatvoreni sustav, to je Država u stalnom širenju kroz izdavanje pasoša kojega dobija svaka individua koja želi biti, ili se naprosto smatra, njenim državljanom. U svojoj kritici spram osnivanja svake, do sada, službeno priznate države, IRWIN nas suočavaju s činjenicom da je “evolucijska funkcija osnivanja nezavisne, nacionalne države neodvojiva od njena kolonijalnog nasljeđa, koje se očituje u stalnom narušavanju građanskih prava onih koji nisu odabrani u njeno članstvo. Paradoks države tako ostaje bolno realan u današnjem svijetu, pogotovo ako se o njemu razmišlja u kontekstu potrebe za globalnom pravdom. Vrijeme je da se iznova promisli o pojmu same Države, a najbolji put da se to učini je da ju se iznova stvori.”

Skupinu IRWIN čine slovenski umjetnici: Dušan Mandič, Miran Mohar, Andrej Savski, Roman Uranjek i Borut Vogelnik. Osnovan je 1983. godine, a godinu kasnije postaje dijelom većeg kolektiva, kontroverznog “Neue Slowenische Kunst” (NSK), kao odjel koji se bavi vizualnom umjetnošću i suvremenom umjetničkom praksom. Pored njih, NSK su osnovali “Laibach” kao glazbeni odjel, i “Sestre Scipiona Nasice” kao kazališni odjel. IRWIN iza sebe imaju impresivan broj svjetski relevantnih izložbi, izlagali su u gotovo svim vodećim europskim i svjetskim muzejima i galerijama, uključujući i velike umjetničke manifestacije poput Manifeste u Rotterdamu i Ljubljani, venecijanskog Bijenala,... . 2004. godine bili su dobitnici nagrade “Jakopič”, najvišeg slovenskog priznanja za doprinos na području vizualnih umjetnosti

„Vrijeme za novu državu“ umjetničkog kolektiva IRWIN druga je u nizu izložbi iz ciklusa V.I.T.R.I.O.L. autora Damira Stojnića, koja uz potporu Ministartva kulture ove godine bilježi svoje drugo izdanje, a nastavlja se 3. lipnja izložbom "Dvojni kabinet" istarskih umjetnika Roberta Paulette i Bojana Šumonje. Izložba i projekcije filma “Time for a new State” održavaju se do 2. lipnja, svakodnevno osim nedjelje, od 19 do 20 sati.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa