U Poreču otvoren prvi Croatia Match Cup

0
Posade ne otvaranju Croatia Match Cupa
Posade ne otvaranju Croatia Match Cupa

U porečkoj uvali uvali Peškera 25. svibnja otvoren je prvi Croatia Match Cup u sklopu kojeg se od 26. do 28. svibnja održava i elitna regata World Match Racing Toura.  Na ovom svečanom okupljanju prisutnima se najprije obratio Robert Magnusson, generalni direktor tvrtke Aston Harald Sports koja je vlasnik licence World Match Racing Tour i proizvođač katamarana M32 na kojima se regata jedri.  U svom govoru on se podsjetio prvog dolaska u Poreč u listopadu prošle godine kada je grad sasvim drugačije izgledao te je izrazio oduševljenje svime što je sada vidio.

Nakon njega gradonačelnik Poreča Loris Pešurić zaželio je svima dobrodošlicu, a posadama puno sreće u natjecanju. Nenad Velenik, direktor TZ grada Poreča, izrazio je želju da Croatia Match Cup postane tradicionalno i prepoznatljivo događanje te je istaknuo kako će ono zasigurno pomoći gradu da obori prošlogodišnji rekord od 3, 1 milijun noćenja. U ime organizatora, Vedran Sušić zahvalio je Valamaru kao glavnom sponzoru bez kojeg Croatia Match Cupa zasigurno ne bi ni bilo, a Marko Perica iz agencije Fakat imenovao je Patrika Damijana direktorom utrke, budući da je Porečanin ozlijedio rame na službenom treningu zbog čega je prisiljen propustiti prvi dan natjecanja.

Na pozornicu su tada stupile glavne zvijezde večeri, osam posada koje će sljedeća tri dana jedriti Peškerom na katamaranima klase M32 vrijednima oko pola mlijuna eura (svaki). Dvije ekipe propustile su sinoćnje predstavljanje zbog kasnijeg dolaska, ona danska predvođena Jonasom Warrerom te švedska skiperice Anne Östilng.

Redom su predstavljeni:

1. Quentin Delapierre (Francuska) - Francuska posada predvođena skiperom Quentinom Dealpierreom u Poreč dolazi direktno s priprema. Nekoliko dana provedenih u zajedničkim treninzima  uvijek je najbolje zagrijavanje za utrku.

2. Joachim Aschenbrenner (Danska) - Iako ima samo 23 godine, Joachim je ove sezone već ostvario niz sjajnih rezultata na regatama WMRT-a. Jedan je od favorita utrke u Poreču.

3. Pieter-Jan Postma (Nizozemska) - Bivši olimpijac u klasi Finn, Postma sa se sa svojom posadom tek u veljači pridružio WMRT obitelji. Nemojte da vas zavara njihov nizak trenutni "ranking", jer Postminu ekipu čine redom vrsni olimpijci i svjetski prvaci.

4. Markus Edegran (SAD) - Prvu profesionalnu utrku u dvobojskom jedrenju ovaj je mladi skiper odradio u travnju u Miamiju kada je odmah, i to u iznimno jakoj konkurenciji, osvojio četvrto mjesto. Njegova je ekipa brza i snažna što će zasigurno zadavati nevolje iskusnijim kolegama u Poreču.

5. Olivia Mackay (Novi Zeland) - Srebrna s prošlogodišnjeg finala Svjetskog kupa. Ova 31-godišnja Novozelanđanka u Poreč dolazi s mješovitom  posadom nakon što se natjecala na gotovo svim morima.

6. Lukasz Wozinski (Poljska) - Najviše rangirani dvobojski jedriličar u Poreču, zajedno s hrvatskom posadom imat će premijerni nastup u uvali Peškera. 2016. tri se puta penjao na podij Polish Match Toura, a pobjednik je i Energa Sopot Match Racea.

7. Måns Holmberg (Švedska) - U klasi M32 natječe se od 2016. godine. Pobjednici su prvih ovosezonskih kvalifikacija u Švedskoj.

8. Šime Fantela (Hrvatska) - Nakon što je zajedno s Igorom Marenićem prošle godine u Riju osvojio olimpijsko zlato u klasi 470, 31-godišnji Zadranin i njegov vršnjak s Malog Lošinja nominirani su i za najbolje jedriličare svijeta prema izboru Rolex World Sailor of the Year. U Poreču oboje debitiraju u klasi M32 zajedno s ostatkom posade Croatia Match Racing Teama koju čine Rajko Kujundžić, Patrik Damijan i Mihovil Fantela.  

World Match Racing Tour

U sklopu događanja Croatia Match Cup Poreč 2017 u akvatoriju porečke uvale Peškera sljedeća tri dana (od petka do nedjelje) održat će se regata jednog od najprestižnijih svjetskih jedriličarskih natjecanja - World Match Racing Toura. Taj je jedriličarski događaj ISAF (Svjetska jedriličarska federacija) kategorizirao kao Special Event, jednako kao i Volvo Ocean Race te America¢s Cup,  pa Poreč postaje dio  jednog od najprestižnijih svjetskih jedriličarskih spektakla.

Od svoga je početka 1999. godine  World Match Racing Tour jedna od vodećih svjetskih regata koja okuplja najbolje svjetske jedriličare i olimpijske pobjednike. U srpnju 2015. godine  švedska je tvrtka Aston Harald AB postala vlasnik World Match Racing Toura te je u regatu uvela katamarane visokih voznih performansi. Uvođenje katamarana klase M32  za World Match Racing Tour  bilo je prekretnica koja ga je digla na novu razinu.  Pošto se počelo jedriti u identičnim plovilima, a u fokus su stavljeni timski rad te vještine i spretnost posada, ishodi dvoboja katamarana M32 postali su krajnje neizvjesni. Te se dinamične i  neizvjesne taktičke borbe dva plovila odvijaju u blizini obale pa ih publika može neposredno pratiti, što je u konačnici vrhunski sportski show i za gledatelje na lokaciji i za one koji prate live prijenose i snimke. Pobjednika prvog porečkog World Matcg Racing Tour-a saznat ćemo nakon finalnog okršaja u nedjelju 28. svibnja, kojem će prethoditi dva dana izlučnih dvobojskih utrka u petak 26. te u subotu 27. svibnja.

Osim jedriličarskog WMRT spektakla, Croatia Match Cup Poreč 2017 priredio je i cijeli niz popratnih sadržaja. Na After race partyju oko 17 sati započet će zagrijavanje za večernji program. To će biti i idealna prilika za neformalno druženje s natjecateljima. Od 19 do 21 sat na pozornicu se penje DJ kao uvod u vrhunac večeri! Čast da nastupi na otvorenju, u četvrtak 25.5., pripala je najvećoj regionalnoj zvijezdi Željku Joksimoviću, dok će u petak, 26.5. koncert održati Neki novi klinci- Balašević tribute band, u subotu 27.5. Zabranjeno pušenje, a u nedjelju, 28.5. nakon proglašenja pobjednika u 18 sati Poreč će na noge dići Simon & Rovinj Music Lab. Neponovljiva atmosfera jedinstvenog porečkog ambijenta udahnut će sasvim novi život legendarnim hitovima, a spektakularna scenografija, upotpunjena zvjezdanim nebom i prirodnom akustikom zaljeva, dodatno su jamstvo provoda za pamćenje. Nakon žive svirke zabava se  u uvali Peškera nastavlja do ranih jutarnjih sati. Službeni kraj programa je u 4 sata ujutro.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa