Festivala istrovenetskog narječja

Nagrađeni najbolji govornici istrovenetskog narječja

0
Svi natjecatelji Dimela cantando
Svi natjecatelji Dimela cantando

Još jedno uspješno izdanje Festivala istrovenetskog narječja privedeno je kraju 10. lipnja. Šesto izdanje festivala ove je godine trajalo čak šest dana, te se odvijalo na područu Buja, Umaga, Pule, Kopra i Trsta. Svojim posjetiteljima ponudio je izuzetno bogat program koji je uključivao zabavni i kulturni dio, razne prezentacije i radionice, glazbu i pjevanje, nagrađivanje i još mnogo toga. Svrha postojanja ovog međunarodnog festivala, jest briga, valorizacija i promocija istrovenetskog narječja.

Sve je započelo 5. lipnja prezentacijom zbirke radova Ester Sardoz Barlessi sažete u knjigu „Drio el canton“. Drugoga dana uslijedio Retrofestival u režiji TV Koper – Capodistria i koncert Enza Hrvatina i Primoža Grašića. U srijedu 7. lipnja festival je doživio službeno otvorenje uz mimohod, podizanje zastave, te nastup karnevalskih i kostumiranih grupa. Večernji sati bili su posvećeni kazalištu budući da se u srijedu, četvrtak i petak u Bujama odvijala prava poslastica za ljubitelje kazališne zabave.

No, festival je imao i edukativnu notu budući da je održan cijeli niz jezičnih i intraktivnih radionica od strane profesora Alessandra Mocellin iz Akademije „de la lengua Veneta“. Posebna interakcija u raspravi bila je prisutna za vrijeme okruglog stola na kojemu uz Moccelina, sudjelovali su i  profesorica Suzana Todorović (Università del Litorale di Capodistria) i profesor Franco Crevatin (Università di Trieste). Zadnjega dana u prostorijama Zajednice Talijana Buje, održano je svečana dodjela nagrada kao posljedica literarnih  i video natječaja. Literatni natječaj je zaprimio ukupno 53 radova, podjeljenih u 53 kategorije: mali (od 6-10 godina), srednji (11-14 godina) i veliki (15-18 godina).

Komisija satavljena od Tiziane Dabovič, Suzane Todorović i Roberte Dubac, dodjelila je prvu nagradu u kategoriji „Mali“ Alexandri Buić, drugo mjesto Federici Sepić i Gabrijeli Županić i treće Eliani Conti. U kategoriji „Srednji“ prvo mjesto je pripalo Anna Mesaroš, drugo mjesto je otišlo „Dječacima novinarske grupe TSŠ iz Vodnjana“ i treće Lani Marii Bernetič. Što se tiče kategorije „Veliki“ najbolja je bila Sandra Šavron, zatim Sara Guša i na trećem mjestu polaznici TSŠ D.Alighieri iz Pule.

U sklopu video natječaja zaprimljeno je 17 radova koji su svrstani u dvije kategorije: under 18 i over 18. Komisija  sasatavljena od Norme Zani, Marka Voštan i Stefana Antonini u kategoriji Under 18 dodjelili su prva tri mjesta kako slijedi:

1.Animacijska i kinemataografska grupa OŠ D.Castro iz Pirana (sekcija Sečovlje)
2. Animacijska i kinemataografska grupa OŠ D.Castro iz Pirana
3. Animacijska i kinemataografska grupa ZT „P.B. Ughi“ iz Izole

U kategoriji Under 18 nije dodjeljena niti jedna nagrada. Posljednja večer festivala bila je posvečena festivalu neizdanih skladbi na istrovenetskom narječju koji se kroz tri dana odvijao na području Kopra, Milja i Buja. Završnica je bila u subotu kada je od ukupno 17 konkurenata, komisija sastavljena od Tamare  Obrovac, Bruna Krajcar, Davida Circota, Alessandra Mocellin, Piera Pocecco e Martine Vocci odlučila da je pobjednik festivala  Andrea Scarcia s pjesmom Ciapa Fia. Drugo mjesto je pripalo Francescu Squarcia s pjesmom Due cuori, dok treću poziciju je zaslužio Ivan Batezzar uz pjesmu Dame la man.

Pravo glasa je imala i publika pa su u sklopu „Nagrada publike“ prva tri pozicije izgledale ovako: 1. Chiara Bonetti e Dionea Sirotic uz pjesmu La pension, 2. Stefano Hering izvedbom pjesme Resta (xe note fonda) i 3.Ivan Bottezar s pjesmom Dame la man. Od strane žirija istaknute su još dvije pjesme zbog zanimljivih djelova istih a radi se o: Non xe bon el maton (Bruno Nacinovich) i La dela Nina  (Alida Declaro).

S proglašenjem pobjedika priveden je kraju 6.Festival istrovenetskog narječja koji je organiziran od strane Talijanske unije, pod pokroviteljstvom Grada Buja, Istarske županije, u suradnji sa Narodnim Sveučilištem iz Trsta, financiran od strane Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije, Talijanske unije, Narodnog Sveučilišta iz Trsta, uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i potporu regije Veneto.

Veliki doprinos su dali i mnogobrojni suradnici, medijski pokrovitelji i posebno Marianna Jelicich Buić, voditeljica odjela kulture Izvršnog odbora Talijanske Unije  i direktorica Festivala, koja je osmislila festival i koja svake godine vrši vrlo važnu ulogu u organizaciji istoga.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa