Jakovčić pisao EK: Pomognite zatočenim hrvatskim pomorcima

0
Ivan Jakovčić
Ivan Jakovčić

Reagirajući na prisilno zadržavanje dvojice hrvatskih pomoraca u Angoli eurozastupnik Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) uputio je pitanje visokoj predstavnici Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federici Mogherini u kojem poziva na pružanje pravne zaštite zatočenim pomorcima. 

Zastupničko pitanje upućeno visokoj predstavnici EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, potpredsjednici Europske komisije Federici Mogherini prenosimo u cijelosti:

„Prema  saznanjima koja posjedujem i informacijama objavljenim u hrvatskim medijima, pomorci Vanja Maričić i Duško Jelača već su tri mjeseca prisilno zadržani u Angoli zbog navodne krađe i krijumčarenja goriva s broda "Sutton Tide" na kojemu su plovili. Postoje ozbiljni argumenti da se radi o optužbama bez dokaza. Osim toga postoje tvrdnje da su im prilikom odvođenja s broda, prisilnog zadržavanja, istrage i sudskog procesa uskraćene potrebne informacije.  Prisiljavani su na potpisivanje dokumenata na portugalskom jeziku, kojeg ne poznaju i na sreću te dokumente nisu potpisali. Smješteni su u kućnom pritvoru u vrlo lošim uvjetima. O svemu tome obaviještena i Delegacija EU-a u Angoli.

Postavljam pitanje visokoj predstavnici Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku te potpredsjednici Europske komisije Federici Mogherini: što namjeravate učiniti kako bi se osigurala efikasna pravna zaštita i odgovarajuća briga za zatočene pomorce iz Hrvatske?“

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa