FLYin FEST

U Peroju ovog vikenda prvi međunarodni festival zmajeva

0
Vidimo se na plaži Martulina u Peroju od 23. do 25. lipnja
Vidimo se na plaži Martulina u Peroju od 23. do 25. lipnja

Na konferenciji za medije održanoj 20. lipnja na plaži Martulina u Peroju najavljen je FLYin Fest. Prvi međunarodni festival zmajeva održat će se na istoj plaži od 23. do 25. lipnja. Događaj organiziraju Grad Vodnjan u suradnji s udrugom grupe zmajara pod nazivom „Teste per aria“ iz Trevisa (ITA).

„Vjerujem da je ovo početak jedne tradicije te da ćemo i sljedeće godine zašareniti nebo iznad Peroja velikim brojem zmajeva iz cijelog svijeta. Ovogodišnji gosti, zmajari, doista dolaze iz raznih dijelova svijeta te donose tradiciju, ljepotu izrade zmajeva te vještinu njihovog upravljanja i puštanja u nebo. Događaj će biti iznimno atraktivan za svu djecu koja će ovom prigodom moći istodobno na nebu gledati čak više stotina zmajeva velikih dimenzija. No, i ne samo za djecu, jer zmajevi mogu biti simbol vječne igre, slobode, pozitivnih poruka koje i na ovakav način šaljemo u svoju okolinu. Pozivam sve koji vole događaje na otvorenom te čaroliju igre i ovih velikih zmajeva da dođu u Peroju i uživaju s nama“, istaknuo je gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović.

Zmajeve i umijeće upravljanjem zmajevima pokazat će nekoliko udruga zmajara i to iz Njemačke, Brazila, Kine, Indije, Vijetnama, Italije i Hrvatske. Program započinje svakoga dana u 10 sati kad se sve zmajarske grupe predstavljaju publici puštanjem zmajeva u zrak – defile zmajeva. Jutarnji i večernji program ponudit će za svakoga ponešto. Bit će u sklopu programa svakodnevnih radionica za djecu i odrasle u kojoj će se moći naučiti kako sami napraviti zmaja.

Riječ je o prvom festivalu takvog karaktera na našem području, koji će ponuditi tri dana prožeta novitetima, edukacijama i zabavom. Svakoga dana možete pogledati izložbu fotografija o zmajevima „Vjetroviti vrtovi“.

Poseban program subotnje večeri je „Noćna čarolija“ koja počinje u 21 sati. Naime, predstavit će se zmajari noćnim letom zmajeva uz posebno iznenađenje za djecu.

Nešto što još nije viđeno bit će dio lipanjske noćne čarolije, a vjerujemo da će se svidjeti i odraslima. Ovaj dio programa imat će i posebnu scenografiju koja će dodatno pojačati ugođaj.

Predstavnik udruge „Teste per aria“ Guilherme Linares za ovu je prigodu pokazao kako se dižu njegovi zmajevi te uz pomoć njegove obitelji u kratkom su vremenu podigli nekoliko impozantnih primjeraka. Također je istaknuo sljedeće: „Međunarodni festival zmajeva u Peroju bit će doista čarolija na nebu. Dolazi nam oko četrdesetak zmajara iz cijelog svijeta. Svaki zmajar donosi sa sobom u pravilu 30 do 40 zmajeva. Ovisno o vremenskim mogućnostima, a prognoze su za sada optimalne, bit će moguće uživati u ljepoti više stotina zmajeva. Svakako ćemo nastojati da uključimo i publiku u podizanje i brigu o zmajevima, a bit će mogućnosti da sami izradite svoj zmaj ili da kupite već izrađenog zmaja. Svi zmajevi su ručni rad i prava remek djela koja krase nebo. Čarolija se događa i noću, kad ćemo za vas omogučiti da budni sanjate.“

U nedjelju program također započinje u 10 sati, a donosi ipak nešto drugačije jutro. Osim izložbi, radionica i defilea zmajeva na samom početku programa, tijekom prijepodneva bit će organizirano puštanje balona. Dio koji se zove „Misli u letu“ posebno će potaknuti dječju maštu, i svih onih koji još čuvaju dijete u sebi, da zažele želju te ispunjenje iste prepuste svemiru.

Zatvaranje Festivala održat će se u 17.30 sati posebnim letom svih zmajeva i predstavljanjem njihovih zmajara.

Bit će ovo posebna čarolija s jasnom porukom mira i sreće za sve ljude dobre volje. „Želim samo reći da vjerujem da je ovo samo prvi korak u dugoročnoj suradnji koja donosi nešto posebno lijepo za sve generacije. Pozivam sve zainteresirane da dođu i uživaju na obnovljenoj plaži Martulina u Peroju jer čarolija i ljepota događaja će vas oduševiti,“ naglasio je na kraju gradonačelnik Vitaosvić.

Čarolija na perojskoj plaži Martulina bit će posebno osvježenje ljeta 2017. u Vodnjanu. Dođite i uživajte u šarenilu i ljepoti prekrasnih zmajeva i vještinama zmajara. Vidimo se na plaži Martulina u Peroju od 23. do 25. lipnja.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa