Valter Flego izaslanik Kolinde Grabar-Kitarović za Dan antifašizma

0
Valter Flego i Kolinda Grabar Kitarović
Valter Flego i Kolinda Grabar Kitarović

„Antifašizam je jedna od naših temeljnih vrijednosti, duboko ukorijenjena u istarsko tlo te smo oduvijek glasno stajali u njegovu obranu. Valja se prisjetiti i kako se prvi otpor fašizmu u Europi javio upravo u Istri davne 1921. godine Proštinskom bunom i pobunom labinskih rudara. Istra se istinski zalaže za poštivanje ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, za jačanje multikulturalnosti i suživota te očuvanja svoje tradicije, jezika i kulture.

Svakodnevno živimo i njegujemo zajedništvo, gradeći mostove suradnje i prijateljstva, što je prepoznala i predsjednica Republike Hrvatske“, glasi odgovor Jutarnjem listu iz Ureda istarskog župana Valtera Flega.

Flego će 22. lipnja kao izaslanik Kolinde Grabar-Kitarović sudjelovati na obilježavanju Dana antifašističke borbe u Brezovici pokraj Siska.

Ranija odluka

U Brezovici je 22. lipnja 1941. godine, nekoliko sati nakon početka napada Sila osovine na SSSR, osnovan Prvi sisački partizanski odred i taj se događaj obilježava kao početak oružanog oružanog otpora protiv agresora i kvislinga. Za razliku od prijašnjih godine, kada su u brezovicu redovito dolazili tadašnji predsjednici Stipe Mesić i Ivo Josipović, prošlog lipnja nije došao nitko iz državnog vrha, što je izazvalo žestoku reakciju Franje Habulina, predsjednika Saveza antifašističkih boraca (SABH), koji je optužio kako se „antifašističke borce demonizira“, da se uništavaju spomenici i spomen-ploče, a društvo pred tim zatvara oči“.

Zato su na Pantovčaku ponudili Valteru Flegu da predstavlja predsjednicu RH. Prema informacijama koje posjeduju, i u SABH-u su zadovoljni jer dolazi Valter Flego, kao osvjedočeni antifašist, piše Jutarnji list.

„Istarski antifašizam jako je važan jer je zahvaljujući tom pokretu Istra postala dio Hrvatske. Zato je predsjednica zamolila da gospodin Flego bude njezin izaslanik, što je on prihvatio.

Predsjednica neće ići u Brezovicu jer je već ranije odlučila da ne želi odlaziti na događaje koji su vezani uz Drugi svjetski at zato što izazivaju podjele u Hrvatskoj, prokomentirao je bliski suradnik Kolinde Grabar-Kitarović za Jutarnji list

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa