U Rovinju otvorena prva medicinsko-terapeutska plaža na Jadranu

0

Prva medicinsko-terapeutska plaža na Jadranu svečano je otvorena 21. lipnja u sklopu Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Prim. dr. Martin Horvat“ u Rovinju, u nazočnosti istarskog župana Valtera Flega, ravnatelja bolnice doc. dr. Marinka Radea, saborskog zastupnika Giovannija Sponze, pomoćnika ministra zdravstva za zdravstveni turizam Denisa Kovačića, glavnog tajnika Ministarstva turizma Ive Bačića, direktora Udruge poslodavaca u zdravstvu Dražena Jurkovića te mnogih drugih.

Riječ je o jedinstvenoj terapeutskoj plaži koja bi po opsegu i veličini zahvata trebala postati i važan impuls u promjeni paradigme medicinskog turizma. Projekt obnove ove plaže vrijedan je ukupno dva milijuna kuna od čega je 800 tisuća kuna osiguralo Ministarstvo turizma kroz Fond za razvoj turizma, a  preostalih 1,2 milijuna kuna uložila je Istarska županija.

Istarski župan Valter Flego istaknuo je ključnost inovacija za konkurentnost Istre te naglasio kako je cjelokupni pristup medicinskom turizmu te sama realizacija projekta uređenja plaže dokaz da je Istra inovativna. Također, najavio je ulaganje od dodatnih 20 milijuna kuna, zajedno sa Gradom Rovinjem za sanaciju nekoliko objekata specijalne bolnice dr. Martin Horvat u Rovinju.

„Mi u Istri želimo graditi suradnju jer samo na taj način, suradnjom s državnom razinom, ustanovama i građanima koji će koristiti naše usluge, možemo graditi nešto dobro“, izjavio je župan Flego pritom se zahvalivši i Društvu distrofičara Istre koji su svoje iskustvo ugradili u projekt uređenja plaže. Istarski župan istaknuo je i činjenicu da zdravstveni turizam na godišnjoj razini bilježi rast od 15 do 20 posto te kako moramo biti spremni preuzeti i taj dio tržišta.

Ravnatelj bolnice doc.dr. Marinko Rade naglasio je da je rovinjska bolnica prva u nas krenula u ovakav pristup medicinskom turizmu, pa se očekuje znatan broj inozemnih pacijenata koji će dolaziti na rehabilitaciju u Rovinj, ali je namjera i da bolnica bude otvorena za sve. Također, najavio je kako je Ministarstvo zdravstva osiguralo financijska sredstva za projektiranje obnove glavne zgrade Bolnice. Zahvalio se i Istarskoj županiji te Gradu Rovinju na odličnoj suradnji kroz koju je došlo do realizacije ovog značajnog projekta.

Arhitekturom i dizajnom cjelokupni kompleks bolničke plaže, uključujući sportske i rekreativne sadržaje, prilagođen je za osobe sa zdravstvenim poteškoćama. Osim što će se adaptacijama olakšati korištenje kupališta teško pokretnim osobama, korisnici će biti pod stalnim nadzorom spasilaca te će, u slučaju zdravstvenih poteškoća, u svako doba imati mogućnost hitne liječničke intervencije. Samo kupalište je u okviru bolničkog kompleksa izgrađeno kao dječje kupalište od 1908. do 1909. godine, od kad je zadržalo osnovne karakteristike originalnog austrijskog kupališta tog perioda. Obnovom su predviđena brojna prostorno – tehnološka poboljšanja, projektirana upravo prema uputama osoblja bolnice, a što će omogućiti visoku kvalitetu pružanja medicinskih tretmana rehabilitacije pacijenata te sigurno korištenje za sve zainteresirane.

Rovinjska bolnica inače je jedna od rijetkih u Hrvatskoj koja već treću godinu posluje pozitivno, a njezin ravnatelj Marinko Rade već drugu godinu zaredom proglašen je najboljim mladim znanstvenikom na svijetu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa