Jedinstveni slučaj

Antifašisti i branitelji potpisali izjavu o suradnji

0
S potpisivanja izjave o suradnji
S potpisivanja izjave o suradnji

Josip Faraguna, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske Podružnica Istarske županije Ogranak Labin i Severno Franković, predsjednik Udruge antifašista Labin potpisali su 26. lipnja Izjavu o suradnji ovih dviju udruga. Jedinstveni je to slučaj u hrvatskoj novijoj povijesti, budući da matične organizacije tih udruga, barem prema uvriježenom mišljenju građana, ideološki stoje na različitim polovima.   

Izjava o suradnji vođena je željom i potrebom za osnaživanjem višegodišnje uspješne suradnje dviju domoljubnih, nevladinih i nestrančkih udruga u interesu zaštite prava svojeg članstva koje je u različitim vremenima i povijesnim okolnostima ratovalo za demokratsku i samostalnu Hrvatsku, a njena temeljna polazišta su bogata antifašistička tradicija Labinštine i domoljublje iskazano u Domovinskom ratu.

Udruge će zajednički nastupati kod nadležnih institucija državne vlasti i lokalne uprave i samouprave u svrhu zaštite stečenih prava, ostvarivanja svih neostvarenih prava ratnih veterana NOR-a i Domovinskog rata sukladno standardima Svjetske veteranske federacije. Usuglašavat će zajedničke godišnje programe, posebno one koji se odnose na zaštitu i promicanje povijesne baštine te obilježavanje značajnih datuma i događaja iz naše prošlosti.

Redovitim susretima i komunikacijom razmjenjivat će informacije o aktualnim interesnim temama i redovitim bitnim pojedinostima. U interesu promicanja ugleda Hrvatske, mira u svijetu, ljudskih prava, parlamentarne građanske demokracije i drugih stečevina modernih demokratskih društava, udruge će zajednički nastupati u međunarodnim organizacijama i Svjetskoj veteranskoj federaciji. Osim u ove ključne četiri točke, suradnja udruga odvijat će se i u rješavanju drugih pitanja a probleme će rješavati putem međusobnih dogovora. (Tekst: Robi Selan, foto: Slavica Ružić)

Severino Franković i Josip Faraguna

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa