Žulića zvali u Švedsku, ali privatna firma mu ne smije platiti put

0
Siniša Žulić
Siniša Žulić

Buzetskog gradonačelnika Sinišu Žuliću jedno je trgovačko društvo nedavno pozvalo u Stockholm u Švedsku na predstavljanje svojih proizvoda, no prvi čovjek Buzeta ne smije prihvatiti da  mu ta tvrtka plati putne troškove, objavilo je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesu. Zahtjev za mišljenjem tražio je sam Żulić, budući da tvrtka želi istovremeno prezentirati i neke tipične istarske proizvode te grad Buzet.

"Plaćanje putnih troškova od strane poslovnih subjekta, čija je vrijednost veća od 500 kuna, może predstavljati primitak nedopuštenog dara u smislu članka 11. ZSSI-a, tim više ukoliko poslovni subjekt ima sjedište na području jedinice lokalne samouprave u kojoj dužnosnik obnaša javnu dužnost, s obzirom da gradonačelnik ima ovlast donositi odluke koje izravno ili neizravno mogu utjecati na privatne interese tog poslovnog subjekta. Primitak usluge plaćenih troškova putovanja od strane poslovnog subjekta, dużnosnika może dovesti u odnos zavisnosti ili kod njega stvoriti obvezu prema poslovnom subjektu kao darovatelju, a time i nedozvoljeni dar", mišljenja je Povjerenstvo koje smatra da Žulić ne može prihvatiti da trošak njegova putovanja u Švedsku podmiri trgovačko društvo iz Buzeta jer bi isto "predstavljalo povredu članka 11. stavka 3. u vezi s člankom 11. stavkom 1. ZSSI-a."

Ukoliko postoji javni interes Grada Buzeta za sudjelovanjem dužnosnika na predstavljanju proizvoda poslovnog subjekta koji ima sjedište na području navedene jedinice lokalne samouprave u Stockholmu u Švedskoj, dužnosnik może otići na službeni put na teret proračuna Grada Buzeta, smatra Povjerenstvo. (K.S.R.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa