Gračišće

Puštena u pogon prva punionica električnih bicikala u središnoj Istri

0
Alen Žufić, Sanja Kantaruti, Ivan Mijandrušić, Denis Ivošević i Kristijan Ivančić
Alen Žufić, Sanja Kantaruti, Ivan Mijandrušić, Denis Ivošević i Kristijan Ivančić

Turistička zajednica središnje Istre pustila je u Gračišću 13. srpnja u pogon prvu punionicu električnih bicikala na svom području.

U cilju daljnjeg razvoja i što boljeg pozicioniranja Istre kao biciklističke destinacije, postavljanje punionice u potpunosti je financirala Turistička zajednica Istarske županije. Projekt je realiziran u suradnji s Turističkom zajednicom središnje Istre, Općinom Gračišće, tvrtkom Bosch, koja je osigurala električne punjače te svjetskim gigantom u proizvodnji bicikala tvrtkom CUBE, s kojom TZ Istre uspješno surađuje posljednje četiri godine. Dizajn e-bike stanica potpisuje Studio Dota iz Žminja, a proizveo ih je pulski UTE - Uljanik TESU Elektronika. Punionica s četiri priključka investicija je vrijedna 14 tisuća kuna.  

Prvi “đir” po Gračišću na električnom biciklu izveo je načelnik Ivan Mijandrušić, a na svečnosti su se pored djelatnika i pojedinih vijećnika Općine Gračišće okupili direktor UTE Kristijan Ivančić, direktor TZ Istarske županije Denis Ivošević, direktorica TZSI Sanja Kantaruti  i Alen Žufić, vlasnik “Zoebikea” iz Milotskog brijega, tvrtke koja se bavi iznajmljivanjem bicikala.    

“Punjenje prazne baterije traje tri do četiri sata, a s jednim punjenjem  može su u prosjeku prijeći  između 60 i 70 kilometara. Okretanjem pedala vozač potiče elektropogon. Maksimalna brzina je zakonski ograničena na 25 kilometara na sat”, objasnio nam je Ivančić.

Punionica eletričnih bicikala u Gračišću

O projektu e-bike punionica osmišljenom krajem 2015. godine, a pokrenutom 2016. godine više nam je rekao Ivošević.  

“Zamisao je bila krenuti s velikim hotelijerima i to smo uglavnom odradili. Ovo je druga faza u kojoj surađujemo s turističkim zajednicama i jedinicama lokalne samouprave. Cilje nam je da za dvije do tri godine postavimo 50-ak ovakvih stanica po cijeloj istri, svakih 30 do 40 kilometara jednu. Po tome bi se razlikovali od cijelog svijeta jer u Italiji, Austriji i Nizozemskoj  imate punionice na pojedinim mjestima, ali nijedna regija nije sustavno pokrivena kao što će to uskoro biti Istra”, kaže Ivošević.

“Ovo je dobra stvar za općinu Gračišće jer smo brdsko – planinsko područje. Lako je bicklom iz Gračišća poći bilo kamo, ali vratiti se, to je već nešto teže. Planirali smo centar za biciklizam u Milotskom brijegu, ali ga nadležno ministarastvo nije podržalo. Ipak, podržalo je centar za posjetitelje, a u Milotski brijeg došla je firma koja se bavi biciklizmom, pa ćemo skupa osmisliti i označiti pješačke i bicklističke staze. Ideja postoji i vjerujem da ćemo je do drugoga proljeća ostvariti, kaže Mijandrušić, koji je uz to izjavio da će uskoro nabaviti vlastiti električni bicikl.

Gračaška punionica 18. je u po redu u županiji, a sljedeći tjedan bit će otvorene 19. i 20.  Cerovlju i Tinjanu, čime će biti pokrivena središnja Istra. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa