Dođite na koncert Zlatka Pejakovića na Jakovlju u Kanfanar!

0
Zlatko Pejaković
Zlatko Pejaković

Na tiskovnoj konferenciji održanoj 25. srpnja u Maružinima, na imanju s istarskim govedom najavljena je kanfanarska Jakovlja koja će se održati ovog petka i subote, 28. i 29. srpnja. S Fužijadom kao centralnim dijelom petka i smotrom istarskih volova kao središnjim događajem u subotu, tradicionalna manifestacija Jakovlja prošle je godine osvojila godišnju turističku nagradu „Simply the best“, a njezin su program danas najavili članovi organizacijskog odbora.

Prema riječima općinskog načelnika Sandra Jurmana, Jakovlja je tijekom godina postala jedna od najvećih i najvažnijih manifestacija u Istarskoj županiji koja, osim zabavne komponente, ima i iznimnu ulogu u promicanju tradicijskih vrijednosti, kulture i običaja Istre. Posebno se to očituje u promociji istarske tradicionalne kuhinje s naglaskom na fuže te na očuvanje istarskog vola – boškarina – kao simbola Istre koji je do danas očuvan velikim dijelom upravo zbog kanfanarske smotre volova.

Program Jakovlje predstavila je predsjednica organizacijskog odbora ove manifestacije Sandra Orbanić, koja je najavila početak manifestacije otvaranjem izložbe fotografija Daniela Cerina „Kanfanar iz zraka“ u 18.30 sati, nakon čega u 19 sati započinje tradicionalna nogometna utakmica između veterana i seniora, ali i gastro show Fužijada.

Od 19 sati nadalje, u pripremanju „najboljeg pijata fuži“ natjecat će se četriri kanfanarske udruge, i to: KUD Dvigrad, Društvo Naša djeca Kanfanar, udruga Dvegrajci i udruga umirovljenika. Gosti Fužijade će i ove godine biti štićenici Down syndrom centra iz Pule, a ove je godine osmišljen i bogat zabavno-animacijski program za djecu s radionicama i natjecanjem u slaganju puzzli s motivima fuži. U 21.30 sati počet će i koncert klape Šufit.

Slavljeničkih 30 godina obrta za proizvodnju tjestenine iz Kanfanara „Klara M“ najavila je i Klara Marić, vlasnica te tvornice u čijim će fužima s raznim umacima moći uživati posjetitelji Fužijade. Rekla je, također, kako je ove godine plasirano i limitirano izdanje posebnih paketa fuži koji, osim novog i osvježenog dizajna, nose i priču o nastanku fuži na četiri jezika, zbog čega novi paketi „Klara M“ fuži mogu poslužiti i kao zanimljivi i posebni suveniri, odnosno autenični pokloni iz Istre.

Program smotre istarskih volova predstavila je Ivana Maružin koja je najavila dolazak ukupno 24 volova iz svih dijelova Istre, od koji će njih 18 sudjelovati u natjecateljskom dijelu smotre, odnosno u izboru najljepših, najtežih i najposlušnijih boškarina.

Kao i svake godine, povorka volova će krenuti sa sajmišta u Kanfanaru do javne vage,a  potom i do vale u kojoj će biti demonstrirano oranje s volovima, ali i u kojem će se moći okušati i sami posjetitelji. Nakon proglašenja pobjednika u sve tri kategorije, program se Jakovlje nastavlja kulturno-umjetničkim programom KUD-a Dvigrad i gostiju, a potom i velikim koncertom Zlatka Pejakovića.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa