GLADIJATOR DAMIRA STRUGARA

Čime je Crkva zaslužila da joj država daruje raskošnu Vilu Idolu?

0
Damir Strugar ispred Vile Idola
Damir Strugar ispred Vile Idola

Srećom da sam ovaj tjedan pratio javne internetske objave pa sam ugledao sliku gradonačelnika koji je sa svojim uvijek razdraganim priležnim uredskim činovnicima pregledavao asfaltiranje pulske zaobilaznice na licu mjesta! Te valjda po stoti put ustvrdio da radovi napreduju u najboljem redu. Kao da to mi vozači ne znamo jer ćemo se voziti ili se već vozimo tom četverotračnom cestom. No, gradonačelniku sve čestitke što je narodnim novcem napravo dodatne dvije trake da bi se narod komfornije vozio.

Međutim, prvom čovjeku Grada Pule ne mogu se izreći čestitke za mlaku i onemoćalu reakciju povom odluke države Hrvatske da raskošnu Villu Idola, vrijednu 20 milijuna kuna besplatno daruje crkvi, odnosno Porečko-pulskoj biskupiji. A da bi u njenom zdanju božji poslanici uredili sebi super moderne i klimatizirane urede. No, čime je taj raskošni dar Crkva zaslužila ne zna ni sami dragi Bog, ali da joj Villa Idola nikad nije pripadala, zna dobro svaki žitelj Pule!

U vrijeme socijalizma, negdje početkom osamdesetih godina, kao mladi novinar pisao sam reportažu za „Večernji list“ o tadašnjem Domu umirovljenika koji se nalazio u spomenutoj Vili Idola. Bilo je to, za tadašnje samoupravno doba, sasvim pristojno i uređeno mjesto za umirovljenike, koji su mene i kolegu foto-reportera dočekali sa smiješkom na licu i dječjom znatiželjom u očima.

Vremena su se, godinama, naravno, uvelike promijenila, pa je i nekadašnji Dom umirovljenika zgasnuo, a Vila Idola je 2011. definitivno zatvorena i zapečaćena kao napuštena državna imovina. Od tada je uglavnom devastirana i definitivno je propadala. I očito se nije znalo što sa njom?

Samo Skira glasao protiv predaje vojarne Crkvi  

E sad, zašto država Hrvatska na preporuku i zamolbu lokalne pulske uprave taj objekt nije prenamijenila u turističke ili društvene svrhe, ili na koncu konca u obnovljeni i renovirani Dom umirovljenika, već ju je svojom samovoljnom odlukom baš sada darovala sirotim biskupima, nije posve jasno?!? 

No, budimo pošteni, istu je takvu ničim izazvanu štupidariju devedestih godina napravila i gradska vlast u Puli kada je Crkvi besplatno darovala nekadašnju vojarnu „Vitomir Širola Pajo“ na Verudi i Vidikovcu, a koja Bogu fala, nikad istoj nije pripadala! Protiv te odluke glasao je tada samo jedan gradski vijećnik , profesor Aldo Skira. Ostali su bili široke ruke da Crkvi daruju ono što je narodno i nikad joj nije pripadalo!

No, naš se narod putem svoje izabrane lokalne i državne vlasti već nadavao Crkvi toliko nekretninskih milodara, da bi sasvim sigurno trebao završiti u raju! Pa će mu eto te darove izglasane putem samovoljne odluke domaćih političara, čak i sami Bog oprostiti!

„Zaista mi nije jasno da se gradska vlast Pule nije odlučnije suprostavila takvoj odluci!“, kaže mi jedan od nezadovoljnih građana, inače ugledni turistički djelatnik. „Pa to je prekrasna zgrada, sa sjajnom turističkom perspektivom. Pogledajte samo što je Grad Poreč uradio sa sličnom Villom Pallazo. A pulska Vila Idola je još veća i reprezentativnija. Tek 200 metara udaljena od mora.!“

Nekadašnje vlasništvo Antona Crljenice

Inače, nema tome baš previše godina kada se oko Vile Idola vodila velika pravna bitka na sudu oko pitanja vlasništva. S jedne strane bila je Republika Hrvatska, odnosno Općinsko državno odvjetništvo iz Pule, a s druge strane potomci Antona Crljenice, nekadašnjeg vlasnika Vile Idola iz doba Italije. Zahvaljujući umješnosti tadašnjeg Općinskog državnog odvjetnika Aleksandra Puha, dokazano je na sudu da je bivši vlasnik Anton Crljenica svojedobno obeštećen za Vilu Idola, te je nepobitno dokazano da je Republika Hrvatska vlasnik tog objekta.

No, Vila Idola je godinama potom propadala zaboravljena, napuštena, kako od strane državne, tako i od strane gradske vlasti! A kada je ona i definitivno zatvorena i zapečaćena, sada već daleke 2011. godine, građani Pule mogli su samo godinama s tugom i žaljenjem gledati kako se devastira, kako se iz nje krade i kako se u nju, provaljujući vrata i prozore, uvlače kojekakvi lupeži i skitnice. Neko se vrijeme pričalo da će je Zavod za mirovinsko osiguranje Hrvatske preuzeti pod svoju skrb, međutim sve je ostalo na pustim tlapnjama.

Sada je, međutim, situacija oko Vile Idola definitivno razriješena! Za 23. kolovoza najavljeno je u Savičenti svečano potpisivanje Ugovora o primopredaji između premijera Andreja Plenkovića i visokog predstavnika Crkve. Hoće li u međuvremenu razočarani građani Pule dignuti glas protiv takve jednostrane odluke Vlade – ostaje nam da vidimo.U međuvremenu, svi nezadovoljnici mogu se opustiti i uživati uz dobru glazbu i pjesmu „Ne vjeruj u idole...“ (Damir Strugar

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa