Ivan Jakovčić: Vjeruju li građani više Papi ili Trumpu?

0

Hrvatske vlasti trebaju ubrzati pripreme za ulazak naše zemlje u Schengenski prostor na što poziva i predsjednik Juncker, naglasio je zastupnik Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) komentirajući govor čelnika Europske komisije o stanju EU-a. “Predsjednik Juncker održao je sjajan govor u kojem je, u velikoj mjeri, iznio i svoja osobna razmišljanja. No poruke su jasne. Ističem tri ključne točke iz njegova govora. Juncker je izravno spomenuo Hrvatsku pozvavši njezine vlasti i građane da što prije razriješe dileme i ispune uvjete za ulazak u Schengenski prostor. To je iznimno bitno za naše gospodarstvo, za turizam i za sve naše građane. Ulazak u Schengenski prostor za Hrvatsku bi bio velik korak naprijed i dobro je što Juncker to naglašava. Nadam se da će politički Zagreb tu poruku pročitati i shvatiti kao poziv na odlučno ulaganje napora u pripremu svega potrebnog za ulazak u Schengen”, ističe Jakovčić.

Druga važna poruka Junckera usmjerena je prema europskom jugoistoku, kaže Jakovčić. “Juncker je, pomalo neočekivano, rekao da svaka zemlja na jugoistoku Europe kada ispuni uvjete mora postati članicom EU. Proširenja u sljedećih godinu i pol dana neće biti jer niti jedna zemlja nije spremna. No Junckerova poruka važna je i za nas i za naše susjede”, naglašava Jakovčić. Treća Junckerova poruka vezana je uz budućnost EU-a. “Juncker se zalaže da, umjesto sadašnja dva predsjednika, predsjednika Europske komisije i predsjednika Vijeća EU-a, EU ima jednog predsjednika. Zauzima se i za zajedničkog povjerenika-ministra za gospodarstvo i eurozonu. To pokazuje da Juncker želi jedinstveniju, snažniju Uniju”, kaže Jakovčić.

Čelnik Komisije govorio je i o promjeni načina donošenja zajedničkih odluka na razini EU. “Juncker predlaže odlučivanje kvalificiranom većinom zemalja članica. To tumačim na način da se zemlje koje žele brže ići naprijed u integracijama mogu  izboriti za odluke u tom smjeru i time biti predvodnice u procesu jačanja Unije”, izjavio je Jakovčić. Želi li Hrvatska, u tom kontekstu, sjediti za stolom s Njemačkom i Italijom, ili sjesti za stol s Mađarskom i Poljskom, pita se Jakovčić.

“Vjeruju li hrvatski građani više papi Franji koji kaže da će se Unija postupno federalizirati ili će nestati s političke scene, ili naši građani više vjeruju američkom predsjedniku Trumpu koji je izjavio da EU nije potrebna? Moja poruka je jasna: želim više Europe, želim bolju Europu”, zaključio je Jakovčić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa